Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

Kijelölték a budapesti lisztnagykereskedőket

Szendy Károly polgármester legutóbbi havi jelentésében kimutatta, hogy az idén a legfontosabb tömegélelmezési cikkekből sokkal nagyobb mennyiségek érkeztek a budapesti piacokra, mint az elmult esztendőkben. A főváros közélelmezésének irányitói, Szendy polgármester és Rosta János tanácsnok legfontosabb feladatuknak éppen azt tartják, hogy azokból az élelmiszerekből, amelyek a nagy tömegek ellátáshoz szükségesek, megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre. Első helyen áll ebből a szempontból a burgonya. Kormányrendelet folytán Budapesten hetenként és személyenként mindenki 2 kiló burgonyát kap a közellátási szelvényiv megfelelő szelvényére és amióta ezt a rendszert bevezették, azóta senki sem panaszkodik amiatt, hogy nem kap burgonyát.

A főváros vezetősége azonban gondol a jövőre is,
arra, hogy ha esetleges hófuvások következtében a vasuti forgalomban olyan zavarok állnak elő, mint tavaly és tavalyelőtt és emiatt a burgonya folyamatos felhozatala megakadna, a fogyasztóközönség továbbra is hozzájuthasson a burgonya-fejadaghoz. Ebből a célból már most megindult nagyobb arányokban a burgonya-tartalékkészlet gyüjtése. Illetékes helyről nyert értesülésünk szerint naponta 120 kisvagon burgonya érkezik a fővárosba, minthogy pedig a fogyasztók között naponta átlag 40 vagon burgonyát osztanak ki, a felhozott mennyiségből naponta mintegy 80 vagon burgonyát tudnak tartalékolni. Mindennap tehát ujabb két napra való burgonyát tartalékolnak s ilyen módon a zord téli idő bekövetkeztéig már olyan nagy burgonyatartalékkal rendelkezik a főváros, hogy a burgonyaellátásban semmiféle zavar nem állhat elő.

De nemcsak burgonyatartalékokról gondoskodnak, hanem arról is, hogy elegendő mennyiségü liszt álljon a főváros területén rendelkezésre.
Az országban tekintélyes mennyiségü árpa van. Egyes vidékeken rendkivül kedvelt az árpalisztből készült kenyér, tekintettel arra, hogy az ilyen kenyér könnyebben emészthető, mint a buzakenyér. Az árpa sikértartalma nagyobb, mint a buzáé s igy az árpalisztből készült kenyér az előbbinél táplálóbb is. Erre való tekintettel a malmok utasitást kaptak árpának lisztté való felőrlésére. Egyelőre 1200 vagón árpát őrölnek lisztté és ezt az árpalisztet keverik az egységes kenyérliszttel. A Községi Élelmiszer Üzem az árpaliszttel kevert uj kenyérlisztből már kapott egy szállitmányt. A szakemberek szerint a közönség körében ennek az uj egységes kenyérlisztnek nagy sikere lesz és a főváros lakossága épp ugy meg fogja kedvelni az árpaliszttel készült kenyeret, mint ahogy az ország egyes vidékein szeretik a kizárólag árpalisztből készült kenyeret.

A főváros lisztellátásának biztositásához tartozik az a polgármesteri határozat is,
amellyel a kormány rendelkezésének megfelelően kijelölte az uj budapesti lisztnagykereskedőket. Azok, akik lisztnagykereskedői kijelölésre pályáztak, a fővárosnál nyujtották be kérvényüket és okmányaikat és ezeket a főváros vezetősége véleményadás céljából eljuttatta a budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához. Most azután a kamara javaslatának figyelembevételével dr. Rosta János közélelmezési tanácsnok 60 lisztnagykereskedő kijelölésére tett javaslatot a polgármesternek.

A polgármester pénteken az előterjesztést jóváhagyólag aláirta.
A hatvan kijelölt nagykereskedőn kivül a kijelöltek között szerepel természetszerüleg a Hangya Szövetkezet és a Községi Élelmiszer Üzem is. A kijelölt lisztnagykereskedők névsorát két csoportban teszik közzé. A első csoport névjegyzéke már a hét elején megjelenik, mig a második csoporté 10-12 nap mulva. Erre az intézkedésre részint adminisztrációs szempontból, részint azért van szükség, hogy a lisztnagykereskedők kijelölésével kapcsolatban a budapesti lisztellátásban semmiféle fennakadás ne legyen.

Az újonnan kijelölt lisztnagykereskedőknek
ilyen módon alkalmuk lesz megtenni a szükséges előkészületeket, viszont azoknak a lisztnagykereskedőknek, akiknek jogositványuk megszünik, lesz idejük folyamatban levő üzletkötésüket lebonyolitani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98