Dtum
Login with Facebookk
1943 | Február

Nagy jövője van a magyar divatiparnak Bulgáriában

Másfél évvel ezelőtt alakult meg a Divatközpont.
A háború kellős közepén, nehéz viszonyok között kezdte meg működését. Mégis sikerült bebizonyítania, hogy szükség van rá. Szükség van rá belföldön, hogy szervezze és irányítsa a divatot, és szükség van rá külföldi viszonylatban, hogy megoldja a legnehezebb feladatot, a magyar ízlés és a magyar munka exportját. A szófiai bemutató bebizonyította, hogy a kulturális propagandának ilyen bemutató egyik leghatásosabb eszköze. A budapesti divatkultúra ugyanis valóban számottevő még Páris mellett is.


„A mi Párisunk: Budapest”


A divatbemutató óta ezt mondogatják Szófiában.

A szófiai operettszínházban rendezte meg a Budapesti Divatközpont két nagyszabású divatmatinéját. Közel 4000 előkelő dáma, nőiszabó, divattervező és más érdeklődő nézte, izgulta és tapsolta végig a magyar divatipar 150 ruhából álló, tavaszi parádés kollekcióját. A jegyeket tíz nappal előbb elkapkodták, a páholyokba szóló meghívókért valóságos versenyfutást rendeztek, a földszintén köröskörül tömött sorokban álltak a nézők, a bolgár-magyar kamarába pedig, ahol a bemutató után az eladási tárgyalást folytatták (erre a pár napra vámszabadraktárrá alakították át a kamara termeit) olyan tömegben zarándokoltak el a divatdámák és a szabónők, hogy a lépcsőn életveszélyes volt a tolongás: rendőri segítséggel kellett sorbaállítani a sok érdeklődőt.

Napokkal a bemutató után is érkeztek érdeklődők, akik Plovdinból, Várnából, Burgasból utaztak a fővárosba a divatmodellek megtekintésére.
A bemutató jegyeinek kelendőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Hallóssy István kormányfőtanácsos, a Budapesti Nemzetközi Vásár vezérigazgatója, a szófiai divatbemutató fáradhatatlan, nagyszerű megszervezője és főrendezője 40.000 lévát nyujthatott át Szófia polgármesterének, a bolgár téli segélyakció javára.

Mély hatást tett a bolgár közvéleményre,
hogy a remek magyar divatkollekciót a budapesti nőiszabók a legkényesebb nyugateurópai ízlésnek megfelelően állították össze. Egyetlen olyan ruhadarab nem akadt, amely másodrangú produktumnak lett volna minősíthető. De hálával és testvéri melegséggel fogadták a bolgárok azt a gesztust is, hogy a nagyszabású magyar kultúresemény tiszta anyagi eredménye Szófia szegényeinek jutott.


Bulgária új arca


Arra a kérdésre, hogy divatiparunk milyen konkrét eredményeket érhet el Bulgáriában,
érdekesen világít rá a bolgár-magyar társaság egyik vezető tagjának a bolgár gazdasági helyzetről tett nyilatkozata.

– A Balkán államai között Bulgária állt mindig a legközelebb Európához
– mondta informátorunk – mind üzleti erkölcseit, mind társadalmi strukturáját illetően. Az ország az utóbbi évtizedekben jelentősen iparosodik. Erőteljes iparvédelmi intézkedéseket visznek keresztül. Ez megnehezíti a külföldi áruk behozatalát, a vámok igen magasak. A divatiparokról szólva tiszta selyem ruháért, amelynek az ára Budapesten 800 pengő, legalább 600 pengő vámot kell fizetni Bulgáriában. Ha a ruhán a legcsekélyebb selyem díszítés van, készült légyen akármilyen olcsó anyagból, úgy vámolják el, mintha selyemből volna. A konfekcionált áru vámtétele többszöröse a fel nem dolgozott áru vámjának, a bolgár munka védelme érdekében.

– Mindennek ellenére – folytatta informátorunk – nagy jövője van
a magyar divatiparnak Bulgáriában. Az iparosodás, városiasodás útján lévő bolgár társadalomban most már számtalan üzem, bolt, műhely szolgálja a modern nő igényeit. Az iparág, amely bekapcsolódik ebbe a folyamatba, kitünő, biztos piacot talál Bulgáriában.


Miniszter-feleségek a divatbemutatón


Az első bemutatón megjelent a szófiai társaság színe-java, köztük valamennyi miniszternek a felesége, élükön a miniszterelnök nejével.
A miniszterelnökné Jungerth Mihályné és Hallóssy István előtt elragadtatását fejezte ki. Arnóti Jungerth Mihály, kitünő szófiai követünk értékes támogatásban részesítette a kultúrpropagandának ezt az újszerű megnyilvánulását. A magyar kiküldöttek elutazásának a napján búcsúfogadást rendezett a követ: a szófiai magyar követség termeiben megható melegséggel látta vendégül a követ, bájos, szeretetre méltó feleségével együtt a magyar urakat és hölgyeket. A követ feleségének gondja volt arra, hogy a megjelent előkelőségek között a ruhákat bemutató magyar lányok is mint vendégek jól érezzék magukat.

Júniusban kerül sor a bolgár-magyar kereskedelmi tárgyalásra.

Ez alkalommal javaslatot tesznek magyar divatmodellek egy részének vámmentes importjára. Ez érdeke a bolgár szabóságnak is. Tárgyalnak magyar divatlapnak a kiadásáról is, ez Budapesten készülne, a bolgár szöveggel Szófiában látnák el az új divatlapot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98