Dtum
Login with Facebookk
1945 | Augusztus

Szakasits Árpád üdvözlő beszéde a Független Kisgazda Párt nagyválasztmányi ülésén

Budapest, augusztus 22.
Kedden délelőtt folytatta a Független Kisgazda Párt nagyválasztmánya hétfőn félbemaradt ülését. A Szociáldemokrata Párt, amely a pártkongresszuson folyó választások miatt hétfőn nem tudott képviselőt küldeni a Független Kisgazda Párt nagyválasztmányára, kedden küldötte el tisztelgésére vezetőit. A Szociáldemokrata Párt képviseletében reggel a nagyválasztmányi ülés megnyitásakor Szakasits Árpád, a Szociáldemokrata Párt vezére, jelent meg a csaknem teljes létszámban együttmaradt nagyválasztmány előtt. A nagyválasztmány tagjai nagy lelkesedéssel üdvözölték Szakasits Árpádot, akit Nagy Ferenc köszöntött a párt nevében.


Szakasits Árpád a következőket válaszolta a köszöntésére:
- Testvéri szeretettel köszöntöm a Független Kisgazda Párt országos választmányát - mondotta Szakasits Árpád – a Szociáldemokrata Párt vezetősége és kongresszusa nevében. (Éljenzés). A mi kongresszusunk tegnap este zárta be tanácskozásait, de előbb ünnepélyesen megpecsételte azt a szövetséget, amelyet a Szociáldemokrata Párt rendkívül nehéz időkben kötött a Független Kisgazda Párttal. (Éljenzés és taps.)


- Amikor a kongresszuson erről a szövetségről, a Független Kisgazda Párt vezéréről, Tildy Zoltánról beszéltünk (Hosszantartó lelkes éljenzés és taps.), a kongresszus spontán megnyilatkozása mutatta, milyen mélységes szeretettel fordul Magyarország Szociáldemokrata Pártjának vezetőrétege, amely a kongresszuson résztvett, a Független Kisgazda Párt, nemkülönben annak megbecsült vezetői, Tildy Zoltán és Nagy Ferenc felé. (Éljenzés és taps.)


- Azt hiszem, ez a szövetség nem lesz csupán mulandó fegyvertársi viszony, hanem hosszú időn át lesz a magyar politika egyik alappillére. (Felkiáltások: Úgy legyen!) Ez lesz pedig nemcsak érzelmi szempontok miatt, nem azért, mert nagyon meleg barátság fűz bennünket a Független Kisgazda Párt vezetőihez, hanem azért is, mert ez a szövetség reális alapokon nyugszik. (Úgy van! Úgy van!)


- Elképzelhetetlen lett volna, hogy Magyarország a súlyos megpróbáltatások után itt tartson, ahol most tart, ha létre nem jött volna köztünk és a Független Kisgazda Párt között ez a szövetség. (Úgy van! Úgy van!) Magyarország katasztrófájához vezetett volna az, ha ez a két nagy réteg, egyfelől a parasztság és annak legértelmesebb, politikailag legöntudatosabb rétegem a Független Kisgazda Pártban tömörült parasztság és másfelől az ipari munkásság egymással szemben állott volna. (Úgy van! Úgy van! Taps.)

 

- Állapítsuk meg azt is, hogy ebben a fasizmus mérgétől áthatott országban ez a két párt volt az, amely a demokrácia zászlaját a legborzalmasabb megpróbáltatások napjaiban is magasra emelte. (Élénk helyeslés, éljenzés. A jelenlévők felállva tapsolnak.) Hogy ez így történt, az el nem múló történelmi érdeme a Független Kisgazda Pártnak és el nem homályosítható közös történelmi érdeme mindkét pártnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98