Dtum
Login with Facebookk
1944 | Február

Magasházy László képviselő és Kállay miniszterelnök beszélt a nemzetvédelmi keresztesek nagygyűlésén

Budapest, február 20.

Mi nem tekintjük Budapest utcáit a magunkénak - mondotta Magasházy László -, de nem engedjük át másoknak sem, mert az utca nem diktálhat sem jobbról, sem balról, nem foghajta le a felelős tényezők kezét cselekvésük szabadságában. Mi törvénytisztelő tagjai maradunk a nemzetnek, védelmezői és örzői a mult hagyományainak és szerény, de megalkuvást nem ismerő munkásai a magyar jövőnek.


Nem bántunk senkit, sőt szeretettel ölelünk keblünkre minden magyart, felőlünk szabadon gondolkodhatik bármely szervezet, párt, politikai vagy társadalmi egyesülés, míg az a nemzetet szolgálja, de felemeljük figyelmeztető szavunkat és ujra felsorakozunk, ha a szennyviz ismét felszakadni készül és elárasztással fenyegeti hazánkat. Nyitott szemekkel és éberen figyeljük az eseményeket, hogy meglepetések ne érjenek bennünket.


Kifejtette ezután, mit jelent ma magyarnak lenni és utalt Teleki Pál gróf szavaira, aki a lényeget abban jelölte meg, merjünk magyarok lenni!

A miniszterelnök beszéde
Kállay Miklós miniszterelnök mondott ezután nagy érdeklődés mellett beszédet. A miniszterelnök hangoztatta, hogy a Nemzetvédelmi Kereszt nemcsak kitüntetés, hanem elsősorban elkötelezés. Elkötelezés a nemzettel, minden igaz magyar üggyel szemben: nem ad jogot sem tárgyi, legkevésbé anyagi vonatkozásban, de jelent jogot, sőt kötelességet ott, ahol a nemzet, az egész érdekében helyt kell állani, szó kell emelni.


A több munka, a szigorubb etika, a mindenekfeletti magyarság kötelességét jelenti. Megkülönböztetés, de nem a jelkép, az érdemrend különböztet meg, hanem az, ha a multban tanusitott magatartás és a jelen kötelességteljesitése ékesit mindnyájunkat. Az áldozatban, a fegyelemben, az önzetlenségben s nemzeti létünk és annak magasabbrendűrségét egyedül biztositó puritán és mást nem is tűrő életfelfogásban legyenek a Nemzetvédelmi Kereszt tulajdonosai az előljárók.


A miniszterelnök ezután behatóan foglalkozott belső kérdéseinkkel: a közellátási problémáival, a munkafegyelem kérdéseivel. Szembeszállt a feketepiac jelenségeivel, nemkülönben azokkal a megtévelyedésekkel is, amelyek - hála Isten, egész kis számban - előfordultak s a rémhirek és a rágalmazások terjesztésével. Arra kérte a nemzetvédelmi keresztesek táborát, hogy mindannyian hitet és bizalmat vigyenek magukkal az ünnepi ülésről, mert a hit és az önbizalom a kiválók, a különbek tulajdonságai.


Hiszek benne - mondotta a miniszterelnök beszéde végén -, hogy megálljuk helyünket és megmentjük a nemzetet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magasházy László A miniszterelnök beszéde a Nemzetvédelmi Szövetség nagygyűlésén
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98