Dtum
Login with Facebookk
1945 | December

Helyzetkép a közgazdasági frontról

A bankjegydézsma és a bankjegyek felülbélyegzésének megkezdése teljes mértékben éreztette hatását a gazdasági életre.
Már a második nap megingott az árdrágítók és áruspekulánsok által magasra tornászott árnívó. Az árak leszakadozása megkezdődött és a csarnokokban, a kereskedelmi életben, a valutapiacon kisebb-nagyobb áresések jelentkeztek. Tekintve a nagy pénzszűkét, nem kétséges, hogy az árak mérséklődnek. Különösen, ha a közönség tartózkodik a felesleges vételektől és csak a legszükségesebb, a napi élethez elkerülhetetlenül szükséges élelem- és árucikkeket vásárolja meg. Illetékes helyen külön felhívják a közönség figyelmét arra, hogy óvakodjék a pénz lebecsülésétől, a pénz dobálásától, mert ha most tartózkodik a fölösleges vételektől, úgy az árak további esése elkerülhetetlen.

A gazdasági rendőrség és a hatóságok intézkedése következtében ma már minden üzlet nyitva tartott.
Internálás és iparengedélyelvonás jár annak, aki szabotál és az üzletét zárva tartja. A legnagyobb áresés az eddig túlbecsült és a gazdasági életet irányító dollár árfolyamában állott elő.


Tömegek a bankok előtt


A pénzszűke és az áresés hatása alatt a dollár a zugforgalomban csaknem eladhatatlan volt.

Mivel a hivatalos 154.100 pengős árfolyamon a magánbankok korlátlanul váltották be a dollárbankjegyeket, a közönség a korareggeli órákban már megrohanta a bankokat, hogy elhelyezze dollárjait. A déli órákban már a legtöbb bank kifogyott a pénzből, annyi dollárt váltott be. Egyes bankok úgy segítettek magukon, hogy másnapra csekket adtak ki. A déli órákban jelentették Gordon Ferenc pénzügyminiszternek, hogy tömegek állnak sorban azért, hogy a dollároktól megszabaduljanak. A pénzügyi kormányzat kétségkívül nagy sikere, hogy egyik napról a másikra lehetővé tette, hogy a dollártulajdonosok pengőhöz jussanak.

A legújabb intézkedés szerint a Magyar Nemzeti Bank válthat be péntektől kezdve egyedül valutákat és aranyérméket.

A magánbankoknál már péntektől kezdve ez a beváltás nem történhet. Az intézkedés célja, hogy a Nemzeti Bank, ha egy helyen váltja be a valutákat, túl nagy kínálat esetén azonnal le tudja szállítani a valuták árfolyamát és beszünteti a további vásárlásokat.


Nagy áresés a tőzsdén

Jelentettük, hogy a kosztpénzüzlet körül a legnagyobb zavarok vannak, mert a pénzt kihelyezők nem akarták átvenni a kedden esedékes befizetéseket.
Most hivatalos helyről megállapítják, hogy néhány cég december 13-án, kedden tényleg nem volt hajlandó befizetéseket átvenni. Ezek a cégek tartoznak utólag a visszautasított bankjegyeket teljes névértékben elfogadni. A panaszra okotadó cégek vezetői ellen a gazdasági rendőrség az internálási eljárást folyamatba teszi.

Az értéktőzsdén a hét elején megindult árlemorzsolódás tovább tartott és csütörtökön, pénteken az árfolyamok tovább estek.
Részben becslési, részben tényleg létrejött árfolyamok a következők: Magyar Cukor 175.000-180.000, Dréher 240.000-260.000, Cementia 130.000, Kőszén 115.000-120.000, Rimamurányi 23-25.000, Szegedi Kender 120.000, Nemzeti Bank 180.000, Kereskedelmi Bank 40-45.000, 1927. évi Fővárosi Kötvény 4.6-4 millió.


A bélyegek felragasztása


Illetékes helyen külön felhívják a közönség figyelmét arra, hogy a bélyegjegyek felragasztásánál a legnagyobb gondossággal járjon el.

Különösen ügyelni kell a különböző színű bélyegjegyek megválasztásánál, vagyis az ezerpengős bankjegyre piros, a tízezerpengős bankjegyre kékesbarna, a százezerpengős bankjegyre pedig sárgászöld színű bélyeget kell felragasztani. A bélyegeket pontosan a kijelölt helyre, a női képmás fölé kell jól felragasztani. Ehhez külön ragasztóanyagot kell használni, mert a bélyegjegyek hátán lévő enyv egymagában nem elegendő. A bankok erre a célra külön adnak ragasztószert.


Áresés a luxusüzletekben és a textilcikkek piacán


A pénzszűke következtében a Váci-utca és a Kossuth Lajos-utca elcsöndesedett.

Eltűntek a spekulánsok, újgazdagok, akik kérdezés nélkül fizették meg az árakat. A luxusüzletekben, ahol többnyire dollárokat szoktak kérni, nagyon meglepődtek ezen a fordulaton. Ilyen üzletek nagy rezsire, nagy jövedelemre vannak berendezve, csodálatosképpen ezek bírják legkevésbé ki az üzlettelenséget. Egyes textil- és divatcikkek árát 20-30 százalékkal is leszállították és boldogok voltak, ha azonnal pengőt kaptak a vásárlóktól. Hasonló áresés volt egyes textilcikkek piacán.


A dollár árfolyama


A mai üzleti nap szenzációja egyébként az, hogy a Nemzeti Bank leszállította a dollár és a többi valuta beváltási árfolyamát.

Így a tegnapi 154.100 pengőről 150.000 pengőre szállították le a USA-dollár beváltási árfolyamát. A svájci frank beváltási árfolyama 36.210 pengőről 35.250 pengőre hanyatlott alá. A svéd korona átszámítási árfolyama 36.770 pengőről 35.790 pengőre hanyatlott. A tízkoronás aranyérem átváltási árfolyama 523.677 pengő után 514.010 pengő. A Napoleon arany árfolyama 1 millió 6.576 pengő után ma reggel 980.033 pengő volt. Hasonló arányban letette a Nemzeti Bank az angol aranyérmék és az amerikai aranyérmék átvételi árfolyamát.

Mint már jelentették,
péntektől kezdve kizárólag a Magyar Nemzeti Banknál lehet beváltani a külföldi pénznemeket és aranyérméket.

A pénzügyminiszter legújabb rendelete szerint,
amely szintén a pengőforgalom korlátozására irányul, utazási és kisebb határforgalomban a Nemzeti Bank engedélye nélkül sem behozni, sem kivinni százezer pengőnél több bankjegyet vagy pengőérmét nem szabad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98