Dtum
Login with Facebookk
1943 | Február

Nagy jövője van a magyar divatiparnak Bulgáriában

Másfél évvel ezelőtt alakult meg a Divatközpont.
A háború kellős közepén, nehéz viszonyok között kezdte meg működését. Mégis sikerült bebizonyítania, hogy szükség van rá. Szükség van rá belföldön, hogy szervezze és irányítsa a divatot, és szükség van rá külföldi viszonylatban, hogy megoldja a legnehezebb feladatot, a magyar ízlés és a magyar munka exportját. A szófiai bemutató bebizonyította, hogy a kulturális propagandának ilyen bemutató egyik leghatásosabb eszköze. A budapesti divatkultúra ugyanis valóban számottevő még Páris mellett is.


„A mi Párisunk: Budapest”


A divatbemutató óta ezt mondogatják Szófiában.

A szófiai operettszínházban rendezte meg a Budapesti Divatközpont két nagyszabású divatmatinéját. Közel 4000 előkelő dáma, nőiszabó, divattervező és más érdeklődő nézte, izgulta és tapsolta végig a magyar divatipar 150 ruhából álló, tavaszi parádés kollekcióját. A jegyeket tíz nappal előbb elkapkodták, a páholyokba szóló meghívókért valóságos versenyfutást rendeztek, a földszintén köröskörül tömött sorokban álltak a nézők, a bolgár-magyar kamarába pedig, ahol a bemutató után az eladási tárgyalást folytatták (erre a pár napra vámszabadraktárrá alakították át a kamara termeit) olyan tömegben zarándokoltak el a divatdámák és a szabónők, hogy a lépcsőn életveszélyes volt a tolongás: rendőri segítséggel kellett sorbaállítani a sok érdeklődőt.

Napokkal a bemutató után is érkeztek érdeklődők, akik Plovdinból, Várnából, Burgasból utaztak a fővárosba a divatmodellek megtekintésére.
A bemutató jegyeinek kelendőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Hallóssy István kormányfőtanácsos, a Budapesti Nemzetközi Vásár vezérigazgatója, a szófiai divatbemutató fáradhatatlan, nagyszerű megszervezője és főrendezője 40.000 lévát nyujthatott át Szófia polgármesterének, a bolgár téli segélyakció javára.

Mély hatást tett a bolgár közvéleményre,
hogy a remek magyar divatkollekciót a budapesti nőiszabók a legkényesebb nyugateurópai ízlésnek megfelelően állították össze. Egyetlen olyan ruhadarab nem akadt, amely másodrangú produktumnak lett volna minősíthető. De hálával és testvéri melegséggel fogadták a bolgárok azt a gesztust is, hogy a nagyszabású magyar kultúresemény tiszta anyagi eredménye Szófia szegényeinek jutott.


Bulgária új arca


Arra a kérdésre, hogy divatiparunk milyen konkrét eredményeket érhet el Bulgáriában,
érdekesen világít rá a bolgár-magyar társaság egyik vezető tagjának a bolgár gazdasági helyzetről tett nyilatkozata.

– A Balkán államai között Bulgária állt mindig a legközelebb Európához
– mondta informátorunk – mind üzleti erkölcseit, mind társadalmi strukturáját illetően. Az ország az utóbbi évtizedekben jelentősen iparosodik. Erőteljes iparvédelmi intézkedéseket visznek keresztül. Ez megnehezíti a külföldi áruk behozatalát, a vámok igen magasak. A divatiparokról szólva tiszta selyem ruháért, amelynek az ára Budapesten 800 pengő, legalább 600 pengő vámot kell fizetni Bulgáriában. Ha a ruhán a legcsekélyebb selyem díszítés van, készült légyen akármilyen olcsó anyagból, úgy vámolják el, mintha selyemből volna. A konfekcionált áru vámtétele többszöröse a fel nem dolgozott áru vámjának, a bolgár munka védelme érdekében.

– Mindennek ellenére – folytatta informátorunk – nagy jövője van
a magyar divatiparnak Bulgáriában. Az iparosodás, városiasodás útján lévő bolgár társadalomban most már számtalan üzem, bolt, műhely szolgálja a modern nő igényeit. Az iparág, amely bekapcsolódik ebbe a folyamatba, kitünő, biztos piacot talál Bulgáriában.


Miniszter-feleségek a divatbemutatón


Az első bemutatón megjelent a szófiai társaság színe-java, köztük valamennyi miniszternek a felesége, élükön a miniszterelnök nejével.
A miniszterelnökné Jungerth Mihályné és Hallóssy István előtt elragadtatását fejezte ki. Arnóti Jungerth Mihály, kitünő szófiai követünk értékes támogatásban részesítette a kultúrpropagandának ezt az újszerű megnyilvánulását. A magyar kiküldöttek elutazásának a napján búcsúfogadást rendezett a követ: a szófiai magyar követség termeiben megható melegséggel látta vendégül a követ, bájos, szeretetre méltó feleségével együtt a magyar urakat és hölgyeket. A követ feleségének gondja volt arra, hogy a megjelent előkelőségek között a ruhákat bemutató magyar lányok is mint vendégek jól érezzék magukat.

Júniusban kerül sor a bolgár-magyar kereskedelmi tárgyalásra.

Ez alkalommal javaslatot tesznek magyar divatmodellek egy részének vámmentes importjára. Ez érdeke a bolgár szabóságnak is. Tárgyalnak magyar divatlapnak a kiadásáról is, ez Budapesten készülne, a bolgár szöveggel Szófiában látnák el az új divatlapot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az új országgyülés első ülése Az új országgyülés első ülése
Az országgyülés október 26-án összeült. A király 28-án fogadta...
Az első tőrcsapatbajnokság Az első tőrcsapatbajnokság
Az első tőrcsapatbajnokságot a Nemzeti Vívó Club nyerte a MAC, KEAC,...
Gazdasági Kis Tükör Gazdasági Kis Tükör
Május elsején történik az első nagy lépés a német és osztrák...
Egy magyar utazó felolvasása Afrikáról
Báró Bornemisza Pál, kinek neve érdekes czikkei révén lapunk olvasói...
Rövidek Rövidek
Ribbentrop londoni német nagykövet váratlanul berlini útja élénken...
Az úszósport fellendülése várható az idén Az úszósport fellendülése várható az idén
A M. U. E junius 16-iki úszóversenye, augusztus havi siófoki...
Titanic - Fejes István Titanic - Fejes István
Az égostromló Titanic Már fekszik a tengerfenéken. Az ég pedig áll...
Ambrus Zoltán: Háború
- Fiatalembernek, kivált az olyannak, aki után nem sír senki, ha...
A vámtarifa újra szerepel az országgyűlésen A vámtarifa újra szerepel az országgyűlésen
A képviselőház tiz napi szünet után május 22-ike óta tart ismét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98