Dtum
Login with Facebookk
1943 | Április

A kenyér legendája, az ősember kenyere

Imáinkba foglaljuk, a költő megénekli, a dolgozó ember legszentebb szimbólumaként tiszteli. A kenyér jelkép, amely az emberi fejlődés egyes fokain külsőleg átalakulhatott, de belső fénye változatlan maradt. A kenyér tisztelete megvolt az ősnépeknél és meglesz a romantikamentes jövő nemzedékeknél is, éljenek bár akármilyen életforma keretében.

Az ősember kenyere


Mert átalakulni valóban átalakult a kenyér az évezredek folyamán, nem is egyszer. Az ősember, igaz, halászattal és vadászattal szerezte táplálékát, de - időrendben talán hamarább - gyakorolta a gyűjtögetést is. Edward Hahn szerint a gyűjtögetés a táplálékszerzés legősibb módja, legkezdetlegesebb formája. Az első ember gyűjtött magot, gyökeret, gyümölcsöt, vizinövényeket, makkot, szóval mindent, amit talált s amit ehetőnek vélt.

Tanítómesterei, a gyűjtögető állatok, ott éltek körülötte, csak meg kellett figyelnie gyűjtögető szokásaikat. Az is valószínű, hogy nem állt meg a puszta megfigyelésnél, hanem az erősebb jogán rátette kezét felásott raktáraira. A Dakota-beli indiánusok még ma is felkutatják bizonyos mezeiegér-fajta fészkeit és kiszedik belőlük a télire gyűjtött földimogyorót. Kedvenc csemegéjükért azután kukoricával kárpótolják a kifosztott egér-társadalmat.

A gyűjtögető gazdálkodás sokféleségére következtethetünk a svájci cölöpépítmények hulladékrétegeiből, amelyek tömérdek fű-, gyökér-, gumó-, mag-, tapló- és gyümölcsmaradványt őriztek meg a kíváncsi utókorok számára. Különösen a makkfélék játszottak az ősember étrendjében fontos szerepet; bizonyítékaink vannak arra, hogy például a neolit-kor embere szorgalmasan gyűjtögette a mogyoró, a bükk, a dió és sulyom terméseit.

Főként a bükkmag volt előtte becses, mert abból olajat tudott ütni. A lisztes makkokat egyébként nemcsak az ősember fogyasztotta főve, sülve, porráőrölve, tehát kezdetleges kenyérré gyúrva, hanem a későbbi évezredek fia is. Plinius, a nagy latin természettudós feljegyezte, hogy a makklisztből sütött kenyeret sokfelé ették a római birodalomban, mégpedig nemcsak ínséges időkben, hanem a béke napjaiban is. Ugyanilyen fontos néptáplálék volt az ugyancsak lisztes gesztenye, amely az újkőkorszakban Közép-Európában is honos volt.

Az ősember ismerte a tüzet, de az őskorszak idején csak sütni tudott, főzni nem. Feltehető, hogy a gyűjtött növényi termékeket tűzhatásnak tette ki és így nyerhette első lisztjét pörkölt makkokból, gyökerekből és magvakból. A sütés legkezdetlegesebb módja a megsütendő anyagnak hamubarejtése volt. A következő lépésnek a megtüzesített kövön való sütést véljük; csak évezredekkel később, az első agyagedény elkészítése után kezdődött a főzés korszaka. Ezek után valószínű, hogy az ősember első elkészített tápláléka a sülthúson kívül a forró kövön megszárított lisztespép, tehát az őskenyér volt.

A búza útja

Számunkra, magyarokra a kenyér egyet jelent a búzával. Őse, az úgynevezett kétszemű vagy kétsoros búza, már a neolitkorban is ismeretes; bizonyítják ezt a Svájcban és Dél-Németországban talált leletek. Közép-Európába Kis-Ázsián keresztül jutott el. A mai búzát ebből a válfajból vezeti le a kutató tudomány, de vannak kísérleti eredmények, amelyek arra engednek következetni, hogy búzánk a kétszemű búza és a rozs keresztezése folytán állt elő. Annyit azonban bizonyosan tudunk, hogy a mai búza Közép-Ázsia délnyugati részéből, körülbelül Bokhara és Afganisztán földjéről indult el világhódító útjára; bár vannak olyan tudósok is, akik szerint a kemény búza és az árpa őstermőhelye Abesszínia volt.

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kenyér górcsövi vizsgálata. Németországban jól felszerelt tudományos intézet foglalkozik a kenyér ellenőrzésével.  A lisztosztály munkája. Nemcsak a kész kenyeret kell vizsgálatra beküldeni, hanem a lisztet is, amelyből a kenyér készül.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A balkezesség, a jobbláb A balkezesség, a jobbláb
A legtöbb ember jobblábas. Már a héthónapos gyermeknél mutatkozik a...
A leggyorsabb gépkocsi A leggyorsabb gépkocsi
A gépkocsik széditő gyorsasága már a mindennap tapasztalatai szerint...
A szociáldemokraták két napos kongresszusa A szociáldemokraták két napos kongresszusa
Vasárnap és hétfőn alig néhányórai megszakitással reggeltől estig...
Khinaiak kegyetlenkedései Khinaiak kegyetlenkedései
Német lap közli egy Khinában harczoló katona levelét, mely julius...
A pénzügyminiszter a milliárdos agrárprogram célkitűzéseiről A pénzügyminiszter a milliárdos agrárprogram célkitűzéseiről
Nagyjelentőségű nyilatkozatot tett dr. Reményi-Schneller Lajos...
Az ifjusági országos tornaversenyekről Az ifjusági országos tornaversenyekről
A napokban érkeztek meg az orsz. tornaversenyt tájékoztató s kérdő...
A világegyetem tágulása, a tér görbülése A világegyetem tágulása, a tér görbülése
Hogy a valóságnak kielégítő leírásához az Einstein-féle általános...
Egy kis tévedés Egy kis tévedés
Az ember roppant gyarló lény és tévedni emberi dolog, mondja egy...
Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem
Ragyogó fiatal szépség a hercegnő: sárga haj, piros száj. Huszonhét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98