Dtum
Login with Facebookk
1942 | Október

Gróf Batthyány Gyula és Ferenczy Béni kiállítása

Gróf Batthyány Gyula az utóbbi időkben témakört változtatott, ismert alakos kompozíciói helyett történelmi tartalmú ábrázolásokat készít. Ebben az évben már kiadott egy gyűjteményt a gróf Széchenyi István életét illusztráló rajzokból, most pedig a Műbarát helyiségeiben nemcsak ezeket mutatta be eredetiben, hanem egyéb históriai tárgyú rajzait is. Ami Batthyány és a magyar történelem találkozásából született, valami egészen különös dolog, amint hogy eléggé különösek voltak eddigi alkotásai is, melyek a nagyvárosi, nagyúri élet idegesen vonagló lelkiségének rajzásából keletkeztek.


Elfinomodottság, bizonyos mértékű kifacsartság, szexuális neuraszténia és hyperaesthézis, rokokós díszítő vágyak, arisztokratikus hétköznapkerülés és néha megvető fintorok szövődtek össze eddig Battyhyány meglehetősen grafikai ízű festményein olyan különös együttessé, melynek festőisége alig volt, színei néhány inkább piszkos, mint, tiszta sárgás, zöldes, feketés árnyalatból tevődtek össze.

 

Annyi azonban bizonyos, hogy velük Batthyány Gyula egy olyan formavilágot teremtett magának, amely teljesen és csak az övé volt, mégha néha-néha kiütköztek is belőle egynémely erotikus rajzolókra való visszaemlékezései.éri el. Évek óta következetesen küldött elismertetéséért, mely nem tudott általánossá válni, s a szemlélők nagy része valami egészségtelent érzett kifejezési módjaiban.

 

Aminthogy témái és formái nem is voltak a pirospozsgásak és tenyerestalpasok világából valók. De ahhoz a milliöhöz, melybe Batthyány belényúlt, valamiképpen illett ez a furcsa és néha talán perverz ábrázolásmód és illett hozzá az a modorosság is, mely könyörtelenül ragadta magával ecsetjét, vagy ceruzáját.

 

Most azonban kifejezésmódjai egy heterogén világgal kerültek szembe, a magyar történelemmel: tömérdek meggyökeresedett meggyőződéssel emlékkel és vágyakozással. Nos, ezek egy pillanatra sem gátolták: Batthyány Batthyány maradt, a magyar história eseményeit éppen olyan szeszélyes ornamentikává, éppen olyan, idegesen vonagló világfias élménnyé dolgozta át, mint főúri életének társadalmi tapasztalatait.

 

Gróf Széchenyi Istvánból biedermeierkori aszlán lett, és ugyanebben a mértekben alakulnak át a történelem többi szereplői is kecses ornamentumokká.
Őszintén megmondva Batthyány kirándulását a história mezejére nem tartjuk a legszerencsésebb vállalkozásnak. Egyáltalában nem valami hazafias elfogultságból, hanem egyszerűen azért, mert akármilyen virtuózi ügyességgel futott az új témákon végig ceruzája, egykori témakörében szabadabban és őszintébben tudott alkotni, mint ma.


A legteljesebb mértékben áll ez a megjegyzésünk arra hagy néhány négyzetméter felületű olajfestményre is, melyen ezer év magyar küzdelmét foglalta össze szimultán ábrázolás keretében. Sok száz apró-cseprő alak tolong ezen a színezésben egybefolyó vásznon, vagy jelenetekbe, vagy csoportokba foghatva. Néhol nagyobb fejek meredeznek ki közülük, és a különös együttesből mely bizonyos távolságból szőnyegnek látszik, két jókora baljóslatú arc néz reánk, a felső részből Szent Istváné, az alsóból Széchenyié.

 

Nyílván azt jelképezvén, hogy e két ember koncepciói hatottak legmélyebben a magyar életre. Persze az ilyen tartalmi hangsúlyok nem éppen képzőművészeti tartalmak, különösen akkor nem, ha úgy vannak festve, mint ezen a képen, melynek ötlete Aba-Novák hasonló, de jobban megoldott szimultán festményeire emlékeztet. Aba-Novák áttekinthetőbben zsúfolta alakjait és ügyesebben tagolta a sokaságot, mint Batthyány, kinek festményén fáradtan kalandozik a szem, míg végre az értelem segítségével, de az érzékek gyönyörűsége nélkül megérti a tolongást.


Ferenczy Béni egyszerű is erőteljes szobrai jóleső ellentétet szolgáltattak Batthyány különös művészetéhez. Kisméretű szobrokat láttunk tőle, egészen aprókat is, de még a legkisebb méret sem nyomta el monumentális erejüket. Egyszerűség, egészséges életerő, a finomtól a hatalmasig terjedő formavilág, a legtisztább szobrászi látás és kifejezésmód, választékosan elmélyedő érzelemvilág jellemzi Ferency Béni művészetét.

 

Láttuk itt a velencei kiállításon szerepelt szobrocskáit is. Kitűnően képviselhették mai szobrászatunk ama legértékesebb részét, mely minden neobarok hánykolódástól, de viszont minden otromba naturalizmustól mentesen, tiszta szobrászi eszközökkel közeledik az emberi lét csodálatához.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország birkózó bajnokságai Magyarország birkózó bajnokságai
Kitűnő sportbeli sikerrel végződött vasárnap éjfél után Magyarország...
Hétfőn statáriális biróság elé kerül tiz vádlott Hétfőn statáriális biróság elé kerül tiz vádlott
Klima József állástalan magántisztviselőt és társait az állam és...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A napi munka bevégeztével az állatoknak pihenésre van szükségük. A jó...
A diszkoszvetés világrekordjának fejlődése A diszkoszvetés világrekordjának fejlődése
A mióta az amerikai Garett az 1896. évi athéni olympiászon 29.15...
Merénylet-hírek az angol királyról Merénylet-hírek az angol királyról
Genfből írják, hogy az angol király ellen Olaszországból Párisba való...
Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója
Hogy a számra nézve aránylag kicsiny magyar nemzet annyi tengernyi...
Bernhardt bácsi, a békevilág híres artista- impresszáriója nagy üzletet csinált Bernhardt bácsi, a békevilág híres artista- impresszáriója nagy...
A békeidők artistavilágának egyik legismertebb és legtöbbet szereplő...
A világrekordokról A világrekordokról
A Nemzetközi Uszó Szövetség kiadta a világ rekordok hivatalos...
Gellért Oszkár - Egy lendületre Gellért Oszkár - Egy lendületre
Férfiak, férfiak, hogy' mondjam nektek el Egy lendületre mindazt a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98