Dtum
Login with Facebookk
1944 | Augusztus

Románia augusztus 23-án szakított szövetségeseivel

Mihály román király augusztu 23-ám kiáltványában közölte, hogy Románia megszünteti a harcot, fegyverszünetet kért és kapott a Szovjetuniótól, illetve a szövetségesektől. Bukarestben új demokrata kormány alakult Sanatescu hadtesttábornok elnökletével. Az új kormány első programmpontja a bécsi döntés semmissé nyilvánítása. Sanatescu kormánya hadiállapotban levőnek tekinti magát Németországgal, hogy érdemeket szerezzen magának a szövetségesek előtt. Közben ellenkormány is alakult és ennek tagjai tovább kívánják folytatni a harcot Németország oldalán.

 

Romániában a némtek egyre jobban tisztázzák az árulás okozta katonai zűrzavart

Berlin, augusztus 27.
Bár a keleti arconal szélső déli szárnyán a bolsevisták a román árulás következtében dél és nyugat felé széles övben teret nyertek, a német hadosztályoknak elszánt arcvonal változtatással sikerült az arcvonalak mögött levő területeket újból szabaddá tenni. A pruthon Raseskinél átvezető hídnál súlyos harcokra került sor, amelyek a német fegyvereknek teljes sikert hoztak.


A bolsevistákat átkaroló mozdulattal kétoldalról egyszerre támadták meg a német csapatok és rövid harc után teljesen szétugrasztották őket. A boslevisták elvesztették majdnem minden nehéz fegyverüket.

Berlin, augusztus 27.
Egy Berlinből keltezett MTI-jelentés arról számol be, hogy a szövetségi hűség mellett kitartó román csapatok helyzete az udvar híveivel szemben nem tisztázódott. A király környezetének helyzetét súlyosbítja az, hogy az összecsapások Bukarest térségében is kiterjedtek.


A Wilhelmstrasse szóvívője nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyverszünet állítólagos megkötésének tényét mindezideig sehonnan sem erősítették meg.


A román királyt félrevezették, mégpedig az a Maniu vezette félre, aki szoros összeköttetést tartott fenn az angol titkos szolgálattal. A király és a román nép tudatos félrevezetésének látja a Wilhelmstrasse abban is, hogy Maniu például szombati rádióbeszédében is a királyra, a népre és a szövetségesekre kiáltott hurrát, s ma már nyilvánvaló, hogy a szövetségeseken egyedül a szovjetet kell érteni.

 

Annak a tragédiának nagysága, amelyet Maniu idézett fel, valószínűleg már rövidesen teljes megvilágosításban fog feltárulni és már néhány napon belül elválik, hogy Mihály király nem követi-e apját és hogy Maniunak marad-e majd ideje a kommunista kormányban ülni.

A Bukaresti német parancsnokség súlyos harcban állanak

Berlin, augusztus 27.
Mint a berlini katonai szóvivő közölte, a román fővárosban lévő német parancsnokságok súlyos harcokban állanak a Mihály királlyal tartó román kötelékekkel. A román hadsereg magatartásáról a szóvivő közölte, hogy annak nagyrésze, még pedig nem a legrosszabb, a német hadosztályokkal együtt harcol a bolsevikekkel szemben. Más román csapatokat, amelyek a szovjetcsapatokkal paktáltak, a német véderő egységei megtámadták és lefegyverezik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
I. Mihály király Constantin Sanatescu Maniu, a román nemzeti parasztpárt elnöke Ion Antonescu tábornok, államvezető
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98