Dtum
Login with Facebookk
1945 | Augusztus

Elfogták Ciereisst, Mauthausen parancsnokát

A mauthauseni haláltábornak éveken át Ciereiss Standardführer volt a parancsnoka. Ciereiss május elején, három nappal az amerikai csapatok bevonulása előtt megszökött Mauthausenből. Most érkezett magyar foglyok közölték a Kis Ujság munkatársával, hogy Ciereisst, a mauthauseni halálláger rettegett parancsnokát, aki ezrével végeztette ki a Gestapo ártatlan áldozatait, a Linz környéki hegyekben sikerült elfogni.

 

A múlt héten hallgatták ki ezt a vérszomjas lágerparancsnokot, aki részletes vallomást tett. A Ciereiss vallomásáról felvett jegyzőkönyv valósággal történelmi dokumentum, mert több esztendőre visszamenőleg részletes adatokat tartalmaz a halállágerben elkövetett vérengzésekről.

Amikor árpilis végén Mauthaussenben megjelent az első vöröskeresztes orvoscsoport, Ciereiss kalauzolta a láger látogatóit. A kórházbarakkokban ezrével feküdtek a legkülönbözőbb nemzetiségű csontvázalakok, akik felgyógyulhattak volna, ha akadt volna számukra élelmiszer.

 

A vöröskeresztes orvosok kérdésére Ciereiss kijelentette, hogy azokat a szervezetileg legyöngült embereket üdültetni fogja. Ciereiss másnap intézkedett, hogy a csontvázalakok, számszerint háromezerhatszázan, felkerüljenek a központi lágerbe. A szerencsétlen foglyok valósággal verekedtek egymással, hogy az üdültetésre kiszemeltek közé jussanak. Másnak azután naponként négyszázas turnusokban szállították őket a gázkamrákba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98