Dtum
Login with Facebookk
1939 | Január

Döntő átalakulás a szocialista pártban

Budapest, január 29.
A szociáldemokrata párt vasárnap délelőtt tartotta meg évi pártgyűlését a vasmunkások Magdolna-utcai székházának nagytermében. A pártgyűlésen az ország minden részből 334 kiküldött jelent meg és a karzatokat zsufolásig megtöltötte az érdeklődő közönség. A munkásdalárda éneke után Gyürey Rudolf mondott elnöki megnyitót. Viharos lelkesedés közben üdvözölte a Felvidék kiküldötteit, majd a párt célkitűzéseiről beszélt.


- Jelszavunk: - mondotta – mindent az alkotmányos, független Magyarországért, mindent eszménkért és mindent a munkásság felszabadításáért! Azért gyültünk össze, hogy a magyar munkásság állást foglaljon Magyarország alkotmányos függetlensége mellett. Gyürey Rudolf hangoztatta még, hogy a magyar munkásság soha áruba nem bocsátotta magyarságát és külföldi összeköttetéseit soha nem használta fel arra, hogy az ország érdekeinek ártson.

 

Majd Szakasits Árpád, a párt főtitkára ismertette a pártvezetőség utolsó kétévi munkásságát. - Célkitűzésünk – mondotta többek között – szellemi hadjárat a szélső jobboldali demagógia ellen. Az egész ország olyan nyomás alatt szenved, amely szinte elemi erővel robbantotta ki a függetlenségi gondolatot. Szakasits bejelentette, hogy az utolsó három évben a párttagok száma száznegyvenhét százalékkal emelkedett.

 

A bizottságok beszámolója után mondotta el beszédét Peyer Károly képviselő:

- Bevezetőül a „jobboldaliság” kérdésével foglalkozott. - Nálunk a jobboldaliság nem konzervativizmust jelent – mondotta -, mint másutt, hanem fokozatosan a diktaturára való áttérést. Azt mondják, hogy a zsidótörvénnyel a gazdasági bajokat akarják orvosolni. Régóta hangoztattuk, hogy a helytelen gazdasági politika katasztrófára fog vezetni. A nagybirtokrendszer, a munkásság nagy nyomora, a helytelen jövedelemmegoszlás az, amelyeken változtatni kell. Az állami bevételek hatvan százalékát a bűrokrácia fenntartására fordítják.


- A visszacsatolt Felvidékről megemlékezve kifejtette, hogy a szociáldemokraták nem állanak népfaji alapon, mert ha a Dunamedence ezer évig gazdasági egység volt, nem lehet Magyarország felosztását Trianon után másodszor is és most már véglegesen népi alapon megcsinálni.


- Egy német lap legutóbb azt írta, - folytatta – hogy azok az államok, amelyeknek a politikája a Berlin-Róma-tengelyhez igazodik, belső berendezésükben a szóbanlévő államokhoz kell idomulniok. Vannak itt bizonyos tünetek, hogy ilyen kormányzási formára áttérjünk. Ez a kormányzási forma távoláll a demokráciától, a parlamentárizmustól és alkotmánytól. Az a tény, hogy szomszédunkban van egy 80 milliós nép, erre a körülményre nekünk is figyelemmel kell lenni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar belső berendezkedésekben nekünk alkalmazkodni kell hozzájuk.


- Ne vádoljanak benünket osztályharccal azok, akik banketteken beszélnek és banketteken ugy ültetik az embereket egymás mellé, hogy a főiskolai képzettségüek a középiskolai képzettségüek gyütt ülnek, a semmiféle képesítéssel birók pedig külön foglalnak helyet. Bontsák el az osztálykülönbségeket.


Ezután több reformot sürgetett, majd beszédét így fejezte be:
- A vezetőhelyen ülők éberen figyeljenek arra, mi történik idebent, mert a felelősségrevonás nem marad el. Egyáltalán nem bizonyos, hogy olyan irányzatok maradnak fenn, mint aminők ma vannak. Kétségtelen, hogy nekünk itt, a Dunamedencében ragaszkodnunk kell függetlenségünkhöz és alkotmányunkhoz. Ne hagyjuk magunkat befolyásoltatni sem igérgetésektől, sem fenyegetésektől!


