Dtum
Login with Facebookk
1944 | Április

Gazdag zsidókat akart kifosztani az áldetektív textiles

Egészen ujszerű bűnözésről rántotta le a leplet két óvatos rendőr.

Március 30-án Deutsch Ernő Népszínház- utca 40. sz. alatt lévő ékszerüzletében megjelent egy férfi, dr. Vály Péter nyomozó nevére kiállított igazolványokat mutatott fel és elmondta, hogy a valutaügyészségtől kapott utasítást házkutatás megtartására, mert az ékszerész ellen feljelentést tettek.

Az üzletvezető felnyitotta a páncélszekrényeket, amelyekben az üzlet értékeit őrizték és végignézte, amikor a „nyomozó” szabályszerű jegyzőkönyvet vett fel, leltározta az üzletben talált értékeket és azzal távozott, hogy munkáját jelenti majd a valutaügyészség vezetőjének, s addig, amíg utasítást nem kap a leltárba felvett értékek lefoglalásáról, azok közül semmit nem szabad eladni.

Másnap az áldetektív ismét megjelent az üzletben és közölte az üzletvezetővel, hogy a valutaügyészség vezetőjétől szóbeli utasítást kapott az előző napon leltározott- ékszerek lefoglalására és azokat kénytelen értéklefoglalási nyugta ellenében magával vinni. Az üzletvezetőnek gyanus volt az, hogy az ügyészség ilyen nagyösszegű értékek lefoglalásához nem ad írásbeli utasítást, s ezért megkérdezte az álnyomozótól:
- Nem lehetne kérem tanuk előtt lefolytatni az átvételt?
A vakmerő szélhámos a legnagyobb lelkinyugalommal válaszolta:
- Dehogynem kérem, tessék két tanut hozni.
Az üzletvezető erre eltávozott és rövidesen két rendőrrel jött vissza, akik igazoltatták az állítólagos nyomozót, s miután a felmutatott okmányokat nem találták teljesen megnyugtatónak, óvatosságból előállították a főkapitányságra. Kiderült, hogy az áldetektív valódi neve Ágoston Sándor 28 éves okleveles vegyészmérnök és a Károly. körút 22. szám alatt van textilkereskedése.

A fiatal vegyészmérnök már régebben szemetszurt, hogy kereskedőtársai közül azok, akik hadviseltek, a kiutalásnál mindig több anyaghoz jutnak, mint ő, ezért elhatározta, hogy valami módon okmányokat szerez. Első teendője az volt, hogy egy katonai igazolványt hamisított és ezzel az igazolvánnyal több gyárban hadviseltségére hivatkozva, a kiutalásoknál társaival szemben előny biztosítását kérte. Ezt meg is kapta, de mindez kevés volt költséges életmódjának fedezésére és ezért hamis katonai okmányokkal megjelent az Anyaghivatal egyik magasrangu tisztviselőjénél és a közbenjárását kérte, hogy még több anyagot biztosítsanak neki a kiutalásoknál. Itt mint Nemes Kisjókai Ágoston Sándor mutatkozott be és határozott fellépésre a magasrangu tisztviselő valóban közbenjárt érdekében a gyáraknál és a szélhámos vegyészmérnök így még több kiutalást kapott.

Március 29-én határozta el, hogy gazdag zsidókat fog kifosztani, s ezért lakásán egy kézinyomóval különböző hamis okiratokat készített dr. Vály Péter nyomozó nevére, amik között rendőrségi igazolvány, a valutaügyészség nyomozó főcsoportjának igazolása, házkutatási parancs, felhatalmazás, értéklefoglalási nyugta, stb. szerepelt. Az első nevet, Deutsch Ernő ékszerész nevét, a telefonkönyvből nézte ki, de már az első próbálkozásnál rajtavesztett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98