Dtum
Login with Facebookk
1944 | Április

Sötét volt a világito – béka – beperelték a fővárost

Az utóbbi idők aktuális problémája, hogy az elsötétítés alatt előforduló villamosbalesetekért és egyéb, közutakon előforduló balesetekért ki tehető felelőssé. Nem egy kártérítési per indult már ilyen balesetekből a főváros és a Beszkárt ellen. Érdekes ítélettel fejeződött be most az egyik ilyen kártérítési per.

1938. október 2- án éjjel fél tizenkét órakor dr. Bossányi Péter autójával a Pozsonyi- uton robogott a Margithíd hídfője felé. Zimankós, esős éjszaka volt, a közvilágítási lámpák csökkentett fénnyel égtek csak, a 15 ös villamos Pozsonyi – úti végállomásánál lévő járdasziget ugynevezett világító békájában pedig egyáltalán nem égett a lámpa.

Dr. Bossányi Péter autója nekiment a világító- békának, annak buráját mintegy tizenegy lépés távolságra maga előtt tolta, az autó eleje és kormánykereke összezúzódott. Az autótulajdonos 3510 pengő kártérítési követelést támasztott a fővárossal szemben s keresetében előadta, hogy a főváros tartozott volna gondoskodni a járdasziget kivilágításáról.

A főváros azzal védekezett, hogy 1938 szeptember 28- án légoltalmi értekezlet volt, amely a feszült külpolitikai helyzetre tekintettel - hiszen a cseh hadsereget ebben az időben mozgósították és az akkori cseh határ mindössze hat repülőpercnyire volt a fővárostól- elrendelték az elsötétítést.

A világító-békák az utcai lámpákkal együtt automatikusan olthatók csak el s ezért volt a Pozsonyi –úti világítóbéka lámpája is kioltva.

Felperes azzal érvelt, hogy a világító- béka fényét nem azért oltották el, mert arra légoltalmi szempontból lett volna szükség, hanem mert a főváros nem gondoskodott arról, hogy az a közvilágítási lámpáktól függetlenül legyen kioltható.

Hosszu ideig tartó pereskedés után a budapesti törvényszék dr. Bossányi Pétert keresetét elutasította. Az ítélet indokolása szerint 1938. október 2-án a cseh mozgósításra való tekintettel csökkentett világítás volt elrendelve a főváros területén. A világító hirdetőoszlopok, nyilvános telefonfülkék és járdasziget- lámpák fényét teljesen kioltották, mert ezeket a központból nem lehetett kioltani. A világítóbékák eloltása szükséges volt, hiszen azok a fényt felfelé sugározzák.

Megállapította a törvényszék, hogy a főváros nem mulasztásból nem világította ki a járdaszigetet s épp ezért a balesetért nem is tehető felelőssé.

Bossányi az indoklás szerint autóját a megengedettnél sokkal nagyobb sebességgel vezette. Az ítélet kötelezte a felperest a világító-béka 158 pengő javítási költségének megfizetésére, helyt adva a főváros viszontkeresetének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Wolf Károlyt igazolták Wolf Károlyt igazolták
A birói és ügyészi egyesület is lefolytatta tagjai ellen azt az...
Románia nemzeti ünnepe
A románok egyik nemzeti hősének, István vajda halálának négyszázadik...
Világ alperese Világ alperese
Ma kezdődik Genf. (Hága meg folyamatban.) Magyarország ügye egyszerre...
A magyar czifraszűr A magyar czifraszűr
Népünknek csak még ezelőtt egy emberöltővel is nem volt kedveltebb...
Az első állatorvosi doktorok Az első állatorvosi doktorok
A király a mult évben megadta a jogot az állatorvosi főiskolának,...
Pareisz György balesete Pareisz György balesete
Pareisz Györgyöt, az MTE bajnok futóját majdnem végzetessé vált...
Apróságok Apróságok
Sokat beszélnek az egyik iparvállalat igazgatójának válóperéről. Egy...
Sportszerű lovagias küzdelem Berlinben Sportszerű lovagias küzdelem Berlinben
Németország – Magyarország 2:2 Több mint 85.000 néző jelent...
A Drugeth-legenda A Drugeth-legenda
Ezerkilencszázhuszonkilenc tavaszán Franciaországból hazafelé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98