Dtum
Login with Facebookk
1943 | Február

Új lehetőségek előtt a tőzsde

A tőzsdei forradalommal kapcsolatos rendelkezéseket beható tanácskozások előzték meg, amelyeken a kormány megbízottai és a tőzsde vezetői részletesen megvitatták a tőzsdei helyzetet. A kompenzáció eltiltása szükségesnek mutatkozott azért is, mert míg a nagybankoknál legfeljebb öt százalékot tesz ki a tőzsdei forgalomban a kompenzációs üzlet, addig a kis pénzintézeteknél, bankcégeknél gyakran a forgalom 50%-a kompenzációs keretben ment végbe. Ez pedig olyan zugforgalmi, fekete-piaci papírüzletekre adott lehetőséget, aminek elejét kellett venni.

A tőzsdei áruhiány megoldását a tőkeemelésre irányuló tendencia fokozott alátámasztásával kívánják orvosolni.

Természetesen az áruhiány enyhítése nem szolgáltathat jogcímet arra, hogy olyan papírokat is bevezessenek a tőzsdére, amelyeknek túlnyomó többsége – 90-95%-a – fix kezekben van (családi részvénytársaság, egy tulajdonos, stb.), mert ezeknél a fennmaradó 5-10% részvénymennyiséggel az illetéktelen spekuláció számára nyílik kedvező játékalkalom.

Információink szerint korai és alaptalan az a híresztelés,
hogy már állásfoglalás történt arra vonatkozóan, melyek legyenek a bevezetendő új papírok, illetőleg milyen, régebben már jegyzett papírokat lajstromozzanak és vezessenek be újból a tőzsdén. Minden egyes esetben igen beható megvitatásra kerül majd a bevezetés kérdése.

Az áruhiány nagyobbarányú enyhítését nem is az új papíroktól, hanem a tőkeemeléssel kapcsolatos új kibocsátásoktól várják.
A tőzsde számára most nagy lehetőségek kínálkoznak: megfelelő tőzsdepolitikával el lehetne érni, hogy a mozdulatlan, de elhelyezkedni kívánó tőkék hatalmas tételekben feküdjenek bele olyan papírokba, amelyek alkalmasak a tőkeelhelyezésre. Hozzájárul ehhez a bankkamatláb aránylag alacsony állása. Ilyen kamatláb mellett a tőzsdei tőkeelhelyezés előnyben van a betételhelyezés fölött, mert a szóbajöhető papírok nagyrészének a kamatozása, osztalékpolitikája általában kedvezőbb.

Ezekre a kérdésekre azonban röviden feleletet ad a gyakorlati élet,
mert a tőkeemelés egész sorát készítették már elő és így rövidesen megjelennek a tőzsdén azok a papírok, amelyeknek ismét egyensúlyt kell teremteniök az árukereslet és kínálat terén.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98