Dtum
Login with Facebookk
1943 | Február

Akik a magyar honvéd egészségét védik a frontokon

Mozgó szanatóriumok, fertőtlenítő-osztagok, tábori bakteriológiai állomások óvják katonáinkat a járványoktól.

A háborúban még nagyobb szükség van az ép és erős emberi testre, mint a nyugodt polgári társadalomban. A modern kor egyik legaktuálisabb eredménye az emberi test megvédése érdekében éppen az, hogy a frontokat kísértetiesen körüllebegő betegségeket és a járványok külön „hadjáratát” ma már meg tudjuk akadályozni.

A benti ország, a civil Magyarország nem is tudhat arról a csodálatos szervezettségről, amely a magyar hadsereget épségben tartja és cerberuszi féltékenységgel őrzi minden katonája egészségét. Ép, jó és kívánatos táplálékkal látja el naponta, és céltudatosan ápolja. Ez a céltudatos orgánum, ez az igazi magyar lelkiismerettel precízen működő szervezet: a honvéd közegészségügyi intézmények egész sora.

A hadsereg egészsége

A Honvéd Közegészségügyi Intézet egységes irányítása és központi szervezése szerint működnek ezek a szervezetek a háborúban és a békében is a magyar hadsereg testi létének épségbentartásáért, megmaradásáért és fejlődéséért. A magyar ifjú abban a pillanatban, hogy a hadsereg kötelékébe lép, teljesen ép, háborítatlan, minden ízében egészséges, testében és lelkében.

A sorozás vezérelvének azt tekinthetjük, hogy a betegség leghalványabb nyomával sem léphet senki a honvédségbe. Az ország színe-java ez a nagy embertömeg. Legcsekélyebb hibája sincs és korban is színe-virága nemzetünknek. Hiszen az első sorozás 21 éves korban történik meg. Mihelyt az lezajlott, rendes, békebeli viszonylatban is orvosok figyelik a besorozottak egészségi állapotát. A fronton természetesen több betegség fenyeget. Azonban az utolsó évtizedekben csaknem emberfeletti méretek között fejlődő bakteriológia csodálatosan segíti nemzetünk szervezetét testében is épen megtartani.

A magyar hadsereg elsősorban a fertőző betegségek ellen küzd már azzal is, hogy a front helyszínén higiénikus környezetben tartják a katonákat. Az általános testápolás kötelessége mindenkinek, aki nemzetéért küzd. A megfelelő kalóriadús és vitaminokban gazdag táplálékot is megkapják annyira, hogy télen, amikor főzelékben nem lehet bővelkedni, a hadsereg minden tagját vitaminkockával látják el, amely a szervezetnek ilyen kémiai kivonatban is megadja a szükséges vitaminmennyiséget.

A járványok elleni küzdelemben a legnagyobb teljesítményekkel működik a háborús betegségmegelőző szolgálat. Ebben a tekintetben is tökéletes organizáltság nyilvánul meg hadseregünkben. Minden újoncot már a sorozásnál tífuszoltásban részesítenek. Ennek abban rejlik a jelentősége, hogy így a tífuszbetegségek száma csökken.

Évente kötelező ez az újraoltás és ezáltal a polgári életbe visszakerülve, bizonyos immunitással érkeznek a civiltársadalomba. Ilyenmód tehát az egész ország egészségügyi viszonyát megjavítják. És ugyanígy elvégzik a himlőoltást is, ugyanezekkel a következményekkel.

Egy csodálatos anyag

Háborús állapotokban egy különlegesen összesűrített tömény-orvosság, az úgynevezett „Tetra”-oltóanyag, minden katonát tífusztól, paratífusz A- és paratífusz B-betegségtől. Akibe egyszer ebből befecskendeznek: sohasem lehet kolerás. Ez a csodaszámba vehető oltóanyag itt készül bent, a Honvéd Közegészségügyi Intézetben, ahol több hektolitert termelnek belőle.

