Dtum
Login with Facebookk
1942 | Június

Rövidek

Tengely csapatösszevonások Libiában
London, junius 7.
(NST) A brit rádió északafrikai munkatársa vasárnapra virradó éjszaka jelentette, hogy a libiai hadszintéren a tengelycsapatok nagyméretű csapatösszevonásokat hajtanak végre a hadszintér közelében. Brit felderitő repülők mérföldhosszu páncélos-és szállitókocsi oszlopokat fedeztek fel a német arcvonal mögött. Az ,,Ördögkatlan”-nak ismert vidéken az egész szombati napon keresztül heves páncélos csata dult. Kairól jelentés szerint Rommel minden rendelkezésre álló erőt harcbavetett.

Nem használnak mérgesgázt a japánok
Tokió, junius 7.
(Német Távirati Iroda)
Roosevelt azt a legujabb fenyegetését, hogy ilyen hadviselési módszerekhez nyul Japánnal szemben, amennyiben az ,,továbbra is ilyen módszereket alkalmaz”, Tokióban arra való jelnek tekintik, hogy az Egyesült Államokban a legnagyobb sietséggel azon fáradoznak, hogy ürügyet találjanak ilyen barbár eszközök alkalmazására és ezzel kikerüljék a küszöbön álló veresége.


Japán részéről Rooseveltnek ezzel az állitásával kapcsolatban megjegyzik:, "A győzőknek nincs szükségük arra, hogy ilyen törvényellenes eszközökhöz folyamodjanak s csupán azok folyamodnak ilyen kétségbeesett segédeszközökhöz, akik a nyilt harcot elvesztik.”

 

A németek elfoglalták a Sztalin-erődöt

Berlin, junius 14.
A Führer főhadiszállásról jelentik a Német Távirati Irodának:
A véderő főparancsnoksága közli: Szebasztopol előtt a német támadás elkeseredett közelharcokban mind mélyebben hatol be a természet és a technika minden eszközével védett erőditési övezetbe. Az uralkodó magaslaton fekvő korszerű és erős Sztalin-erődöt elfoglaltuk. A szovjet ellentámadásai megjiusultak.

Megbélyegezte Benes üzelmeit a tabori cseh nagygyűlés
Prága, junius 21.
(Német Távirati Iroda.)
A szónokok megbélyegezték Benesnek és csatlósainak bűnös üzelmeit. Hácha államelnök üzenetében, amelyet felolvastak, többek között azt irja. könyörtelenül felelősségre vonják majd azokat a cseheket, akik Angliával, az Egyesült Államokkal és Szovjetoroszországgal szövetkeztek vagy pedig Cseh- és Morvaországba bomlást, árulást és büncselekményt hurcoltak be. Ezeket a gonosztevőket, elsősorban Benest, mindörökre kizárják a cseh népből.

Mannerheim tábornagy meglátogatta Hitler kancellárt
Berlin, junius 29.
A Führer főhadiszállásáról jelentik a Német Távirati Irodának: A finn főparancsnok junius 27-én érkezett a Führer főhadiszállásásra. Rendkivül szivélyes és baráti volt a két férfiu találkozása, akik szoros katonai szövetségben, a harcmezőn nemzeteiknek a bolsevizmus elleni sorsdöntő küzdelmét irányitják. A látogatás alkalmat nyujtott a két főparancsnok közötti beható katonai megbeszélésekre. Délben a Führer Finnország tábornagya tiszteletére fogadást adott.

 

A Führer, mint a hadsereg főparancsnoka, délután alkalmat nyujtott vendégeinek arra, hogy együtt legyen a véderő főparancsnokságának tisztjeivel. Látogatása végén Finnország tábornagya Göring Herman birodalmi tábornagyot látogatta meg annak főhadiszállásán.

Az amerikai hajóhad átvette a biztonsági szolgálatot a Délatlanti-óceánon

Newyork, junius 29.
(Német Távirati Iroda) Az Exchange Telegraf jelentése szerint az Egyesült Államok hajóhada vasárnap átvette a biztonsági szolgálatot az Atlanti-óceán déli részén. Montevideo mint hajóhadtámaszpont az ellátás és utánpotlás szempontjából rendelkezésére áll majd az Egyesült Államok hadihajóinak.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
A németek dicsérik a magyar csapatok bolsevista bandák elleni megsemmisitő harcát. - Az uj német birodalmi védnök nyilatkozata. - Tengelysiker a Marmorica-sivatagban, angol légitámadás Köln ellen.

2. hét

Magyar és német csapatok a déli frontszakaszon visszaverték a szovjet támadásokat. - Ujabb heves bolsevista támadások Volchovnál. - Tizezer hadifoglyot és 550 harckocsit vesztettek eddig az angolok Észak-Afrikában. - Sikeres tengely ellentámadás Libiában. - A németek Canterburyt, az angolok Emdent és Messinát bombázták.


3. hét

Szebasztopolnál a németek elfoglalták a Sztalin-erődöt, Charkovnál huszezer szovjet foglyot ejtettek. - El Adennél ujabb győzelmet arattak a tengelycsapatok, Ain El Gazalánál meghiusult a brit támadás.

4. hét
Tobruk megadta magát, Bardiát és Bir el Gobit is elfoglalták a tengelycsapatok. - Mussolini kétórás megbeszélést folytatott a spanyol külügyminiszterrel. - Szebasztopol utolsó északi erődjében harcolnak már.

5. hét
Marsa Matruh elesett, német győzelem Volchovnál. - Ujabb angol légitámadás Bréma ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rommel Észak-Afrikában 1942-ben Német előörs Kercsben Benes Hitler és Mannerheim
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98