Ütemes tapssal köszöntötték a kongresszus részvevői a következő szónokot, Borovszki Gézát, Kassa kiküldöttjét:
- Becsülettel küzdöttünk husz évig – kezdte beszédét elfogódott hangon a felvidéki kiküldött – a magyar és a szocialista eszmékért. Nem tagadtuk meg soha magyarságunkat. Megismerkedtünk a cseh csendőrséggel, börtönökkel és ennek ellenére rendithetetlenül hittük a magyar dolgozó nép erejében és feltámadásában. Azt mondták ránk a csehek, hogy hazafiatlanok és magyar irredenták vagyunk. Most pedig lehet, hogy a választójogi törvény értelmében nem lesz szavazati jogom és én, a volt törvényhozó, Kassa város képviselőtestületében ma nem foglalok helyet, pedig az ottani urak között olyanok is vannak, akik két nappal a honvédség bevonulása előtt az utcán tótul kiáltották: „Kassát pedig nem adjuk!” Egy cigány és egy keresztényszocialista munkásképviselt Kassa város munkásságát a törvényhatóságban. Debrecenben szemünkre vetették, hogy szabadkőművesek vagyunk, igenis, szabadok akarunk lenni, hogy mint kőművesek megépíthessük ennek a nemzetnek igazi palotáját.


Délután három órakor Mülek Sándor felszólalásával folytatták a vitát. A szónok azt hangoztatta, hogy a zsidókon akarnak ütni és ehelyett keresztény munkások és tisztviselők kenyerét veszik el.


Kabók Lajos beszéde után Zuschlag Vilmos a németajku munkások megbizásából azt fejtegette, hogy a magyarországi német közvélemény tekintélyes része szemben áll a németség uj egyesületével, amely az iskolai oktatás követelésével akarja a nemzeti szocializmust behozni Magyarországra.

 

Szakasits Árpád tett ezután érdekes bejelentést. Közölte, hogy Propper Sándor, Deutsch Jenő, Mónus Illés, Büchler József és Györki Imre nem óhajtanak tisztséget vállalni a vezetőségben.


Szobek András, Fodor Gyula, Katona János beszéde következett, majd Bányás István földmunkás (Mezőberény) szólalt fel:
- Tiltakozom az ellen – mondotta –, hogy bárki a mi nyomoruságunkból vásári komédiát csináljon. Felelőtlen uszítás folyik a vidéken. Már nemcsak zsidóznak – éjjel beverik a zsidók ablakait, nappal pedig hitelbe vásárolnak tőlük -, hanem a keresztényeket is egymásra uszítják.


Borbély János bányász és Peyer Károly rövid felszólalása után a kongresszus elfogadta az előterjesztéseket és hozzájárult ahhoz, hogy a párt neve a jövőben Magyarországi Szociáldemokrata Párt helyett így hangozzék: Szociáldemokrata Párt.


Végül Szeder Ferenc záróbeszédében hangoztatta, hogy Magyarország nem akar gyarmati állam lenni. A magyar munkásság őrzője és védelmezője akar lenni az ország függetlenségének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szakasits Árpád Peyer Károly Büchler József Szeder Ferenc
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A második atlétikai „tengely viadal” A második atlétikai „tengely viadal”
A Torinóban megrendezett idei második „tengely viadalon”...
Szarajevóban meggyilkolták Ferenc Ferdinánd trónörököst! Szarajevóban meggyilkolták Ferenc Ferdinánd trónörököst!
Nemcsak az ország, de az egész művelt világ megrendülve fogadta a...
Nagy gőzturbinák Nagy gőzturbinák
Nagy gőzturbinák. A National Association of Cotton Manufacturers...
 Arab számok Arab számok
Az arab számokról eddig az a hiedelem volt elterjedve, hogy arab...
Öt csatár, öt gól… Öt csatár, öt gól…
Ferencváros – Bocskai 5:0 (3:0) Az ismét hidegre fordult...
Conan Doyle, Bernard Shaw és Jules Romain levelet irtak A Reggel-nek a frankügyben Conan Doyle, Bernard Shaw és Jules Romain levelet irtak A Reggel-nek...
Az angol imperialista politika tollvivője, Conan Doyle, a modern...
Lépcső-utcza Lépcső-utcza
Brüsszelben van egy érdekes utcza, a melyre a brüsszeliek mindig fel...
A végnélküli hossz… A végnélküli hossz…
A tőzsdei hausse ezen a héten is megszakitás nélkül tartott, sőt...
Kiállítások Kiállítások
Egry József kiállítása Fränkelnél méltó folytatása volt e szalón...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98