Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1944 | December

Olajat jelző állatkák

A modern civilizáció vére a petróleum. Amely nép modern irányban haladni akar, annak petróleumra van szüksége. A belőle lepárolt benzin a robbanómotorok hajtóanyaga, a robbanómotor pedig egyelőre a leghasználhatóbb hajtóeszköz; súlyához képest roppant erőkifejtésre képes, ezért vált lehetségessé a repülés.

Egy kilogramm petróleum elégése alkalmával tízezer kalória meleget nyerünk, míg a legkiválóbb minőségű szén is jóval kevesebb hőt termel. Azonkívül a petróleum, illetve a benzin robbanásszerűen is elégethető I így válik a robbanómotor éltetőerejévé.

A petróleumot a sűrű, feketés, kellemetlen szagú földi olajból nyerik. Keletkezése tulajdonképpen még ma sincs teljesen tisztázva. Legvalószínűbb az az elmélet, miszerint a tengerben élő halak, kagylók és más állatok hullájából, főképpen annak zsiradékaiból alakul. Ezek a hullák összegyűlnek a tengerfenéken, ott a folyók hordaléka rájuk rakódván, befedi őket. Elzárva a levegőtől, a nagy nyomás alatt a szerves tömegek vegyi átalakuláson mennek át, amelynek eredménye a földolaj. Kísérletképpen sikerült is ilyen módon hasonló terméket előállítani. A kutatók utánozták a petróleumképződéshez feltételezett természeti viszonyokat s a szerves anyagból csakugyan keletkezett a természeteshez hasonló olaj.

A szárazföld üledékes kőzetrétegei azt bizonyítják, hogy a föld minden része valaha tengerfenék volt, ezért sokfelé feltételezhető a kőolaj rejtett előfordulása. Természetesen csak ott várható nagyobb tömegű olaj, ahol a földtani viszonyok különösképpen alkalmasak nemcsak a képződésre és összehalmozódásra, hanem az olaj megőrzésére is. Ritkán fordul elő, hogy az olajat tartalmazó rétegek közel esnek a felszínhez, vagy hogy éppenséggel magától buggyan elő a drága olaj. A mélyben kutatni kell a milliárdokat érő folyékony kincs után. A kutatás legköltségesebb része a próbafúrás.

Eleinte a jószerencsére bízták a vállalkozók a próbafúrásokat. Egyesek varázsvesszővel kísérleteztek. Voltak ú. n. petróleumszagolók, akik különleges érzékeiket állították a kutatás szolgálatába. A megsejtésekből azonban csak egy költségesen fúrt mély lyuk lett, ha a jószerencse nem segítette a kutatót. A vállalkozók tehát a földtan tudósaihoz fordultak tanácsért, hátha valamilyen megbízható módszerrel segítségükre lehetnének.

A kőolajkutatás tudományos módszerén dolgozó geológusok egyik törekvése az lett, hogy biztos jeleket kapjanak arról, vajjon a fúró milyen rétegekben jár s azok alatt remélhető-e olaj. Ma tudjuk, hogy az olaj rendszerint homokkő, vagy likacsos szerkezetű rétegek közt van, agyagrétegek közé rekesztve. Az olaj rendesen a rétegek kupolaalakú törésénél gyűlik meg. Sós tengervíz tetején úszik, fölötte pedig gáz gyűlik meg, amely az olajból távozott el.

A kupolaalakú tartómedence megfúrásakor a gáz óriási nyomása sokszor magasra kifecskendezi az olajat, mint ahogy kihajtja a szódavizet a gáz nyomása a palackból. De, sajnos, ez a kedvező helyzet nem áll minden esetben, hanem apródonként kell kimerni, kanalazni az olajat.

A geológusoknak sikerült ugyan összeállítaniok az úgynevezett geológiai oszlopot, amely azt mutatja, hogy a földkéregben milyen sorrendben következnek egymásra a különböző rétegek, de ebből még nem tudják megmondani, érdemes-e folytatni a fúrást.
Itt jött segítségül a mikroszkóp.

Ma is élnek a tengerben parányi véglények, amelyek héja ősidők óta halmozódik a fenéken. Foraminifera a neve azoknak, amelyek jelenlétéből bizonyos jelek mellett a petróleum jelenlétére is következtethetünk. E parányi állatkák héja egy- vagy többkamrás és lyukacsos, úgyhogy könnyen felismerhetjük őket a nagyító alatt. Az ősi korszakok foraminiferái mások voltak, mint t a maiak; héjuk az üledékes kőzetrétegekben található.

Minthogy eléggé kicsinyek (elférnek a varrótű fokában), a földfúró nem roncsolja el őket, próbafúrások alkalmával a törmelékkel épségben kerülnek a felszínre. A törmeléket megfelelő előkészítés után górcsővel átvizsgálják s megállapítják, milyen foraminiferákat hozott fel a talajfúró. Mivel az egyes üledékek keletkezése idején más-más foraminiferák éltek, a felhozott fajtákból következtetni lehet arra, milyen rétegben jár a fúró és remélhető-e alatta és körülbelül milyen mélységben petróleum.

Ime, ezek az apró lények, amelyek elférnek a tű fokában, hathatós segítségére vannak a modern civilizációnak. Nyomra vezetik a kutatót, hogy megleljék a nélkülözhetetlen olajat, amely nemcsak a háborúnak éltető ereje, hanem a békében nagy ütemben lendíti előre a fejlődést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Boris király kihallgatáson fogadta Daszkalov tábornok...
Eötvös Loránd kitüntetése Eötvös Loránd kitüntetése
A magyar tudományos világ osztatlan tetszéssel és megelégedéssel...
Negyvenkét lopott kabát Negyvenkét lopott kabát
Pár nappal ezelőtt Menyhardt József detektív tetten érte Erdős Irma...
Két német vonatkozású hír Két német vonatkozású hír
Mint minden évben, a st.-germaiai szerződés aláirása napján, ma is...
Tanganyika halottai Tanganyika halottai
Az első világháborúban Német-Kelet-Afrikában 300 000 ember halt éhen....
Új egyetemeink Új egyetemeink
A háboru zajában szinte észrevétlenül, csöndben alakult meg két uj...
Bud pénzügyminiszter az exportban bevezeti a forgalmiadó-visszatéritést Bud pénzügyminiszter az exportban bevezeti a...
Bud János pénzügyminisztert az utóbbi időben erősen támadták az...
Történelmi éghajlatváltozás hatása a szőlőművelésre Történelmi éghajlatváltozás hatása a szőlőművelésre
A Meteorologische Zeitschrift-ben érdekes tanulmány jelent meg...
Espresso- tulajdonosok panaszai egy kávéházban tartott megbeszélésen Espresso- tulajdonosok panaszai egy kávéházban tartott...
Húsvét hétfőn délelőtt nem mindennapi megbeszélést tartottak a pesti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98