Dtum
Login with Facebookk
1942 | Július

Rövidek

A Vatikán és a háborus események
Róma, juliu 5.
(TP) Amint jól értesült körökből hirlik, a Vatikánban igen nagy figyelemmel kisérik az Egyiptomban és a keleti fronton lejátszódó legujabb hadieseményeket és ebben az összefüggésben ugy hiszik, hogy a Szentszék diplomáciai tevékenységének fokozódása figyelhető meg.

 

Hangsulyozzák, hogy a Szentszék a német és olasz kormánynak politikai következményeiben az egész arab világra ható nyilatkozatát elégtétellel fogadta. A Szentszék már sok év óta apostoli delegátust tart Kairóban, akinek nemcsak az a feladat hogy az Egyiptom lakosságának alig 1 százalékát kitevő katolikus részét gondozza, hanem igen baráti kapcsolatokat tart fenn az egyiptomi királyi házzal . A Vatikán és Egyiptom között hivatalos diplomáciai kapcsolat persze nem áll fenn.

Német győzelmek, brit vereségek Afrikában és Máltán

Berlin, julius 5.
A Führer főhadiszállásáról jelentkezik a Német Távirati Irodának: A véderő főparancsnoksága közli: Egyiptomban az El Alamein-i állásoknál lévő erődrendszerben csapataink visszaverték a britek ellentámadásait. Az ellenség légiharcokban 19 repülőgépet vesztett. A Szuezi-csatornában bombákkal árasztottuk el a kentarai brit repülőtámaszpontot. A Málta ellen intézett nappali támadások során lelőttünk 14 brit repülőgépet.


Wavel találkozója Kairóban
Róma, julius 5.
(NST)
Lapjelentések szerint Wavel tábornok Kairóba érkezett és kétórás tanácskozást folytatott Auchinleck tábornokkal, aki a tanácskozásra a főhadiszállásról Kairóba utazott, hogy tájékoztassa Wavelt az arcvonal helyzetéről.


Sulyos aggodalmak Moszkvában
Stockholm, julius 12.
(Stefani) Moszkvai jelentések szerint szovjetorosz katonai körök riadtan látják a német támadás kialakulását. Legközvetlenebb aggodalmuk most az, hogy a támadó hadsereg elfoglalja Lisichanszk városát, amely Charkov és Rosztov között fekszik, és amelynek elvesztése rendkivül sulyos helyzetbe hozná Timosenkónak ott lévő csapatait. Illetékes szovjet körök vélekedése szerint a helyzet a legsulyosabb a háboru kitörése óta.

 

Amerikai csapatok érkeztek Uj-Guineába
Washington, julius 12
(NST) A hadügyminisztérium hivatalos jelentése szerint Uj-Guineába amerikai csapatok érkeztek, amelyek résztvesznek Port Moresby védelmében.

Rendkivüli heves harcok a Don déli szakaszán
Vichy, julius 26.
(OFI.) Moszkvából jelentik: a Pravda azt irja, hogy a délkeleti harcvonalon a helyzet igen sulyos. Kiemeli, hogy a németek Cimliamszkaja szakaszán megvetették a lábukat a Don déli partján és itt most rendkivül heves harcok folynak.

A „Stampa” a harctéri helyzetről
Torino, julius 26.
(Stefani) A keleti harctér eseményeit taglalva a Stampa rámutat arra, hogy Vorosilov feladata igen nehéz: mert erősen védelmeznie kell Krasznadar, továbbá Novosszijszk katonai kikötőjét nehogy a tenger felől szárnyát meglepetés érje. Nem szabad elfeledni, hogy a Krim a németek kezében van, és hogy a kercesi tengerszoros csak néhány kilométernyi távolságra fekszik Kuban vidékétől.

 

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
A német és szövetséges csapatok széles arcvonalon elérték a Don folyót. - Német légitámadás Szuez ellen.

2. hét

Meghiusultak a bolsevisták ellentámadásai Voronyezsnél, Orelnál és Volchovnál. - Német repülők Rosztovot, a kaukázusi pártvidék kikötőit, továbbá Anglia keleti partvidékét támadták. - Kemény harcok folytak az el-alameini állások partvidéki szakaszán. - Laval és az amerikai ügyvivő ismét tárgyalt az Alexandriában horgonyzó francia hadihajókról.

3. hét
Magyar kötelékek ellenséges erőcsoportokat vetettek át a Don-folyón. - Angol és szovjet gépek a kelet-porosz partvidék, brit gépek Duisburg felett jártak. - Egyiptomban több helyi jellegű brit támadást vertek vissza.

4. hét
Voronyezsnél visszavertek valamennyi szovjet támadást. - A német Midlesboroughot támadták. - Többnapos hadgyakorlatot tartott a német hadsereg Franciaországban. - Mussolini egy hónapot töltött az afrikai fronton és Athénba us ellátogatott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Archibald Wavell Vatikán zászlaja Bismark tábornok, Rommel beosztottja eligazítást tart alárendeltjeinek Auchinleck Timosenko Tüzéreink végeláthatatlan sorban vonulnak a Don folyó felé Klim Voroshilov
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98