A tábori bakteriológiai állomások nem kőépületben vannak, hanem valóságos mozgó szanatóriumban. Errevaló gépkocsikba raknak be minden vegyszert, kémiai szert; nem egyhelyben topognak, hanem pár kilométerrel a lövés-veszélyes támadási front mögött ott állanak készen és minden pillanatban segítenek a sebesülteknek.

Ebbe a mozgókórházba beleférnek a fertőtlenítő-osztagok. Gépeikkel és szereikkel fertőtlenítenek minden ruhát, minden használati tárgyat és a lakóhelyeket. Olyan kifogástalanok, mintha a világhírű Székesfővárosi Fertőtlenítő Intézetnek lennének miniatűr-kiadásai. Ez a fertőtlenítés különösen az orosz fronton fontos. Tudvalevő ugyanis, hogy a legotthonosabb ezen a területen a kiütéses tífusz, amelynek egyetlen átvivője a ruhatetű.

Mindenki tudja, hogy a nyitott betonkeretes-kutak a legveszedelmesebbek. Szükséges tehát az a szervezet, amely minden pillanatban hozzákezdhet a kútfúráshoz, és pár perc alatt túljut a vízáteresztő rétegen. Munkájuk nyomán rögtön fölbuzog a kifogástalan ivóvíz. Ez az a híres Northon-kút, amely a magyar hadseregnek minden területen kitűnő ivóvizet ad. Egyébként minden frontonlevő katona zsebében ott van két piciny tubus, vízfertőtlenítő tablettákkal kitöltve: ezzel bármiféle vizet ihatóvá lehet tenni.

Először a klór-tablettából dob be a magyar honvéd a kulacsába. 10-15 percig állni hagyják s ekkor már teljesen egészségessé válik az italuk. Azonban a klór szaga nem a legkellemesebb. Ekkor jön a másik tabletta, amely ezt a jellegzetes illatot egyszerűen eltünteti. Utána rögtön jóízűen lehel inni. Ez a tubus sokáig elég, mert csak a legmostohább viszonyok között kell használni, - különben a tábori konyha, minden étkezéshez rendes ivóvizet szolgáltat.

Kút kataszter


A hátországban, a Honvéd Közegészségügyi Intézetben bakteriológiai és szerológiai osztálya olyan zsúfolt programmal dolgozik, hogy rendkívüli feladatairól és rendkívüli munkateljesítményeiről rövid kis cikk keretében nem is lehet tájékoztatást adni. Mindenesetre ki kell emelnünk, hogy például a katonaszakácsokat átlagban háromhónaponként átkutatják, kivizsgálják, vajjon nem bacillusgazdák-e? Mert, ha azok: vagy meggyógyítják, vagy visszavonják őket a konyha szolgálatából. Külön kémiai osztály és higiéniai szervezet tartja számon a hadsereg mindenféle vegyi és tisztasági kérdéseit. És ami a legváratlanabb, itt készítették el az ország első kútkataszterét. Minden területről felküldik a honvédség tagjai által fogyasztott vizeket, a kutak helyszínrajzát.

Ezeket a térképvázlatokat és gondos helyzetképeket a víz vizsgálati eredményeivel együtt szekrénybe teszik. Ha valahol felüti a fejét a járvány, előveszik a katasztert és ebbel sok mindent sikerül megtudni, ami a járvány okára és keletkezésére vonatkozik. Igy könnyen és azonnal védekezhetnek. A hadsereg korszerű élelmezésére a biológiai osztály „kiértékeli” a leghasznosabb élelmezési és főzési eljárásokat. A honvédelmi minisztérium kiadásában meg is jelennek csapataink számára az errevonatkozó utasítások.

A háborút betegségvédekezés a nemzeti öntudat bizonyítéka, tanúság a magyar szervező erőről: elismeréssel hajolhatik meg előtte polgárságunk.

Erdős Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kórházi ágyon Hajrá honvéd! Katonadolog
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98