Dtum
Login with Facebookk
1943 | Július

Megkezdték Olaszország megszállását a szövetségesek

Róma, julius 11.

(Magyar Távirati Iroda.)
Az Európáért való harc megkezdődött és ennek harcnak a középpontja Szicilia szigetének délkeleti része - amint a hadijelentés mondja. Szicilia szigetén nyugaton Trapeni és Menfi között, valamint délkeleten Pachino, Szirakuza és Catania között a tengerpart és a mögötte fekvő vidék sik terület igy a partraszállás megkisérlése szempontjából számitásba jöhet.

 

Maga a hadijelentés a helyet és a támadás közelebbi körülményeit nem jelöli meg, de a Popolo di Roma egyik vezércikkéből következtetni lehet arra, hogy a partraszállási kisérlet során a rendelkezésre álló hadierőket az ellenség hogyan vetette be. Az ujság vezércikkéből kitűnik, hogy a partraszállási kisérletet a rohamkompok kezdik meg és ezeknek a legénysége kell, hogy megvesse lábát a szárazföldön és utánuk jönnek a hajókaravánon behajózott katonák, akiknek ki kellene szélesiteni a hidfőt és végre kellene hajtani a behatolást, majd magát az inváziót.

 

Ez azonban rendkivül nehéz feladat, mert a tengely repülői és partvédő ütegei készen állnak és az ellenség utánpótlást szállitó hajókaravánjait teljesen megsemmisithetik, ha pedig ez sikerült, akkor a rohamkompok vállalkozása csak elszigetelt jelenség marad.


Az angolszászok további hadicéljairól ir az olasz sajtó

(Stefani) A szciliai eseményekkel kapcsolatban valamennyi vasárnap reggeli olasz lap hangsulyozza, hogy az olasz nép nyugodtan néz szembe a helyzettel. A Giornale d'Italia azt irja, hogy a jelenlegi pillanat sorsdöntő fontosságu mind az olasz haza, mind pedig az egész európai civilizáció szempontjából. Csapataink - irja az olasz lap -, teljesen semlegesitették azoknak az ellenséges csapatoknak a mozdulatait, amelyek elsőként tették lábukat olasz földre s több helyen teljesen megsimmisitették az angolszász támadókat. Számolni kell azonban azzal, hogy az ellenség ki fogja szélesiteni támadását, hogy valamilyen sikert érjen el.


A Messaggero hangsulyozza, nyilvánvaló, hogy az ellenség néhány kikötő elfoglalására törekszik, hogy azokban aztán nagyobb csapattesteket tehessen partra. Második célja a messiani szoros, hogy a sziciliai erőket elszigetelhesse s előkészíthesse az átkelést Calabriába. Hogy az ellenség szándékai milyen nagyarányuak - folytatja a Messagero  -, arról a harcbavetett eszközök tömege és a támadás hevessége tanuskodik.

Olasz megjegyzések az angolszász propaganda hireiről

Róma, julius 11.
(Stefani.) Az ellenséges propagandának két hiresztelése figyelemreméltó és magyarázatokra érdemes. Az angol hirszolgálat egyik adása a következőképpen szövegezi az angol partraszállást: "Az angolszász haderők Rómától 290 mérföldre szálltak partra". Az ilyenformán megszövegezett hiradásnak kétségen kivül az a célja, hogy lelkesedést ébresszen az angol és amerikai közönségben. Az ellenség azt akarja ezáltal elhitetni a világgal, hogy az európai partraszállás Rómától párszáz kilométerre kezdődött meg és ezáltal zűrzavart kivánt teremteni azoknak az angoloknak és amerikaiaknak az agyában, akik nem nagyon jártasak a földrajzban. A valóság azonban az, hogy a partraszállás még csak próbálkozás szakában van és Szicilia délkeleti sarkában történt, tehát egy szigeten és nem a kontinensen. Azzal az állitásunkkal, hogy a partraszállás Rómától 290 mérföldre történt, kétségtelenül  azt akarják szuggerálni a nagy tömegeknek, hogy az angolszász ágyuk tüze pár napon belül eléri Rómát.


Az angol hiradás egy másik szintén emlitésreméltó jelentése szombaton délután hangzott el és leadási helyük egy Szicilia belsejében fekvő helységet jelölt meg. Ilyen eszközökhöz folyamodnak az angolszászok, hogy közönségük optimizmusát felcsigázzák. A valóság azonban merőben más. Az angolszászok erőlködése arra törekszik, hogy hidfőt teremtsen a sziliciai támadások biztositására. A tengelyhatalmak védelme és ellenállása teljes folyamatban van és az angolszászok előtt feltornyosuló nehézségek óráról-órára növekszenek. Másrészt Oroszországban olyan csaták folynak, amelyek aggógó figyelmet váltanak ki a szovjet és az angolszász vezetőség körében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szicília Olasz légelhárító üteg A partraszállás Egy a sok nagy közül, Patton, amerikai tábornok
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98