Dtum
Login with Facebookk
1943 | Április

Berczely Tibor veretlenül nyerte meg a kardvívóbajnokságot

A magyar kardvívóbajnokságra, melyre az egész világ vívótársadalma felfigyel, vasárnap került sor. A megszokott mezőnyből Rajczy Imre dr. és Pesthy Károly hiányzott. Az előmérkőzések egyetlen meglepetése Németh MTVK kiesése volt.

A kilencfőnyi döntőbe három MTVK-ista (Beczelly, Kovács, Maszlay), három MAC-ista (Gerevich, Palócz, Rajcsányi), valamint Mészáros Postás, László MAFC és Kárpáthy BBTE került.

Az esti döntő mérkőzések előkelő közönség előtt zajlottak le. A nézőtéren ott láttuk Albrecht királyi herceget, vitéz Szombathelyi Ferenc vezérezredest, a honvéd vezérkar főnökét, vitéz Béldy Alajos, vitéz Somogyi Endre altábornagyokat, Nagyszombathy Miksa, Horváth László, Vincze András ny. altábornagyokat, vitéz Kudriczy István és László József vezérőrnagyokat, Filotás Ferenc ny. ezredest, Palkovics Pál dr. min. oszt. tanácsost és Arató Gézát, az OSK h. vezetőjét.

Előbb az egy klubbeliek csaptak össze, Berczelly és Gerevich került ki győztesen a „testvérharcból”. Szünetig Berczelly és Gerevich megőrizte veretlenségét, míg Rajcsányi három veresége mellett csak egy győzelmet tudott aratni.

Közvetlenül szünet előtt a szívós Palócz okos, higgadt vívással 5:2-re veri a bajnoki címet védő Kovácsot. Berczelly csendesen megjegyzi:
- Palócz megnyerte nekem a Horthy-kupát!

(A Horthy-kupát az a vívó nyeri, aki három év alatt kétszer bajnok, vagy mint a legjobb all round vívó mindhárom fegyvernem döntőjébe kerül, s ott nem végez hátrább a 4-ik helynél. Ha férfivívó nem ér el ilyen teljesítményt, akkor az a hölgy nyeri a serleget, aki három év alatt két bajnokságot nyert meg. A Horthy-kupának, - melynek 1000 pengő az értéke - eddig Bay Béla dr. BKAC egyszer, Gerevichné Bogáthy Erna MTVK pedig kétszer volt a védője. A szerk.)

Amikor 10 perces szünetet hirdettek, ez volt a helyzet:
Berczelly 5 gy 0 v
Gerevich 4 gy 0 v
Kovács 4 gy 2 v
Palócz 3 gy 2 v
László 2 gy 3 v
Rajcsányi 1 gy 3 v
Maszlay 1 gy 3 v
Kárpáthy 1 gy 4 v
Mészáros 0 gy 4 v

Szünet után rögtön két fontos asszó következett. Berczelly idegizgató csatában egy védett hasba támadás utáni pompás rimesszával 5:4-re legyőzte Palóczot s ezzel nagyot haladt a végső győzelem felé.

Ezután nyomban Gerevich és Kovács lép a szőnyegre, hogy megvívja döntő asszóját. Kovács már 3:1 arányban vezetett, amikor Gerevich fejesel oldallal eléri negyedik, majd egy parádriposzttal ötödik találatát.
Gerevichet ünnepli a közönség. A népszerű „Ali” hozzánk siet, megtörli verejtékező homlokát és lihegve mondja:
- Már csak három asszóm van hátra. Ha jól megy… megnyerem a bajnokságot!

Ezután Maszlay és Rajcsányi feltámad, s két-két győzelmet szerez. Ez azonban a már meglévő három vereség birtokában kevés az „üdvösséghez”.

Ekkor áll ki egymás ellen a két veretlen vívó, a kék-sárga színek reményeinek letéteményese Gerevich és a legjobb formában lévő tiszti vívó: Berczelly. Gerevich oldalt támad, Berczelly tercvédés után csattanó hasriposztot visz be. 1:0.

Gerevich belopja a távolságot és egyenes tussal egyenlít 1:1, majd pengefogás oldalvágással 2:l-re vezet. Gerevich támad Berczelly lefogja a pengét és riposztoz, ami ül 2:2.

Gerevich támad. Berczellyt kétszer leszorítja a plansról. Berczelly támad ezután, megáll, Gerevich átveszi a támadást és egy pompás flesshasvágást visz be ellenfelének 3:2. Ekkor Gerevich tétovázva előrelép, Berczelly elkapja a tempót és hasvágással egyenlít 3:3.

Pillanattal később ugyanez megismétlődik s Berczelly fejtámadással ér el találatot 3:4. majd Gerevich támadásába Berczelly jó időben közbevág, amivel az asszót a maga javára dönti el 4:5!

A következő mérkőzésen Rajcsányi 5:1-re rohanja le ördöngös cseleivel a műegyetemi Lászlót, Palócz 5:3-ra Kárpáthyt Kovács pedig Mészárost 5:2-re. Ezután ismét fontos mérkőzés következik. Gerevich és Maszlay csap össze. Gerevich simán 5:1-re győz.

Most Rajcsányi és Berczelly vív. Ha Rajcsányi győz, akkor Gerevich holtversenybe kerül Berczellyvel az első helyen. Rajcsányi 2:0-ra vezet. Berczelly egyenlít, majd 5:3-ra győz, s ezzel, nyolc győzelemmel veretlenül nyeri meg a büszke bajnoki címet!

Berczelly Tibor bajnok győzelme után így beszél:
- Ezt a bajnokságot ügyvezetőnknek, vitéz Somogyi Endre altábornagynak köszönhetem. Én ugyanis edzéshiányom miatt nem akartam részt venni a versenyen. Ma már szívesebben veszek részt céllövőversenyen, mint víváson. De hála ügyvezetőnk pressziójának - ismét bajnok lettem, még pedig veretlenül.

Így zajlott le a magyar kardvívóbajnokság.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98