Dtum
Login with Facebookk
1943 | Július

Időszerű táplálkozás

A háborút időkben sok gondot okoz a háziasszonynak, hogy mivel táplálja házanépét. A nehezen megszerezhető táplálékot gazdaságosan kell beosztani. Az utóbbi években a táplálkozás tudománya is hatalmasan fejlődött. Hogy milyen tápanyagokra van az emberi szervezetnek szükségre, ezt csakis az orvosi tudomány tudja megállapítani. Ennek haladása lényegében módosította a táplálkozásról alkotott felfogásunkat.

Kétségtelenül kiderült, hogy az emberi szervezetnek jóval kevesebb fehérjére van szüksége, mint ahogy eddig előírták. A zsírgondokkal küzdő háziasszonyok fogadják megértéssel azt a megállapítást, hogy zsírból jóval kevesebb is elegendő, mint ahogy eddig megszoktuk. A magyar konyha a világ legízletesebb konyhái közé tartozik és egyúttal dús és változatos élelmezést nyújt, orvosi szempontból azonban nem ideális. Bizonyos fokig vissza kell a természethez térnünk, mert a konyhai beavatkozások tönkreteszik a táplálék értékes vitamin-tartalmát.

Régen azt hitték, hogy az ember a nyers ételéket nem tudja megemészteni. Ujabban kiderült, hogy nemcsak a félig-, hanem az egészen-nyers táplálékot is könnyen megemészti az ember gyomra. Táplálkozásunkban a kalóriát szolgáltató tápanyagok a fehérje, a zsír és szénhidrát. Az emberi szervezetnek naponta 60 fehérjére van szüksége; a gyermekek fehérjeszükséglete valamivel nagyobb. A sok fehérje hús, sajt, tojás fogyasztása bomlástermékek felhalmozódásához vezet, a húgysavak lerakodása pedig köszvényt és kőképződést okoz.

A szervezetben a legnagyobb fűtőértékük a zsíroknak van. A napi energiaszükségletnek kb. egyharmadát fedezheti a zsír, ezért az emberi szervezetnek minimális zsírfogyasztásra okvetlenül szüksége van, mert csak így kapjuk meg a zsírokban oldódó vitaminokat. (A- és D-vitamin.) Könnyű zsírnak számít a libazsír, a vaj ét az oliva-olaj, a nehéz zsírok a disznózsír, a marha- és birka-faggyú.

A szénhidrátok igen fontos szerepet játszanak, mert táplálkozásunk a maga energiaszükségletét háromnegyedrészében fedezi a szénhidrátokból, amelyeknek legnagyobb része a keményítő, amely a lisztben, a kenyérben, a burgonyában és a különböző főzelékfélékben található; kisebbik része pedig a különböző cukorfajtákban.

Ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetnek. Egészséges embernek naponta 5 gr. sóra van szüksége; ennél több már ártalmas lehet az egészségünkre. Okvetlenül szükségünk van még vízre, mert az emberi szervezet 60 százaléka vízből áll és a vízhiány elviselhetetlen szomjúságot okoz. Naponta fél liter vízre van szükségünk, mert egyéb ételeink is tartalmaznak vizet. Érdekes, hogy a gyümölcs- és a nyers növényi táplálkozás mellett a szervezet folyadékot nem igényel és ilyenkor a szomjúságérzés teljesen hiányzik.

A szervezet vitaminellátása külön probléma. Már eddig is igen sok vitaminfajtát ismerünk, de kétségtelen, hogy számuk még növekedni fog. A magyar konyha sokféle vitamint nyujt a saláták, a főzelékek és gyümölcsök alakjában. A magyar konyhát jellemzi, hogy sajtban, vajban és tojásban szegény; még azt a kevés tejet is felforraljuk és ezzel elpusztítjuk értékes vitamintartalmát. Ez az oka vannak, ha a gyermek csontfejlődésében zavar áll elő. Jobban nő az a gyermek, amelyik pasztörizált vagy nyers tejet kap, mint az, akinek mindig forralt tejet adnak.

Tévedés azt hinnünk, hogy csak a növényi élelmiszerek tartalmazzák a vitaminokat. Az „A”-vitamin legnagyobb mennyiségben a csukamájolajban található, amelyet a tőkehal májából állítanak elő; de kisebb mennyiségben a sárgarépában, a salátában, a petrezselyemben és a tejben is megtalálhatjuk. A „D"-vitamin, amely a nyers paradicsomban, a vajban, a tojás sárgájában, a tengeri halakban és a szardíniában található, főleg a gyermek csontrendszere erősítésére és az angolkór elkerülésére szolgál.

