Dtum
Login with Facebookk
1945 | Április

Rövidek

Angolszász bizottság érkezett a buchenwaldi haláltáborba
London, április 22.
Eisenhower tábornok felkérésre a brit alsóház és felsőház, valamint az amerikai szenátus és képviselőház közös delegációt küldött ki a német haláltáborok kivizsgálására. A tíz brit és három tagból álló amerikai bizottság már megérkezett Németországa és megkezdte vizsgálatát a legborzalmasabb náci-pokolban: a buchenwaldi gyűjtőtáborban. Ebben a táborban 65.000 fogoly pusztult el, közülük 31.000 lemeztelenített holttestet megtaláltak.

Már a pápai nuncius is elhagyta Berlint

Bern, április 8. Megbízható forrásból származó értesülés szerint a hét elején Orsenigo németországi pápai nuncius, a berlini diplomáciai kar doyenje is elhagyta a német fővárost és Gasteinbe tette át székhelyét. (MTI)

Rendelet készül a hazai svábok kitelepítéséről

Budapest, április 22.
Magyarország mai területén a legutolsó népszámlálás idején 540.000 német anyanyelvű lakos élt, akik közül kereken 250.000 vallotta magát német nemzetiségűnek. A statisztika szerint a hazai sváboknak 300.000 hold volt a kezükben. A Volksbundnak körülbelül 340.000 tagja volt, vagyis csaknem ugyanannyi, mint amennyi magát német nemzetiségűnek vallotta.

Kormányhatározat: Bajcsy-Zsilinszky Endre a Nemzet halottja

Budapest, április 22.
A Kisgazda Párt vezetősége azzal a kéréssel fordult Miklós Béla miniszterelnökhöz, hogy a kormány avassa Bajcsy-Zsilinszky Endrét a nemzet halottjává és gondoskodjék méltó eltemetéséről. A minisztertanács a miniszterelnök javaslatát kétségtelenül elfogadja, kimondja, hogy Bajcsy-Zsilinszky Endre a nemzet halottja, intézkedik holttestének exhumálásáról. Budapestre szállításáról és arról, hogy a magyar szabadságmozgalom e hőslelkű mártírját impozáns gyászünnepség keretében helyezzék örök nyugalomra.

Nyilas papok
Budapest, április 29.
Ilyenek is voltak. Hála Istennek, nagyon csekély számmal. Az elmúlt hét rendőri krónikájában találkoztunk a keresztény hitfelekezet egy-két önmagáról megfeledkezett papjának a nevével, akik a szeretet prédikálása helyett szóban és írásban a legvadabb gyűlöletre uszítottak. Olvashattuk a hírhedt Kún páter bűnlajstromát, aki szerzetesi övén rózsafüzér helyett géppisztolyt viselt s a szószékről habzó szájjal az út, igazság és élet helyett a kátyút, jogtalanságot és gyilkolást hirdette. Hurokra került Pestszenterzsébet plébánosa is, ő sem tudta tisztán megőrizni reverendáját a nyilas iszap tapadó, zöldes, undorító nyálkájától. A Népbíróság elé került Pröhle Sándor evangélikus lelkész, volt nyilas képviselő is, ki még mindig „eszmei nyilas”-nak vallja magát.

 

Véleményünk szerint mindenkinél súlyosabb megbírálás illeti ezeknek az eltévelyedett papoknak bűneit, mert ők szent hivatásuknak, egyházuknak, papi talárjuknak tekintélyével fedezték a „gyakorlati nyilasok” égbekiáltó gazságait. Hatványozott felelősség terheli őket. Jézus nyájának ezeket a megkergült fekete juhait, mert ők nemcsak hazájukat, fajukat, népüket árulták el, hanem eladták megtagadták hitüket, vallásukat, egyházukat, pásztorukat, istenüket, a szeretet istenét: Krisztust!

Karl Renner a felszabadult Ausztria kancellárja

Bécs, április 29 (Tass)
Karl Renner (szociáldemokrata) vezetésével megalakult a Vörös Hadsereg által felszabadított független Ausztria kormánya.

Nyilas fogságból Budapestre érkezett a veszprémi és a fehérvári püspök

Budapest, április 29.
Mindszethy József veszprémi és Shvoy Lajos székesfehérvári püspököket a nyilasok fogságba vetették. A Vörös Hadsereg előretörése során a két püspök kiszabadult. A veszprémi és székesfehérvári püspök már Budapesten van és felvette az érintkezést a kormánnyal. Vasárnap Budapestre érkezett Grősz József kalocsai érsek is. A főpapok most előkészítik a katolikus püspöki értekezlet, amelyet rövidesen egybehívnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A náci-pokol rabjai a tábor felszabadításakor Orsenigo nuncius A Volksbund jelvénye Bajcsy-Zsilinszky Endre Számológépeken, fejszámoló és számológépesített osztagok bevonásával állítják össze Kún páter gyikosságait Karl Renner Mindszenty József Shvoy Lajos
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98