Dtum
Login with Facebookk
1942 | Szeptember

Parancstovábbítás a mai harcban

Az egyes fegyvernemek pontos összműködése minden hadművelet alapja. A nagy létszámok, a hatalmas távolságok még békegyakorlaton is alaposan próbára teszik a parancsnokot, hát még a csatatér por- és füsttengerében, amikor valamennyi fegyvernem egyszerre dolgozik! Ilyenkor igazán szükséges a pontos összeköttetés, amely megbízhatóan hozza a jelentéseket és viszi a parancsokat.

Kellő helyen, kellő időben minden parancsnok, minden csapatával tudjon érintkezni: ez a korszerű harc indításával szemben támasztott követelmény. Ez bizony nehéz dolog, amikor özönével érkeznek a jelentések és szüntelenül szól a távbeszélő, kopog a Morse-gép, szól a rádió; hírvivők, kerékpárosok, motorkerékpárosok, lovasok jönnek-mennek az összeköttetés érdekében. A híradásnak nagy jelentősége volt minden időben, de döntő fontosságúvá a napjainkban zajló küzdelemben lett.

A mai értelemben korszerű fegyverekkel és azok hatásával a századeleji orosz-japáni háborúban találkozunk. Az orosz háborúvesztesnek nem kis mértékben volt oka az összeköttetések csődje. A japániaknál ez a szolgálat már akkor is kifogástalanul működött. Az első világháború sok újítást hozott, de a technika fejlődését a hiradás technikája nem követte úgy, ahogyan kellett volna. Ezt a híradóeszközök nagy hiányának tudhatjuk be.

A most folyó küzdelemben tapasztalhattuk, hogy a hiradás kikapcsolása milyen katasztrófákhoz vezethet. Már a hadjárat elején megbénult a lengyel, a hollandi, a belga, a francia, a norvég, a szerb és a görög híradás. Ez nem kis mértékben járult hozzá a villámháborúhoz! A szovjet híradás is gyenge; gyakran magasrangú parancsnokok kerülnek fogságba, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy csapataik már megsemmisültek ...

A korszerű vezetés kifogástalan, korszerű híradóeszközök valóságos légióján rendelkezik és a legfelső vezetés mindég tökéletesen tájékozott a milliós hadseregek helyzetéről. Ezt csak a kifogástalanul működő híradásnak köszönheti! Nagy hadseregeket, nagy területeket csak így lehet vezetni!

Napjaink harcát jellemzi, hogy gondos összműködés szükséges nemcsak a földi csapatok közt, hanem a légierőkkel és a tengerészeti egységekkel is. Ezt az összműködést a kiképzés, az egyenértékű parancsnokok, a harci szellemtől áthatott legénység és a megbízható összeköttetés adja meg!....

Műszaki-, személyi-, állati- és szükséghiradóeszközök vannak.A műszaki hiradóeszközök lehetnek vezetékesek és vezetéknélküliek. A vezetékesek csoportjába tartoznak: a távbeszélő, a géptávíró és a morse-távíró.

A távbeezélő igen egyszerű berendezés, bárki hamar elsajátíthatja a kezelését. Hátránya, hogy az ellenség igen könnyen lehallgathatja! A géptávíró - a „Hughes” - a közleményt írásban továbbítja. Rendkívül gyors, a közvetlen eszmecserét is lehetővé teszi, a feltett kérdésre azonnal jön a válasz! Nehezen lehet lehallgatni, de kezelése szakismeretet követel.

A morse-távírót leginkább a posta és vasút használja, A közleményeket a közismert „pont-vonalas” morse-rendszerrel továbbítja. Ez lassú és könnyen le is hallgatható! 360-400 szót ad le egy óra alatt!
A vezetékes műszaki híradóeszközök közleményeinket „vonalakon” továbbítják. A távbeszélőnél rendszerint kettős vonal van, a táviratozásra egyes vonalakat használnak. Ezek a vonalak lehetnek állandó vezetékek, vagy táborszerűen telepítettek. Az állandó vonalakat oszlopokra erősítik - ezek a légvezetékek, - vagy szigetelten a földre fektetik: ezek a kábelek. A tábori vonalakat alkalmi támaszpontokra - fákra, házakra, - de főleg a földre fektetik.

