Dtum
Login with Facebookk
1944 | Február

Tudjuk…

… hogy a közönség köréből állandóan ismétlődő panaszként vetik fel a tűzifahiány-kérdést.
A publikum érthetetlennek találja, hogy jelenlegi fagazdagságunk mellett szűkében van a főváros és a vidék is a tűzifának és jobb híján a kereskedőket okolja ezért. A kereskedők áthárítják a vádat és panaszokat és hivatkoznak arra, hogy minden egyes, a fővárosba behozott szállítmánynak 65%-át elveszik tőlük a pékek, a közintézmények és egyéb közcélok szükségletei kielégítésére.

A termelők önérzetesen utasítanak vissza minden vádat
és bizonyítani kívánják, hogy hatalmas készleteket termeltek ki, de az a körülmény, hogy a készletek elfuvarozásához rendelkezésre áll-e elegendő szállítóeszköz – kívülesik az ő feladatkörükön.

Az illetékes közellátási kormányzatnak, de magának a közönségnek is csupán az a fontos, hogy tűzifa legyen, nem pedig az, hogy ki legyen a Fekete Péter.
Isten látja lelkünket, semilyen tűzifaérdekeltség nem vesztegetett meg bennünket, amikor hangot adunk egy kiváló és magasrangú szakember véleményének, amellyel valószínűleg gyökeresen segítni lehetne a tűzifahiányon. Azt mondta ez a nagy tekintélyű úr, baráti beszélgetés során: „Ma egy mázsa tűzifa a hivatalos ár szerint nem kerül annyiba, mint egy kiló alma. Ha ezt a hivatalos árszabályozást csak annyiban módosítanák, hogy legalább két kiló alma értékének feleljen meg egy mázsa tűzifának az ára, akkor meggyőződésem szerint ki lehetne küszöbölni a tűzifa-feketepiac nagy részét, rendkívüli arányokban lehetne felfokozni a tűzifa felszállítását s egyben módot lehetne adni arra, hogy a kereskedő is megtalálja a számítását.” Nem titok, – csak ennyit akarunk hozzáfűzni ennek az ismert vezető szakembernek a véleményéhez –, hogy a fuvarozás ma igen sok pénzbe kerül, a tűzifa-forgalom elválaszthatatlan a magas költséggel dolgozó fuvarozási ipartól.

A kötött gazdálkodás rendjéhez sem a szabályok merevsége,
hanem az élethez való alkalmazkodás jellemezte az eddigiekben a közellátási kormány politikáját. A közönség valószínűleg szívesebben fizetné meg legálisan a mázsánkénti 12-14 pengős tűzifaárakat, mint illegálisan a mázsánkénti 25-30 pengős feketepiaci árakat. Szász Lajos közellátási miniszter hamarosan megtalálja ebben a kérdésben is a helyes megoldást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98