Dtum
Login with Facebookk
1942 | Június

Két vegyész leleplezése a „vitamindus” készítményekről

Az utóbbi időben gombamódra szaporodtak el az élelmiszerüzletekben az ugynevezett „vitamindus” készítmények. Ezekről tett most közzé igen érdekes beszámolót a Népegészségügy-ben Vastagh Gábor és Szeghő Ferenc, a M. Kir. Közegészségügyi Intézet két tudós vegyésze s beszámolójukban leplezetlen őszinteséggel és tárgyilagos pontossággal állapítják meg, mi az igazság az ugynevezett vitamindus készítmények körül?

Rámutatnak, hogy a közönség érdeklődését és igyekezetét, hogy a saját, vagy a gyermekek táplálkozását ésszerűbbé tegye, valamint a mai megnehezült élelmiszer beszerzési viszonyokat használja ki ujabban sok vállalkozás, amely a különböző vitamindus cukorkák, vitamindus élelmiszerek stb. formájával igyekszik – sok esetben jóhiszeműen- ezt az áramlatot a maga javára kihasználni.

A legtöbb esetben azonban vitaminellátás szempontjából értéktelen, vagy legalább is hiányos értékű készítményekről van szó.

A két vegyész hangoztatja, hogy beszámolója nem vonatkozik a gyógyszerkülönlegességként bejelentett és ellenőrzött készítményekre, sem pedig egyes mezőgazdasági cikknek minősülő preparátumokra, amelyek valóban magas C- vitamin tartalmukkal tűnnek ki.

Ellenben a sok hangzatos nevű készítmény közt igen sok az értéktelen áru. Az egyik ilyen készítményt például így reklámozzák: „Alkoholmentes, vitamindus almalé, tartalmazza a friss gyümölcs összes vitaminjait.”

A valóságban a mintegy 350 köbcentiméteres űrtartalmu üvegben lévő folyadék összesen csak 0.5 milligramm C- vitamint tartalmazott. Miután a napi C- vitamin szükséglet 50 milligramm, az uj készítmény vitaminellátás szempontjából természetesen szóba sem jöhet.

 

Egy másik készítmény hangzatos reklámja ezt hirdette: „Szénsavas üdítő ital: tartalmazza egy citrom (narancs) összes vitaminjait.” Az üvegben azonban vegyileg mindössze csak néhány század milligramm C – vitamin volt kimutatható, ami a teljes C – vitamin mentességgel azonos!

Hirdettek vitaminos cukorkát is, amely darabonként nagymennyiségű A provitamint, B vitamint és C – vitamint tartalmaz. Valójában csak a feltüntetett mennyiség fele volt fellelhető a cukorkákban.

Ennél is meglepőbb eredményre vezetett a „vitamindus sajt” vegyi vizsgálata, amely a valóságban semmivel sem mutatott ki több vitamint, mint amennyi bármely más közönséges sajtban van!

De nemcsak vitamindus étel és ital, vitamindus fogkrém is van már, legalább is- papíron. Mert a C – vitaminos fogkrémben egy milligramm vitamint sem lehetett felfedezni.

A vitaminos bőrápoló krém vegyi vizsgálata pedig éppen azt mutatta ki, hogy a krémben a hasznos A –vitamin helyett D- vitamin van, ami egyenesen káros hatással van a bőrre.

A két tudós vegyész kutatásai következtetéseképpen azt javasolja most, hogy külföldi mintára rendeletben szabályozzák nálunk is a vitaminos készítmények gyártását és ellenőrzését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tavasz bevonulása Európába 5. A tavasz bevonulása Európába 5.
Március végén hullatják barkáikat a nyárfák. Április elején esik le a...
A vívószövetség junior kardversenyét Eckl Viktor nyerte A vívószövetség junior kardversenyét Eckl Viktor nyerte
A vívószövetség junior kardversenyére kilencvenkét vívó jelentkezett...
Tátos megjavította az 500 méteres gyorsúszás magyar rekordját Tátos megjavította az 500 méteres gyorsúszás magyar rekordját
Karácsony másnapján ismét nagy közönség jelent meg a Nemzeti...
Horthy Miklós beszéde a mohácsi síkon a magyar-szerb orientáció mellett Horthy Miklós beszéde a mohácsi síkon a magyar-szerb orientáció...
A mohácsi emlékünnepségeknek váratlan és talán az ország jövőjén is...
Királyi hercegnő és hadnagy Királyi hercegnő és hadnagy
Az uralkodóházban nemsokára ismét véget ér egy idillikus szerelmi...
Szabad lesz az orosz sajtó! Szabad lesz az orosz sajtó!
Nagy úr az orosz cár. Még a meglepetések dolgában is. Hol az...
Német légitámadás egy nagy angol hajókaraván ellen Német légitámadás egy nagy angol hajókaraván ellen
A Német Távirati Iroda katonai helyről ugy értesül, hogy a...
Fából készült tűzoltó rádiókocsi Fából készült tűzoltó rádiókocsi
A nagyvárosok tűzrendészeti berendezése is állandóan tökéletesedik, s...
Le tour de France Le tour de France
A Franciaország körüli verseny startjánál mult vasárnap kora reggel a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98