A műszaki híradóeszközök másik nagy csoportja a vezeték nélküli eszközök. Ide tartoznak a rádió, a fénytávbeszélő és a fényjelző. A rádió igen gyorsan üzemkész. Jól rejthető, nagy távolságokat köt össze, mozgásközben is használható. Nagy hátránya, hogy az ellenség is hallhatja a rádióbeszedet, megzavarhatja, vagy hamis parancsokkal tévútra vezethet. Függ a légköri viszonyoktól - ezt mindenki a saját rádióján is tapasztalhatta. A rádiókat emberek, málhásállatok, kocsik vagy gépkocsik szállítják. Minden különleges harceszközbe – páncéljárműbe, repülőgépbe, hajóba - építhető.

A kisebbek elhallatszanak 500 métertől 15 kilométerig; a nagyobbak 25-től 60 kilométerig. A magasabb vezetés részére 45-től 250 kilométerig, repülőknél 50-től 1500 kilométerig (rövid hullámon), a legfelsőbb vezetés részére 250-től 1500 kilométerig tart a rádió hatótávolsága. A fénytávbeszélőnél a két állomás látja egymást, beszélhetnek a fényből átalakított hanggal. Esőben, ködben, porban csökken a hatótávolság, amely jó látási viszonyok között nappal 5-7, éjjel 8-12 kilométer.

A fényjelző hasonló készülék, mint a fénytávbeszélő, de csak távírásra használható. A híradás másik eszköze a személyi híradóeszközök csoportja. Ezeket a műszaki híradóeszközök pótlására, illetőleg kiegészítésére használják fel. A hírvivők mehetnek gyalog, lóháton, kerékpáron, motorkerékpáron, gépkocsin, páncélgépkocsin vagy futár-repülőgépen is.

A harmadik csoportba tartoznak az állati híradóeszközök. A postagalambbal írásbeli jelentéseket, rajzokat továbbítanak. A galamb csak a dúcához repül vissza, ködben és zivatarban eltéved. A galambok részére dúc-kocsik vannak, ide 80 kilométeres óránkénti sebességgel sietnek vissza! Ugyanazt a jelentést rendszerint 2-3 gslambbal küldik egyszerre. A hírvívőkutyák 2-3 kilométerre használhatók. Nehéz terepviszonyok között, éjjel és ködben is jól használhatók, csak az erős tüzérségi tűztől félnek.

A szükség-híradóeszközök csoportjába tartoznak a különféle zászlók, jelzőlámpák, szirénák, kürtök, ledobó hüvelyek, amelyeket a repülők használnak és amelyeknek a földretérés pillanatában színes füstöt fejlesztenek, hogy könnyebben feltalálhatók legyenek. Ezeket a sokféle híradóeszközöket egymást kiegészítve és együttesen alkalmazzák. Ahol mód nyílik rá: telepítik a lehallgató-állomásokat, amelyek az ellenséges híradást figyelik meg.

A harc különböző műveleteiben szüntelenül működik a híradás. Itt az a legnagyobb nehézség, hogy az egyszerre támadó földi és légi egységek között meg legyen az összeköttetés. A páncélosok rohamát azonnal követik a gépkocsizó gyalogosok, őket a gyalogság. A támadás alatt működik a tüzérség, a levegőből a bombázórepülők, az ellenséges állások mögött már leugrottak az ejtőernyősök. Elképzelhetjük, mit jelent ebben az óriási tömegben és kavarodásban és zajban: vezetni! Pedig ez szükséges, mert a szüntelenül változó helyzetekben csak így biztosíthatják a parancsnokok akaratukat, amire módot a korszerű híradás ad!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tolvajtörténetek Tolvajtörténetek
A vonat Fiume felé robogott. Forró kánikula idején annyi magyarnak...
Rövidek Rövidek
A Newyork Journal American folyóirat azt irja, hogy ezek a feltételek...
Tisza felszólítása az obstruáló képviselőkhöz
A márczius 3-iki ülésnek nevezetes eseménye gróf Tisza István...
Monopóliumot kér egy társaság nemes búzavetőmag kivitelére Monopóliumot kér egy társaság nemes búzavetőmag kivitelére
Szép eredményt értek el Magyarországon az utóbbi években a...
Beszüntetik a vilamost? Beszüntetik a vilamost?
A pesti villamos, amiről most annyit beszélnek és irnak, azonfelül,...
Két kalapmodell Két kalapmodell
A kis kalapok határozottan harczra keltek óriás testvéreikkel, s...
Az új norvég király Az új norvég király
A norvég nemzet tudvalevőleg Károly dán herczeget, a dán király...
Kezdődik a korongüzem Kezdődik a korongüzem
Vasárnap kora reggel a műjég felől harcias indián csataordításuk...
Egyezkedés a forgalmi adóról Egyezkedés a forgalmi adóról
A forgalmi adó kulcsa, amelyről már megemlékeztünk 1 1/2 % lesz. Ezt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98