Dtum
Login with Facebookk
1943 | December

Katonák és fegyvereik, nyersanyagpótlás

Az ócskavas többé nem kidobni való haszontalanság, hanem új nyersanyagforrás, amelyet kitűnően fel tud használni a hadi ipar. A kiszolgált gépkocsi-, repülőgép- és hajóalkatrészek, a kiselejtezett mozdonyok, gépek, az eltörött munkagépek, megrozsdásodott vas- és acéldarabok újra bekerülnek a kohókba, ahol megfelelő vegyi eljárás segítségével újra megolvasztva; teljesen használható anyaggá alakulnak át. Hatalmas elevátorok szüntelenül hordják az ócskavasat a kemencékbe, éjjel-nappal folyik a munka a kohótelepeken!

Ma már nem vitatott kérdés, hogy a hátország hadiiparának jelentős része van a sikerben, amit kint az arcvonulon a harcoló sereg arat. Statisztikusok szerint minden kint harcoló katonára közel tíz munkás dolgozik odahaza, hogy a részére a szükséges fegyvert, lőszert, élelmet és üzemanyagot előállítsa! De hol van még akkor a rengeteg gépkocsi, páncéljármű, repülőgép és a katonai felszerelés ezer aprósága?! Úgyszólván az egész ország ipara átáll a hadiiparra, hogy a végső győzelmet megalapozza és elősegítse.

Nemcsak az ellenséges behatás következtében nagy a hadianyagveszteség, hanem az időjárás, a rendkívül nehéz útviszonyok is rengeteg anyagot emésztenek fel még mielőtt az anyag valami hasznos harcos feladatot teljesítene. Mindezeknek javítására, pótlására is fel kell készülni. S ez megint a hadiiparnak feladata. Minden jobb ellenséges fegyvernek, vagy műszaki eszköznek azonnal meg kell az ellenszerét találni. Szakadatlanul folynak a kísértetek és próbálkozások, hogy e tekintetben is meglepjék az ellenséget. És jobb repülőgépek, harckocsik, nagyobb átütőereje fegyverek, teljesen új rendszerű géppuskák kerülnek gyors egymásutánban a harcoló katonákhoz, hogy a hadiipar teljesítményét a gyakorlatban hasznosítsák.

Ha meggondoljuk, hogy egy harckocsi teljes elkészítéséhez közel 100,000 munkaóra kell és előállítása közel 500,000 pengőbe kerül, akkor megértjük, miért fontos az ócskavas a hadiiparban, miért hazafias kötelesség a hulladékvasanyag gyűjtése. Mivel pedig a háborúhoz Zrínyi szerint is „fegyver fegyver kévántatik és jóvitézi elhatározás”, igyekezzünk ezt a fegyvert biztosítani azoknak, akikben meg van a „jó vitézi elhatározás!...”

Olaj a háborúban

A kőolaj, vagy a folyékony arany, soha nem képzelt jelentőségre emelkedett a mai világháborúban. A páncéljárművek, repülőgépek, hadihajók mozgatásához olaj kell; nélküle háború nem viselhető. Az olajtermő területek megszerzésére irányulnak a nagy hadászati célok, hogy a háború további folytatátát biztosítani lehessen. Anglia szükségletének 98%-át a tengerentúlról hozza. A háborús olajszükséglet a békeszükségletnek majdnem háromszorosa, úgyhogy a szállításnak igen nagy nehézségekkel kell megküzdenie. Angliában nagy gond az olajtartályok, és finomítók megvédése a német bombázók támadásai elől. Oroszország termeli az Egyesült Államok után a legtöbb kőolajat.

Németországban csak Hannover és Hamburg környékén némi olaj, de a mesterségesen előállított üzemanyaggyártással jelentősen emelték a készletet. Napjainkban az Európában legtöbb olajjal rendelkező Románia kielégíti a német szükségleteket mert a román kutak évente közel tízmillió tonna kőolajat termelhetnek. Ennek az olajnak a németekhez való juttatása egyszerű és jóformán minden nagyobb ellenséges behatás nélkül történhetik, míg az angolok kőolajszállítmánya a hosszú tengeri út ideje alatt gyakori támadást szenved el.

Olaszország szintén szegény olajban. Foglalkoznak műbenzin-gyártással is, azonkívül évente kb ötmillió köbméter methángázt is termelnek; a polgári, illetve hátországi forgalom csaknem teljes egészében methángázzal hajtott gépkocsikkal bonyolódik le. Japán már a mostani világháború előtt is jelentős mennyiségű olajat fogyasztott. A háború által megsokszorozódott fogyasztást elsősorban Holland-India kőolajforrásainak birtokbavételével fedezik a japániak. Itt ugyanis közel kilencmillió az évi termelés.

