Dtum
Login with Facebookk
1944 | Július

Riportképek a hollandiai Marken-szigetéről

Reggeli négy óra felé világosság csillant meg csónakunk orra körül. Volendam messze mögöttünk maradt s a Marken-sziget sápadtan bontakozott ki a felkelő nap ködös fényében. Ormótlan csónakunk lomhán úszott a hűs hullámokon, habár a felfogadott legények alaposan nekifeküdtek az evezőknek. Mire a derengő égboltozaton a csillagok elhalványultak, kikötöttünk. A Zulder-see olyan elhagyatott pontja ez, mint amilyen a szárazföldön egy-egy kis falu. Az élet nyugtalansága messze elkerüli az apró szigetet, melynek partján pihenő halászdereglyék sorakoznak egymás mellett. És túl a kikötőn, apró, pirostetejű házacskák tűnnek fel csodálkozó szemünk előtt.

Mindenütt kínos a rend és a tisztaság. A házak előtt ünneplőgúnyába bújt halászgazdák, hajóslegények, csinosan öltözött asszonyok, leányok és hirtelenszőke gyerekek ácsorognak. A községháza előtt különösen nagy a csoportosulás. Komoly, gondterhelt arcú férfiak beszélgetnek egymással, a tenger igazi napszámosai. Olyan emberek ezek, akik ismerik a fáradságot és a nélkülözést. Nehezen kezelhető emberek, de könnyen fellelkesíthetők: hallgatagok, de eléggé férfiasak ahhoz, hogy szívükben megvessék a nehéz sorsuk fölött siránkozó érzelmes hangokat.

Ahol ősidők óta béke van


Habár a háború szele Németalföld fölött is elviharzott, a kis szigeten jóformán semmi sem változott. Ma is ugyanazok az örömök derítik fel a komor ábrázatokat, ugyanazok a gondok nyugtalanítják a sziget maroknyi lakosságát, mint sok-sok évtizeddel ezelőtt. Ezek az emberek éppenolyan lángoló arccal vitatkoznak és ismételgetik meglepő érveiket, mint nagyapáik tették. Most is ott állanak a megszokott és kitaposott helyen, szűk csoportokba verődve, magasszárú csizmákban, sisakszerű kalapokban és olajozott viharkabátokban. Olyanoknak látszanak, mintha éppen tengeri utazásra vagy meseszerű kalandra készülődnének.

A kör közepén hatalmas termetű, őszülő, napbarnított arcú ember áll, a sziget előljárója. Minden szem feléje fordul és szinte áhítattal hallgatják a következő napra szóló utasításait. Egyetlen ellenvetés sem hangzik el; a szónokkal mindnyájan egyetértenek. A fegyelem a vérükben van; az engedelmesség éppenúgy hozzájuk tartozik, mint a munka, amelyből egyformán veszik ki részüket. A zsákmány közös, közös az öröm, de közös a nyomorúság is, amely nem ismeretlen előttük. Életük haljárástól függ. Igy volt ez a régi időkben, és így van ma is.

A megbeszélést úgy látszik befejezték, mert lassan széledezni kezdenek. Csak az előljáró áll még mozdulatlanul, miközben derűs pillantást vet felénk. Mintha hozzászokott volna már az ilyen látogatásokhoz az éjtszaka vagy a nappal bármelyik szakában. A szigetlakók mindnyájan hozzáfordulnak ügyesbajos dolgaikkal; elbeszélgetnek vele, vidám szavakat mondanak egymásnak és régi tréfákat elevenítenek fel.

Tanácsait mindenki megszívleli és ha minden úgy sikerül, mint ahogy kitervelték, nagyot isznak rá. Ez a sziget törvénye és a tisztességé. Bűn, önhittség vagy vétek, messzi esik az ő egyszerű életüktől, mert ha nem így lenne, már régen nem volnának…. Mindez benne van abban a meleg, baráti kézszorításban, amelyet még órák mulva is érzünk és amelytől a szívünk is átmelegedett.

Fiú-e vagy leány?

A sziget előljárójának háza semmiben sem különbözik a többi halászgazda házától. A kis kertben nyiladozó tulipánok virítanak, az udvaron néhány hófehér bóbitájú tyúk kapirgál, míg a szűk sikátor mentén, kifeszített kötélen tarka-barka száradó ruhákat lenget az enyhe tavaszi szellő. A csinos kis házikóba a kerten át jutottunk be. A ház asszonya itallal kínál, majd barnára sült cipót tesz elénk, a sziget egyszerű életének szimbólumaképpen.

Miközben az öregember beszél, a tenger morajlásának muzsikáló lármája tölti be az egyszerűen bútorozott szobát. Erős pipafüst és pálinka átható illata terjeng a levegőben. A harmadik pohárnál megoldódnak a nyelvek. A szó lassan ráterelődik a sziget mindennapos életének eseményeire, az otthonra, a családra és a tengerrel folytatott örökös küzdelemre.

