Dtum
Login with Facebookk
1942 | Március

A rendőrség teljesen felgöngyölíti a gyalázkodó röpiratok szerzőinek frontját

Vasárnap egész nap folytak a kihallgatások a főkapitányságon


Szombaton este hivatalos jelentés számolt be arról, hogy a rendőrség őrizetbe vette Omelka Ferenc magántisztviselőt, Barcikay Tibor gyógyszerészt, Koller Pál nyugdíjas magántisztviselőt, dr. Kerekes Béla ügyvédjelöltet, Belovszky Ernőt, Kurcz János utcaseprőt. Ott Teréz háztartásbelit, Csóka Ilona háztartásbeli alkalmazottat és Boné István esztergályossegédet, akik „Magyarok”!. „Hazaárulók”, „Magyar katonák” címzéssel és „Hungarista véderő” aláírással röpiratokat készítettek és hoztak forgalomba a fővárosban.

A röpiratokat, mint a hivatalos jelentés mondja, postai uton küldték szét. A rendőri nyomozás megállapította, hogy a körülbelül egy hónappal ezelőtt forgalomba került Sütő Gyula országgyűlési képviselő aláírásával ellátott röpirat és az ujabb röpiratok között összefüggés van.

Valamennyi röpirat a Nyilaskeresztes Párt Andrássy- út 60. számu székházában készült, még pedig Sütő szobája közelében.

A házkutatás során megtalálták a nyilas székházban az írógépet és a sokszorosító gépet, amelyeken a röpiratok egy részét előállították.

A kilenc előállított nyilas már szombaton beismerő vallomást tett. Vasárnap részletes kihallgatások során jegyzőkönyvbe mondták a nyilas röpiratok keletkezésének történetét és valamennyien ujból megerősítették elfogatásukkor tett beismerő vallomásukat.

A rendőrsi nyomozás ezzel még nem fejeződött be, mert kiderült, hogy még néhányan részesek a gyalázkodó és hazug röpiratok gyártásában.

További három- négy előállítás várható és ez valószínűleg még hétfőn megtörténik.
Valamennyi tettest régebbről ismeri már a rendőrség, hiszen nem egy közöttük büntetett előéletű. Szinte kivétel nélkül mindjányan a Nyilaskeresztes Párt fizetett alkalmazottai. Omelkát több ízen büntették, legutóbb egyévi és négy hónapi börtönt ült.

Koller Pált, akit a MABI- ból bocsátottak el, robbanószer jogosulatlan tartása címén ítélték el, van azonban olyan is, aki közönséges bűncselekményért szenvedett szabadságvesztés-büntetést.

Érdekes, hogy – amint a rendőrség megállapította,- teljesen kommunista rendszer szerint bonyolították le a röpiratok készítését és sokszorosítását, mégpedig olyan módon, hogy a röpiratok kéziratát egy-egy bizalmi ember kapta meg, az tovább adta lemásolásra, illetve sokszorosításra, azokat ismét továbbították másolásra, majd a kész és borításba zárt röpiratok ugyanezen az úton kerültek vissza az elindítókhoz.

A rendőrség megállapította, hogy mindössze néhányszáz ilyen röpirat került forgalomba. Ezeknek tulnyomó részét már sikerült összeszedni. A röpiratok tartalmából megállapítható, hogy a régi, feloszlatott Hungarista Párt idejében sem adtak ki ilyen valótlanságtól hemzsegő és gyalázkodó röpiratot.

A tettesek célja, amint kihallgatásuk során be is ismerték, a közvélemény befolyásolása volt. Előadták, hogy a mult hét elején kezdték postára adni a röpiratokat, hétfőn, kedden szerdán küldték ki kisebb- nagyobb mennyiséget, csütörtök reggel azonban már a rendőrség tudomást szerzett a dologról és rövid néhány óra leforgása alatt az egész társaságot lefogta.

A nyomozás valószínűleg hamarosan befejeződik és a jövő hét közepén már valamennyien az ügyészség fogházába kerülnek, tettükért pedig ötöstanács előtt felelnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98