Dtum
Login with Facebookk
1944 | Július

A golyó szívben marad, a katona tovább él

Páris, július hó.


A Hétfői Hírlap levelezőjétől. A neves párisi sebészprofesszorral azokról a különleges operációkról beszélgettem, amelyeket a mostani világháboruban katonákon hajtottak végre. Nemrég jelent meg ugyanis a párisi lapokban a hír, hogy kitüntetést kapott egy öreg hadfi, aki már az 1914-es háboruban is részt vett. Egyévi szolgálat után megsebesült, mégpedig úgy, hogy a testébe hatolt golyó a szívébe akadt meg. A sulyos sebesültet azonnal megoperálták, de a golyót nem tudták eltávolítani. Ennek dacára a katona meggyógyult és most már 28 éve él, golyóval a szívében!

Az eset rendkívüli, de nem egyedülálló. Az első világháboruban több ilyen példa volt. A hivatalos közlések szerint 39 katona került szívsérüléssel kezelés alá. Ezek közül 16-ot megoperáltak. 23-nál azonban a műtétet nem lehetett megkockáztatni. Ha a szívkamra megsérül, a rendszerint meginduló erős vérzés kifelé omlik, akkor a sebesült nem veszti el azonnal eszméletét, beszélni is tud még, de rövid időn belül mégis bekövetkezik a halál. Ha viszont a vérzés a szív belsejét önti el, akkor a beteg rögtön eszméletlenné válik. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a golyó a szívburokban megakad. Ez az eset nem feltétlenül halálos, de a sebészi beavatkozás nélkülözhetetlen.

Elmondotta a professzor, hogyan folyik le általában a szívműtét. A beteget elaltatják, a sebész felhasítja a mellkast, rendesen a baloldali bordák között, hogy szívhez jusson. Amikor ez megtörtént, balkezébe veszi a dobogó szívet. Gyakran előfordult, hogy ebben a pillanatban a beteg elalél. Ilyenkor óvatosan vissza kell tenni a szívet a helyére. Egyik esetben a páciens tizenkétszer vesztette el eszméletét, ugy hogy szinte a meghalt benyomását tette. Tizenkét ízben tért vissza szervezetébe az élet és a műtét végül sikerült.

A mostani háborúban történt, hogy ez a közkatona gránátszilánktól szívsebesülést kapott. Eleinte fent volt, járt- kelt, tűrhetően érezte magát, később egyre sűrűbben lettek ájulásai, rosszullétei. Operációra volt szükség. Az ötödik borda táján 13 centi hosszu vágást alkalmaztak, s amikor a szív láthatóvá vált, a sebész megállapította, hogy a gránátszilánk kicsiny darabkája szabadon áll, jobban mondva lebeg a balkamra belsejében…

Átmetszették a szívburkot, kis csipesszel eltávolították a mintegy egy centiméter nagyságu szilánkot, azután összevarrták a szívet. A beteg egy hónappal az operáció után egészségesen eltávozott a kórházból. Egy másik katona évekig tartogatott egy srapnellszilánkot a szívében, mert a műtéttől jobban félt, mint attól a gondolattól, hogy golyót visel a szívében. Később olyan kellemetlen lett a közérzése, hogy átvizsgálásra lett szükség s ekkor azt az érdekes megállapítást tették, hogy a golyó a balkamrában van és a vérlökések következtében állandóan forog!

Szívsérülésnél egyébként, mint sok más esetben is, gyakran maga a szervezet az orvos. Egy francia polgár évek előtt valamilyen balesetet szenvedett. Amikor nemrégiben meghalt, felboncolták és felfedezték a szívkamra bejáratánál egy tűhegyet, amit idők folyamán a szervezet vékony, rostszerű burokkal vont be.
Mindebből az tűnik ki, hogy a szívsérülés nem feltétlenül halálos, sőt lehet golyóval a szívben meg is öregedni.
D.B.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bestiális kéjgyilkosság áldozata a 12 éves Hajmás Ilonka Bestiális kéjgyilkosság áldozata a 12 éves Hajmás Ilonka
A nagytétényi Baross-telepen történt kéjgyilkosság ügye nagymértékben...
Hélium gáztankok Hélium gáztankok
Az amerikai hadügyi kormány újrendszerű gáztankokat szállító...
Megindult a belpolitikai élet Megindult a belpolitikai élet
A belpolitikában az uj esztendőben változatlan élénkség...
Barna ragyogó játéka volt a DSC asztali teniszverseny eseménye Barna ragyogó játéka volt a DSC asztali teniszverseny eseménye
Nagy érdeklődés mellett folytatták vasárnap a DSC asztali...
Kormányintézkedések Kormányintézkedések
A kormány 773/1916. M. E. szám alatt rendeletet bocsátott ki, melynek...
Magyarország 1930. évi atlétikai bajnokságai Magyarország 1930. évi atlétikai bajnokságai
Az országos atlétikai bajnokságok első napja kellemetlen hideg...
Dempsey kiütötte Sharkeyt Dempsey kiütötte Sharkeyt
Július 21! Nevezetes dátum a bokszolósport történetében. Ekkor...
Meggyilkolt közjegyző Meggyilkolt közjegyző
Megrendítő gyilkosság történt a mult héten, szerdán Keszthelyen. Egy...
Kosztolányi szerzői estje Kosztolányi szerzői estje
A nyilvánosság iránti ellenszenvemen áttört egyetlen mély érzés: a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98