Dtum
Login with Facebookk
1944 | Szeptember

Kétszázezer pengős bankcsalás a Radiatorgyár kárára

Az elmult világháborút követő gazdasági krízis, az 1920-as és 30-as évek óta nem foglalkoztatta a rendőrséget olyan körmönfont módon elkövetett, nagyarányú bankcsalási ügy, mint amilyenben most tett feljelentést, a főkapitányságon a Magyar Általános Hitelbank.

Az intellektuális bűnügyek történetében is igen ritka példaként augusztus 29-én két világosszürke ruhába öltözött, magas fiatalember jelent meg a Hitelbank Dorottya- utcai főintézetében és átnyujtották a Gyömrői- úti Magyar Radiátorgyár R.-T. cégjelzéses papírján írt diszponáló levelet, amelyben a gyár folyószámlájáról 200.000 pengő kifejezését kérik.

A levél szószerint így szólt:
Tisztelettel felhívjuk Önöket, hogy folyószámlánk terhére tisztviselőnknek, Kinszky Imre úrnak, akinek aláírását igazoljuk, 200 000, azaz: Kettőszázezer pengőt kifizetni szíveskedjenek. Egyben ezen összeg átvételét elismerjük.”

A levél alján jobboldalt cégszerűen két aláírás szerepelt, baloldalt pedig az állítólagos Kinszky Imre írta alá a levelet. A bank a diszpozíció szerint kifizette a 200.000 pengőt és pár nap múlva üzleti levélben értesítette a Radiátorgyárat, hogy folyószámláját a kifizetett összeggel megterhelte.

A gyár azonnal érintkezésbe lépett a bankkal, közölve: senkinek nem adott megbízást a pénz felvételére. Rövidesen kiderült, hogy alaposan előkészített, agyafúrt csalás történt.

Feljelentést tettek a rendőrségen és megkezdődött a nyomozás. Már a nyomozás elején megállapították, hogy a Radiátorgyár cégjeles levélpapírja hamisítvány és hamisak az aláírások is, bár a levélben megnevezett Kinszky Imre valóban élő személy, de természetesen nem az ő aláírása volt a diszponáló levélen és nem is ő vette fel a pénzt.

A rendőrség feltevése szerint csak olyanok követhették el a példa nélkül álló bűncselekményt, akik teljesen ismerősök a helyzettel, tudták, hogy Radiátorgyár a kereskedelmi életben nem mindenhol szokásos diszponáló levéllel szokott nagyobb összegeket felvenni és tudták azt is, hogy a gyár folyószámláján meg van a levélben szereplő összeg teljes fedezete.

Így történt, hogy a bank pénztárosa minden gyanú nélkül fizette ki a hatalmas összeget,de a kifizető pénztáros a nagy forgalom ellenére is pontos személyleírást tudott adni a pénzért jelentkező két 30-35 év körüli férfiról.

A rendőrség erélyesen folytatja a nyomozást a ritkán előforduló bűnügyben és remény van arra, hogy a megadott személyleírás alapján rövidesen lakat alá kerülnek a könnyű pénzszerzésnek ezt a szokatlan módját választó tettesek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98