- A szigeten mindössze kétezren élünk - mondja az előljáró. - Nem sok, de nem is kevés. Hiszen a sziget alig nagyobb három négyzetkilométernél. Mindnyájan halászok vagyunk. A tenger éltet bennünket, de néha az dönt nyomorba is. De azért nem panaszkodunk. A háborús idők nyomasztó súlyát mi is érezzük, szükséget azonban nem szenvedünk. Az Isten kegyes hozzánk; megkímél bennünket az igazi nyomortól.

Az utolsó pohárka pálinkát is felhajtottuk és éppen készülődünk, amikor négy aranyos gyerek ront be a szobába. Az apró helység egyezerre megtelik napfénnyel és kacagással. - Az unokáim - mutatja be őket az előljáró. – Eljöttek meglátogatni. - Aranyos gyerekek, annyi bizonyos - mondjuk egyszerre - Csak azt nem tudjuk, fiúk e vagy lányok? Hiszen mindegye hajszálnyira ugyanúgy van felöltözve.

Az öregember jót nevet ezen a megállapításon. Elmondja, hogy ez a divat náluk több évszázadra vezethető vissza. A gyerekeknek tarka kabátka és hosszú szoknya jár. A hosszú hajat pedig cifra sapkácska szorítja le.

Szabadulás a szoknyától

Nem kérdeztük meg, hogy a divat miért parancsolja ezt a furcsa öltözködési módot, habár nálunk is sok furcsaságot követnek el a divat nevében. Így hát csak érdeklődéssel hallgattuk az öregember további előadását.

- A fiú meg a leány nálunk egyformán öltözködik. De nem örökké. Hétéves korában a fiúgyermek életében nagy változás következik be: megkapja élete első hosszúnadrágját! Ez azonban csak az első lépés, amelyet a nyolcadik esztendő elteltével a következő lépés követ. Ekkor fosztják meg ugyanis a jövendőbeli fiatalembert a vállaira omló hosszú hajától.

- Ezért nem lehet tehát a hét éven aluli gyermekeket megkülönböztetni - gondoltuk. De a házigazda mintha csak kitalálta volna gondolatunkat, megjegyezte: - Van azonban némi különbség a hétéven aluli gyermekek viselete között: mégpedig a kis sapka. Figyeljék meg, a fiúgyermek sapkácskáját hátul kerek hímzés díszíti. Valóban, ha nem hívta volna fel rá a figyelmünket, sohasem jöttünk volna rá.

Most azonban, ha jobban megnézzük, a sapka csakugyan más, talán kissé díszesebb is, mint a leányoké. Egyébként ember legyen a talpán, aki a kis szöszke csodabogarakról csak úgy egyszerűen megmondja, hogy a kis tarka emberke a sziget egyik jövendő szépsége vagy szívrabló lovagja-e? Egy azonban bizonyos: a gyermek majdani párja szintén ezen az apró szigeten totyog. mert itt a legnagyobb ritkaságok közé tartozik, ha a falubeli idegennek köt házasságot….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A hétéven aluli gyerekek, fiúk vagy leányok, egyforma tarka kabátot és hosszú szoknyát viselnek. Képünk ötéves kisfiút ábrázol. Két ifjú legényke apró hölgyet fogott közre. Az előbbiek büszkén hordják férfiúi mivoltuk első felét, a térdnadrágot. Ime, a férfiasság bizonyítéka: a tarka kötött kis sapka tetején kerek hímzés látható. A hollandiai Marken-sziget
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
A francia-török vezérkari értekezlet véget ért. Az értekezleten,...
Az uj nyersevő szekta Az uj nyersevő szekta
Ha karcsu akarsz lenni, egyél gümölcsöt étkezés előtt, ha mondaine nő...
A jugoszláv külpolitika célja béke és szabadság A jugoszláv külpolitika célja béke és szabadság
Az egész jugoszláv sajtó a berghofi találkozó külföldi visszhangjával...
A világ tavalyi petroleumtermelése A világ tavalyi petroleumtermelése
900-ban 138 millió barrel, vagyis körülbelül 224 millió hektoliter...
Kolozsvár helye színházi kultúránkban Kolozsvár helye színházi kultúránkban
Nem arra a szerepre gondolok, melyet Erdély vezető városa...
Aranyhalszínű haj, gyümölcsszínű estélyiruha, lakkozott ajkak, főkötő és négylevelű lóhere az új év divatslágerei Aranyhalszínű haj, gyümölcsszínű estélyiruha, lakkozott ajkak, főkötő...
Ne panaszkodjunk! A divatra ezúttal ne! Bár igaz, hogy nem valami...
Sztálin válaszolt Churchillnek Sztálin válaszolt Churchillnek
A Pravde tudósítója kérdést intézett Sztálin generalisszimuszhoz: mi...
Rövidek Rövidek
Az angol-amerikai Palesztina-bizottság ideiglenes jelentés kiadását...
Rendeljen Worthington szivattyukat! Rendeljen Worthington szivattyukat!
Worthington Szivattyugép Részvény-Társaság Budapest VI. Teréz körút...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98