Dtum
Login with Facebookk
1942 | Július

A háború ellenére, reálisan alakulnak a tőzsdei árfolyamok

A háborús gazdálkodás, a modern európai pénz- és értékpolitika a sok egyéb reformintézkedés mellett a tőzsdék reformját is szükségessé tette Európa-szerte.
Igy következett be Magyarországon is az áru- és értéktőzsde reformja, mely közgazdaságunknak ezt az alappillérét is a modern közgazdasági és társadalompolitikai elveknek megfelelően újjáépítette. Az azóta eltelt néhány hónap már kézzelfogható eredményeket is hozott ezen a téren, s ezért munkatársunk fölkérte dr. Weber Tibort, a Magyar Bank és Kereskedelmi RT. igazgatóját, ismertesse röviden olvasóink számára az árfolyamok alakulását az év első felében, valamint a tőzsdei reformok hatásait.

– Az értéktőzsde árfolyamainak alakulása
– mondta Weber igazgató – 1942 első felében azt a kiegyensúlyozott képet tükrözi vissza, amit a magyar gazdasági élet legtöbb ágában észleltünk és ami a jelen viszonyok között a jövő egészséges ütemű kialakulása szempontjából csakis biztatónak ítélhető meg. Míg a fixkamatozású papírok (állami kötvények, záloglevelek, kincstárjegyek stb.) az 1941. évvégi árfolyamokkal összehasonlítva 15-20%-os esést mutatnak, addig a részvények általában, – néhány kivételtől eltekintve, – 30-35%-os visszaesést tüntetnek fel.

– Az árfolyamok visszaesésének több oka van.
Elsősorban a spekulációs vásárlásokat megszorító kormányintézkedések a tőzsde közönségének egy részét kiszorították a piacról, miáltal ezek az egészségtelen – mert tisztán spekulációs műveletek elmaradtak. Másrészt a spekuláció azáltal is lehetetlenné vált, mert megszűntek az értékpapírlombardok, továbbá a tőzsdei költséget tetemesen felemelték, eladásoknál az értékpapírt másnap délig szállítani kell, vételnél az ellenértéket a harmadik hétköznapon készpénzben be kell fizetni. Az értéktőzsdén jelenleg csakis hites alkuszok és lajstromozott bizományosok tevékenykedhetnek, akiknek kiválasztása a legnagyobb alapossággal történt. Mindez biztosítéka annak, hogy nagyobb – mert spekulatív – kilengések úgyszólván lehetetlenné váltak. Kísérve mindez a stabil aranypengőárfolyamtól, ma már az értékpapírüzlet fejlődése határozottan egészséges irányzatot mutat, ami pedig magától értetődően – átmenetileg – a forgalom lényeges csökkenésével is járt. Az árfolyamok jelenleg lényegtelen hullámzások vonalán – stabil irányzatúak és határozott megnyugvás észlelhető.

– A legközelebbi jövőt illetőleg remélhető,
hogy a termés betakarításával nagyobb tőkék szabadulnak majd fel, melyek egyrésze valószínűleg egészséges tőzsdén, egészségesen megalapozott értékekben keres elhelyezést. Itt elsősorban az állampapírokban való kereslet jut majd kifejezésre, ami a nemzet jövőjébe vetett abszolut bizalom és a jó, a biztos kamatozás következménye.

– Általában véve a részvények a mai, mondhatnók stabilizált árfolyamok mellett 3%-ot jövedelmeznek.
A vezető vállalatok már ezidén is fizethettek volna magasabb osztalékot is, ha az időközben megjelent kormányintézkedés ezt a lehetőséget a vállalatok belső erejének fokozása okából nem befolyásolta volna. Igy, miután a vállalatok multévi kitűnő üzleteredménye magasabb osztalék fizetését mégsem tette lehetővé, mégis a tartalékok tetemes emelkedése folytán a részvények belértéke megfelelően emelkedett. Egyébként iparvállalatok – fejezte be nyilatkozatát Weber Tibor – mint az 1941. évben, az idén is teljes kapacitással dolgoznak és foglalkoztatásuk is olyan, hogy üzemcsökkentésre belátható időn belül aligha lehet gondolni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Színes hírek röviden Színes hírek röviden
Az Egyesült-Államok zárszámadásai, amelyeket az 1899-1900. junius...
Szarvatlan szarvasmarhák Szarvatlan szarvasmarhák
Az életrevaló amerikaiak nemcsak az iparnak járnak messze a vén...
Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta el Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta...
Az indiai nemzeti kongresszus teljes ülését ma nyitotta meg...
Eden hétfőn válaszolt Mussolininek Eden hétfőn válaszolt Mussolininek
Az alsóház hétfő délutáni ülésén több külpolitikai interpelláció...
Nagy Endre vígjátéka az Új Színházban Nagy Endre vígjátéka az Új Színházban
Nagy Endre új darabjával nagy vakmerőséget követett el. Szakított egy...
Szorítsd! Ne hagyd magad Szorítsd! Ne hagyd magad
Az athleták jubiláris ünnepélye alkalmából tartott verseny az...
Vázsonyi Vilmosné főzőiskolát nyit Vázsonyi Vilmosné főzőiskolát nyit
A kegyelmes asszony a kéthónapos tanfolyamon maga fogja oktatni a...
A Brit Birodalom szilárd marad
Az I. világháború alatt a német és török politika megpróbálkozott a...
Pogrom –filmet készített, mozit harácsolt
VIII. kerületi rendőrkapitányság politikai osztályán megjelentek dr....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98