A páncélosok


Dübörög a föld, utcasorok összedőlnek, vijjognak a gránátok, ropognak a géppuskák! Tompán dörögnek a motorok, belevágnak a földbe a hernyóláncok: itt vannak a páncélosok! A mai harcok félelmetes hírű keskeny helyre bepréselve, télen jéghideg, nyáron pokolmeleg acélfalak között, benzingőzös, lőporfüstös levegőben végzik fáradságos szolgálatukat. Támadják őket földről, levegőből, tüzérséggel, páncéltörőkkel, aknákkal, robbantással; de ők nem riadnak vissza semmi áldozattól hazájukért! Az ellenséget csak támadással lehet megsemmisíteni: oldalai és háta mögé kell igyekezni, hogy bekerítsük, meglepjük.

Erre valók a páncélosok, ez az ő feladatuk! Szoros együttműködésben a többi fegyvernemmel, de gyakran teljesen önállóan törnek előre az ellenség gyengébb pontjaira, hogy kemény harcokban áttörjék annak ellenállását. Nem alkalmasak valamely terület tartós megtartására, ezért őket gépkocsizó-lövészek követik, hogy a páncélosok sikerét kibővítve, átvegyék a lerohant területet. A rohanó acélfalak mögött egész férfiak: páncélos katonák ülnek. Sikereik és önfeláldozó harcaik mögött átvilágít hősi lelkük ereje, amellyel vállalják az ezer szenvedést, de amelynek tüzében születik a végső győzelem!

Aknaharc

Az aknazár célja az ellenség mozgásának lecsökkentéte. Az ellenség gyorsan mozgó alakulatait (gépkocsizok, páncélosok) kell elsősorban mozgásukban legalább is lefékezni, hogy ezáltal időt nyerjünk bizonyos harccselekmények végrehajtásához. A lefékezésre igen célszerűek a rombolások, az akadályok, az erődítmények és az aknazár. Mindezeknek az akadályoknak telepítése időt kíván, azért már jóelőre gondoskodni kell az előkészítésükről. Az aknazártelepítést végezhetik a csapatoldalak, az úgynevezett „szárnyak”, a hézagok lezárása, a közlekedési vonalak elaknásítására, valamint a betört ellenség elreteszelésére is.

Az aknazárat rendszerint szélességben és nem mélységben alkalmazzák, az utóbbira nem igen van idő. A széles területen végrehajtott aknásítás már eleve megakadályozza a gyorscsapatok sajátságos megkerülő támadását is. Legjobban a főközlekedési vonalakat, illetőleg azok környékét kell lezárni, hogy a gépkocsikon, páncéljárműveken stb. a mozgást lehetetlenné tegyék. Az aknazárat telepítő csapat legelőször is gyors zárakat telepít, hogy a meglepetéstől mind önmagát, mind a főcsapatot megóvja.

Ezután kerül sor a tulajdonképpeni aknazár telepítésére, illetőleg az egyéb rombolások végrehajtására. Mind az ankák telepítése, mind azoknak felszedése tökéletes műszaki tudást, rámenős, vállalkozó szellemet követel a végrehajtó harcosoktól, akik nehéz és veszélyes munkát végeznek.

T.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Aknaharc Nyersanyagpótlás Páncélosok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hungária – Amateure 2:1 (1:1) Hungária – Amateure 2:1 (1:1)
A múlt évi osztrák bajnoknak idei gyenge szereplése erősen éreztette...
Az ostendei kikötőben két hajó egymásba ütközött, 100 utasuk a tengerbe fulladt Az ostendei kikötőben két hajó egymásba ütközött, 100 utasuk a...
Az ostendei kikötő közelében egy vontatógőzös összeütközött egy...
Két álarcos rabló meggyilkolt egy gyöngyösi multimilliomost Két álarcos rabló meggyilkolt egy gyöngyösi multimilliomost
Oesterreicher Miklós, a hires gyöngyösi vasnagykereskedőház és több...
Januárban avatják az idei új hadnagyokat a Ludovikán Januárban avatják az idei új hadnagyokat a Ludovikán
Az idén a történelmi idők parancsára, előbb kapják meg az arany...
A gazdasági munkás gondjai télen A gazdasági munkás gondjai télen
A gazdaságaikban foglalatoskodó munkás embernek a tél küszöbe előtt...
Benelli elavult  darabja Benelli elavult darabja
Az egyetlen ujdonság, melyről beszámolhatunk, Olaszországból jött...
Egy pengő ezután is egy aranypengőt ér Egy pengő ezután is egy aranypengőt ér
A 33-as bizottság augusztus hó 26-án ujra ülést tartott, melyen...
Olasz lapok Mussoliniről Olasz lapok Mussoliniről
Az olasz sajtó még mindig részeletesen foglalkozik Mussolininek a...
Conrad, a fanatikus háború-párti Conrad, a fanatikus háború-párti
Kardcsörtető nyilatkozatai, agresszív fellépése olykor keresztezte a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98