A vízben oldódó vitaminok közül a „B1”-vitamin az élesztőben, a búza és a rizs héjában található; ezért táplálóbb a korpás kenyér, mint a fehér. A „B1”-vitaminra főleg az idegrendszernek van nagy szüksége. A „B” vitamin a borjú májában, azonkívül a borsóban és a parajban fordul elő. A vízben oldódó C-vitamin csak friss növényekben található és a sütés-főzés alkalmával elpusztul. A télvégi hónapokban fellépő fáradtságérzéat a C-vitamin hiánya okozza és ugyanez az oka a koratavasszal fellépő meghűlésnek is.

Egészséges embernek naponta 50 mg-ra van belőle szüksége: ez megfelel 2 citrom vitamintartalmának. A lázas beteg és nehéz testi munkát végző emberek C-vitaminszükséglete ennek kétszerese. A legolcsóbb C-vitamin forrás a burgonya, csakhogy ebben csupán kis mennyiségben fordul elő. Nagy mennyiségben a zölddió, a paprika, a retek, a csipkebogyó és a vöröskáposzta tartalmazza.

Hazánk - annak ellenére, hogy földmívelőállam - mégis kevés tejet és tojást termel és a lakosság keveset is fogyaszt. Feltétlenül szükséges, hogy a gyermekek mindennap igyanak 3 deciliter tejet és tejtermékeket; azonkívül együnk valamilyen főzeléket és nyersgyümölcsöt. A burgonyából vagy a főzelékből legalább ötször annyit kell fogyasztani, mint a többi élelemből összesen. Nagyon ajánlatos így tavasszal étrendünkbe egyhetes nyerskoszt-diétát beiktatni. Egészségünknek hasznára válik, ha egy héten egyszer gyümölcsnapot tartunk. Ne felejtsük el, hogy aki ülőfoglalkozást folytat és naponta ötször bőven étkezik, könnyebben betegszik és hamarabb megöregszik.

A mai nehéz idők kényszerítenek arra, hogy észszerűsítsük táplálkozásunkat. A könnyebben bevezethető növényi táplálkozás sohasem okoz betegséget, sőt ellenkezőleg: csökkenti az érelmeszesedés, a reumás- és köszvényes bajokra való hajlamosságot. A bő táplálkozás sok bajt és betegségét okoz, amitől a mérsékelten élő és főleg növényi táplálékon élő ember megkímélve marad.

Dr. Dobák Ferenc

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A pallér úr ebédel Kosztolányiék ebédelnek Ebéd bombavető mellett
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az egysinü vasut Az egysinü vasut
Ha a felső, nagyobb képre néznek olvasóink, méltán csodálkozhatnak...
A húszéves Asbóth Jóska legyőzte a jugoszláv Puncec-et A húszéves Asbóth Jóska legyőzte a jugoszláv Puncec-et
Az eső hű maradt a Davis Cup-hoz. Pénteken a Jég teljesen elborította...
Egry József kiállítása Egry József kiállítása
Cicerónak van egy alapjában igaz, bár sokat vitatott mondása, hogy...
Szilágyi, Németh és Kelen 31 percen belül futotta a 10.000 m-t a BBTE egyesületi bajnoki versenyén Szilágyi, Németh és Kelen 31 percen belül futotta a 10.000 m-t a BBTE...
A BBTE egyesületi bajnoki versenyét pasaréti-úti sporttelepén...
1:0-ra kikaptak jéghokizóink az angoloktól, de továbbjutottunk 1:0-ra kikaptak jéghokizóink az angoloktól, de továbbjutottunk
Vasárnap délután tartották meg a jéghoki világbajnokság mérkőzését...
Öngyilkos lett Londonban Domány Ferenc Ismert magyar műépítész Öngyilkos lett Londonban Domány Ferenc Ismert magyar műépítész
Megrendítő tragédia híre érkezett vasárnap Londonból Budapestre....
Megalakul egy gazdasági középpárt? Megalakul egy gazdasági középpárt?
Az Ugronról szóló hirekkel kapcsolatban egyik napilap megjegyzi, hogy...
Rövidek Rövidek
Palacios spanyol delegátus elutazása meglepetésszerüen érte a...
Kray István báró az MLSz elnöke Kray István báró az MLSz elnöke
Az MLSz. legutóbbi rendes közgyűlésén az egyesületeket reprezentáló...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98