Dtum
Login with Facebookk
1944 | Augusztus

Bombabiztos cement

Tudomány hírei

A cementet a mindennapi életben úgy nevezett adalékanyagokkal, homokkal, kaviccsal, kődarával keverik, vagyis szaporítják. Ezek az adalékanyagok azonban a tiszta cement szilárdságát kisebb-nagyobb mértékben csökkentik. Háborús viszonyok között elsőrangú fontosságú, hogy minél erősebb, nagyobb szilárdságú cementféleséget keverjenek ki, hogy az erődépítésben és az óvóhelyek építésében a lehető legnagyobb biztonságot nyujtó cementféleség kerüljön felhasználásra.

A bécsi műegyetemen hosszabb ideje kísérleteznek a cement szilárdságának növelésével. A kísérletek elsősorban arra irányultak, hogy ezeket az úgynevezett adalékanyagokat tökéletesebb új anyagokkal cseréljék fel. A kísérletek során kitűnt, hogy erre a célra a cementnél keményebb közetek: bazalt, gránit, mészkő, kvarc és homokkő a legalkalmasabbak. Ezekből a kőzetekből vegyesszemű zúzadékot készítenek, majd a zúzadékot hárommilliméteres lyuknagyságú rostával kirostálják, úgyhogy a cementbe csak az ennél nagyobb szemek kerülnek bele.

A felsorolt adalékanyagok közül különösen a bazaltdarát próbálták ki. A kísérletek szerint a bazaltdarával kevert cement, az úgynevezett „szuperbeton” jóval szilárdabb az eddig használt betonfajtáknál, nyomószilárdsága pedig kétszerese, sőt négyszerese, is lehet az eddig ismert legerősebb betonnak. A „szuperbeton” a szakértők véleménye szerint légvédelmi óvóhelyek építésére kiválóan alkalmas.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Eltávolították a betonvendégfalat, a tenger vize szabadon özönölhetik be a betonhodályba A foglyok betonfalat késziíenek a dachaui táborban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98