Dtum
Login with Facebookk
1943 | December

Hallhatatlan hangok

Jártunk már a pusztában, ahová a harangszó is csak „meghalni jár” és hallottuk a nagy csendben a fülemüle dalát felzengeni. Egyszercsak magasra nagyon magasra csapott fel a csodalatos kis énekes hangja, aztán elhalt pillanatokra, mintha kifogyott volna a kis torokból a szusz. Jártunk csendes nyári alkonyatban kertekalján, auiikor minden zaj elhalt a faluban, csak a kutyák felelgettek egymásnak néha-néha.

Hallgattuk millió tücsök cirpelését. Néha zengett a fű, máskor alig hallottunk valamit, s ha közelről megfigyeltünk egy-egy kis muzsikust, úgy éreztük, hogy hirtelenül kihagy a hangja, amikor a legmagasabbra száll.

Jerikó megmentése

Persze, nem fogyott ki a szusz sem a fülemüléből, sem a tücsökből. Csak az történt, hogy túlmagasan szólt a hangjuk. Vagyis másodpercenként húszezernél több volt a hang rezgésszáma, s ezt már nem hallja az emberi fül.

Tudjuk ezenkívül, hogy a másodpercenként tizenhatnál kevesebb rezgés sem ad hallható hangot. S azt is, hogy a hang másodpercenként háromszázharmincháram méter utat tesz meg a levegőben. Ha tehát a gyorsvonat sípolva közeledik felénk, egyre magasabb lesz a hangja, mivel így több rezgés jut fülünkbe egy másodperc alatt.

Amikor azonban a vonat elhalad, hangja mélyebb lesz, mivel minden következő hanghullám távolabbról jön, tehát hosszabb utat tesz meg s így másodpercenként kevesebb rezgés jut fülünkbe. Ha pedig a vonat a hang sebességével távolodnék, nem hallanók a hangját.

Még érdekesebb az úgynevezett interferencia. A hangrezgések erősíthetik, de gyengíthetik is egymást. Ezen az alapon kísérleteztek zajcsökkentő berendezésekkel. Különben ezt a jelenséget gyakran tapasztalhatjuk zajos társaságban, utcán vagy kávéházban. Néha a legnagyobb zajban mintha hirtelen elhallgatna minden. Ez az igazi döbbent csend.

Ilyenkor, ha társaságban vagyunk, egy pillanatig senki sem mer tovább beszélni s aki újra megszólal, annak furcsa, egyedül való a hangja, mivel egy hangtemetőbe küld új, élő hangokat. Ha viszont ütemesen s egyszerre egyenlő erősséggel szólnak a hangok, rettenetes erejük lehet. Igy dőltek le Jerikó falai. Ha Jerikóban nagy fizikusok élnek, akik megszólaltatják az ellenkürtöket, akkor nemcsak hogy nem dőltek volna le a falak, de nem lehetett volna sem a támadók, sem a védők harsonáit hallani.

A szív, a vízcső, a szerszám és a légy vészjelei

Gyakorlatilag kimondhatnók, hogy minden hangot ad, ami mozog és a mozgás változásával a hang is változik. így a cséplőgép bugásából észrevehető, ha beteg a masina s ugyanez áll az autókra és még sok egyéb gépre. Az orvos a beteg test motorjának, a szívnek bugását hallgat ja. Az ilyen hangváltozások azonban a legtöbbször nem elég nagyok ahhoz, hogy fülünk észrevegye. A finomabb változások hallhatatlanok.

Műszereink finomabban érzékelnek. A szívműködés rendellenességeit pontosan rögzíti az elektrokardiográf. Az iparban a szerszámgépek vágószerszámainak kopását is hasonlóan finom műszer állapítja meg. Más hangot ad az éles szerszám, mint a kopott. De még a vízvezetékben előforduló csőrepedéseket is kihallgatja az érzékeny mikrofon!

A pók is ismer, egy vészjelet, amely azonban kellemes zene a számára. Amikor a hálóba légy kerül, mi rendszerint meg sem halljuk azt a fínom hangot, melyet a légy okoz apró szárnycsapkodásával. A pók azonban siet áldozatát behálózni. Barrow hangvillával kísérletezett és azt tapasztalta, hogy ha a rezgések száma másodpercenként 24 és 200 között van, a pók eszeveszetten siet a hang irányába, sőt harapdálja és behálózza a hangvillát.

Néma halak - néma halászok


Szálljunk le egy pillanatra a mély hangok birodalmába. Hallhatatlanul mélyek az úgynevezett talajhangok. Ide tartozik a téli fagy, a földrengés és a hullámverés hangjai. A legérdekesebb azonban mégis csak az ultrahangok birodalma. Az ultrahangot, amelynek rezgése másodpercenként 20.000-nél nagyobb, bizonyos kristályok, kvarc, turmalin, nátriumklorid (konyhasó) és elektromos erő segítségével állíthatjuk elő. A kristály követi az áramlökéseket és azoknak megfelelő hangot ad.

Az ultrahang gyakorlati felhasználja egyre szélesebb. A rádiónál a hangolást könnyíti meg; a fényképészetben a lemezek emulziós rétegeinek hibáira mutat rá, fémek vizsgálatánál jelzi a fémek belsejében lévő üregeket, hólyagocskákat. A kristályok működése annyira szabályszerű, hogy pontos kristály-órákat is sikerült szerkeszteni.

Eddig csak a halak voltak némák, mert már néma halászat is létezik. Az északi tengereken ugyanis az ultrahang segítségével figyelik meg a heringrajok vonulását. A tenger fenekéről visszaverődő hangok lényegesen megváltoznak, amikor a halak nagy tömege vonul el a figyelő hajó alatt.

A gyógyító hang

Az ultrahangok világába tartoznak bizonyos fajta halálsugarak is, amelyekkel kisebb állatokat sikerült megölni. A halál közvetlen oka, hogy a hang kihajtja a sejtekből a levegőt. Szerencsére felfedezték ebben a különös jelenségben a gyógyítás lehetőségét is és még nagyobb szerencsére a gyógyászatban elért eredmények sokkal biztatóbbak.

A halálsugárból életsugár lett. Pohlmann berlini professzor kísérletei alapján ischiászos betegeket gyógyítanak az újfajta sejtgimnasztikával. Hallhatatlan hangokkal „tornáztatják” a sejteket, hogy megtanuljanak ismét egészségesen kitágulni és összehúzódni.

Sikerült az ultrahanggal baktériumokat is megölni, ami a tej csírátlanításánál vált be a gyakorlatban. Bár már ott tartanánk, hogy a betegségokozó baktériumok mind - lalla, lalla - hallhatatlan zenére pusztulnak.

óhidi Légmán Lóránt

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A látható zene Rádió-hullámok láthatóvá tétele
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98