Dtum
Login with Facebookk
1944 | Szeptember

Rádióval a bányaszerencsétlenségek ellen

A bányászat, mind a kutatás, mind pedig gyakorlati technika terén, óriási fejlődésen ment keresztül az utolsó évszázad folyamán; bányabiztonsági szempontból azonban a legmodernebb technikának is alig sikerült lényegesebb eredményre jutni. A bányászat ma is egyike a legveszélyesebb foglalkozásoknak s a bányalég az új szellőzőkészülékek ellenére is állandó veszélyt jelent a föld gyomrában dolgozók számára. Egy-egy nagyobbarányú bányalég-robbanás mint ismeretes, néha száz meg száz munkás halálát okozza; érthető tehát, hogy a szakemberek hosszú évszázadok óta állandóan megfeszített figyelemmel küzdenek ellene.

Ugy látszik, hogy a rádiótechnika most végre egyszersmindenkorra megoldotta a bányalég-veszedelem problémáját. A megoldás végelemzésben a fotocellás biztosítóŹberendezések elvén alapszik s a berendezések maguk is hasonlítanak a bankok betörő-fogó-készülékeihez. A fotocellákat gondos bemérések alapján úgy helyezik el a bánya minden részében, hogy a levegő összetételének minden változása azonnal eljuthasson hozzájuk: a bányalég ugyanis színtelen és szagtalan anyag, amelynek jelenlétét eddig csupán kanárimadarakkal és egyéb, kezdetleges eszközökkel igyekeztek kimutatni, míg most a rádiós-biztosító berendezések a levegő egy bizonyosfokú telitettsége esetén maradéktalan biztonsággal jelzik a gyülemlő veszedelmet.

A fotocellák berendezése természetesen lényegében különbözik a betörőfogó-készüléktől. Amíg ugyanis a betörőfogó az áramkör megszakítása útján adja le jelzéseit, a bányarádió „mesterséges szeme” a levegő elváltozásaira reagál. Ameddig a tárna levegője a benne dolgozó emberek számára biztonságot nyujt, a cella nyugalmi állapotban van; amint azonban a levegő összetétele akármilyen okból megváltozik, a cella elektromos úton, önműködően zárja a központilag elhelyezett adókészülék áramkörét s fény- és csengőjelzést ad le az üzemvezető központi helyiségében.

A tudomány azonban még ezzel sem elégedett meg; a jelzések ugyanis, a már gyártás alatt álló készülékeken váltakoznak, aszerint, hogy milyen és mekkora veszedelem fenyegeti a föld mélyében dolgozókat. Bányalég esetén apró, szaggatott csengés figyelmeztet a legsúlyosabb veszedelemre; a szellőző berendezések üzemzavarait hosszú, kitartó búgás adja tudtul; míg a helyi veszélyeket a bánya térképén a megfelelő helyen kigyulladó fény jelzi.

A berendezés azonban nemcsak a központot figyelmezteti a rendellenes jelenségekre, hanem a veszélyeztetett helyek munkásait is. Az egész fotocellás megoldás ugyanis úgy viselkedik, mint egy önműködő telefonközpont. A különböző szintek és tárnák egyes részein szintén elhelyeznek megfelelő készülékeket, amelyek baj esetén azonnal figyelmeztetik a munkásságot s ugyanakkor automatikusan kapcsolják a megfelelő védelmi berendezések áramkörét is. Így például bányalég esetén azonnal üzembelépnek a pótszellőztetők, de jelzést kap a mentőosztály, a felvonó és a tűzoltóság is.

Érdekes hogy a bányászatban már eddig is igen sokat kísérleteztek a rádiónak mint mentő- és jelzőeszköznek beállításával; a megoldást azonban mindeddig téves utakon keresték. A drótnélküli telefont ugyanis a már megtörtént baleset jelzőjeként kívánták felhasználni; arra gondoltak, hogy az esetleg lentrekedt bányászokkal próbálnak érintkezést találni a rádió útján s ezzel meg tudják a mentés munkáját könnyíteni. Megfeledkeztek azonban arról, hogy a rádió sokkal inkább használható a megelőzésnek még sokkal fontosabb munkája terén.

Szakértők megállapítása szerint az újfajta bányarádió korszakalkotó lesz a bányászatban; az eddig többé-kevésbé elháríthatatlanoknak hitt robbanások alkalmasint a minimumra korlátozódnak majd s ezáltal a bánya is ugyanolyan munkahellyé változik, mint akármelyik földfeletti gyárüzem.

F. Gy.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 Mitől vadul meg a ló? Mitől vadul meg a ló?
Egy kiváló német szakértő erre vonatkozóan a következőket írja:...
Koldusok nyelve Koldusok nyelve
Mennyi csavargó van Magyarországon? Erre természetesen a népszámlálás...
Igy épül a repülőgép! 2. Igy épül a repülőgép! 2.
A legnehezebb munkálatok egyike: elkészíteni a bonyolult alakú és...
Transzparensek örjöngésésében a Broadway-n Transzparensek örjöngésésében a Broadway-n
Ez az örjöngés, ez a fény- és lángmenyország a visító, fuldokló, bőgő...
Olasz katona lelőtt egy angol gyalogost az Ó-utcában Olasz katona lelőtt egy angol gyalogost az Ó-utcában
Szombaton éjszaka véres esemény játszódott le Budapesten az Ó-utca...
Rablógyilkosság a Zugligetben Rablógyilkosság a Zugligetben
Szombaton délután a Zugligetben rablógyilkos merénylet történt....
Olympiai úszóversenyek Olympiai úszóversenyek
Üdvös változtatás eszközölt az olympiai versenyek amerikai intézősége...
A világ legérdekesebb múzeuma  Münchenben A világ legérdekesebb múzeuma Münchenben
Ahol mindenki azt csinál, amit akar. Használatba veheti a kiállított...
A mindennapi kenyér A mindennapi kenyér
- És add meg nekünk mindennapi lisztjegyünket! – így száll fel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98