Dtum
Login with Facebookk
1945 | December

Helyzetkép a közgazdasági frontról

A bankjegydézsma és a bankjegyek felülbélyegzésének megkezdése teljes mértékben éreztette hatását a gazdasági életre.
Már a második nap megingott az árdrágítók és áruspekulánsok által magasra tornászott árnívó. Az árak leszakadozása megkezdődött és a csarnokokban, a kereskedelmi életben, a valutapiacon kisebb-nagyobb áresések jelentkeztek. Tekintve a nagy pénzszűkét, nem kétséges, hogy az árak mérséklődnek. Különösen, ha a közönség tartózkodik a felesleges vételektől és csak a legszükségesebb, a napi élethez elkerülhetetlenül szükséges élelem- és árucikkeket vásárolja meg. Illetékes helyen külön felhívják a közönség figyelmét arra, hogy óvakodjék a pénz lebecsülésétől, a pénz dobálásától, mert ha most tartózkodik a fölösleges vételektől, úgy az árak további esése elkerülhetetlen.

A gazdasági rendőrség és a hatóságok intézkedése következtében ma már minden üzlet nyitva tartott.
Internálás és iparengedélyelvonás jár annak, aki szabotál és az üzletét zárva tartja. A legnagyobb áresés az eddig túlbecsült és a gazdasági életet irányító dollár árfolyamában állott elő.


Tömegek a bankok előtt


A pénzszűke és az áresés hatása alatt a dollár a zugforgalomban csaknem eladhatatlan volt.

Mivel a hivatalos 154.100 pengős árfolyamon a magánbankok korlátlanul váltották be a dollárbankjegyeket, a közönség a korareggeli órákban már megrohanta a bankokat, hogy elhelyezze dollárjait. A déli órákban már a legtöbb bank kifogyott a pénzből, annyi dollárt váltott be. Egyes bankok úgy segítettek magukon, hogy másnapra csekket adtak ki. A déli órákban jelentették Gordon Ferenc pénzügyminiszternek, hogy tömegek állnak sorban azért, hogy a dollároktól megszabaduljanak. A pénzügyi kormányzat kétségkívül nagy sikere, hogy egyik napról a másikra lehetővé tette, hogy a dollártulajdonosok pengőhöz jussanak.

A legújabb intézkedés szerint a Magyar Nemzeti Bank válthat be péntektől kezdve egyedül valutákat és aranyérméket.

A magánbankoknál már péntektől kezdve ez a beváltás nem történhet. Az intézkedés célja, hogy a Nemzeti Bank, ha egy helyen váltja be a valutákat, túl nagy kínálat esetén azonnal le tudja szállítani a valuták árfolyamát és beszünteti a további vásárlásokat.


Nagy áresés a tőzsdén

Jelentettük, hogy a kosztpénzüzlet körül a legnagyobb zavarok vannak, mert a pénzt kihelyezők nem akarták átvenni a kedden esedékes befizetéseket.
Most hivatalos helyről megállapítják, hogy néhány cég december 13-án, kedden tényleg nem volt hajlandó befizetéseket átvenni. Ezek a cégek tartoznak utólag a visszautasított bankjegyeket teljes névértékben elfogadni. A panaszra okotadó cégek vezetői ellen a gazdasági rendőrség az internálási eljárást folyamatba teszi.

Az értéktőzsdén a hét elején megindult árlemorzsolódás tovább tartott és csütörtökön, pénteken az árfolyamok tovább estek.
Részben becslési, részben tényleg létrejött árfolyamok a következők: Magyar Cukor 175.000-180.000, Dréher 240.000-260.000, Cementia 130.000, Kőszén 115.000-120.000, Rimamurányi 23-25.000, Szegedi Kender 120.000, Nemzeti Bank 180.000, Kereskedelmi Bank 40-45.000, 1927. évi Fővárosi Kötvény 4.6-4 millió.


A bélyegek felragasztása


Illetékes helyen külön felhívják a közönség figyelmét arra, hogy a bélyegjegyek felragasztásánál a legnagyobb gondossággal járjon el.

Különösen ügyelni kell a különböző színű bélyegjegyek megválasztásánál, vagyis az ezerpengős bankjegyre piros, a tízezerpengős bankjegyre kékesbarna, a százezerpengős bankjegyre pedig sárgászöld színű bélyeget kell felragasztani. A bélyegeket pontosan a kijelölt helyre, a női képmás fölé kell jól felragasztani. Ehhez külön ragasztóanyagot kell használni, mert a bélyegjegyek hátán lévő enyv egymagában nem elegendő. A bankok erre a célra külön adnak ragasztószert.


Áresés a luxusüzletekben és a textilcikkek piacán


A pénzszűke következtében a Váci-utca és a Kossuth Lajos-utca elcsöndesedett.

Eltűntek a spekulánsok, újgazdagok, akik kérdezés nélkül fizették meg az árakat. A luxusüzletekben, ahol többnyire dollárokat szoktak kérni, nagyon meglepődtek ezen a fordulaton. Ilyen üzletek nagy rezsire, nagy jövedelemre vannak berendezve, csodálatosképpen ezek bírják legkevésbé ki az üzlettelenséget. Egyes textil- és divatcikkek árát 20-30 százalékkal is leszállították és boldogok voltak, ha azonnal pengőt kaptak a vásárlóktól. Hasonló áresés volt egyes textilcikkek piacán.


A dollár árfolyama


A mai üzleti nap szenzációja egyébként az, hogy a Nemzeti Bank leszállította a dollár és a többi valuta beváltási árfolyamát.

Így a tegnapi 154.100 pengőről 150.000 pengőre szállították le a USA-dollár beváltási árfolyamát. A svájci frank beváltási árfolyama 36.210 pengőről 35.250 pengőre hanyatlott alá. A svéd korona átszámítási árfolyama 36.770 pengőről 35.790 pengőre hanyatlott. A tízkoronás aranyérem átváltási árfolyama 523.677 pengő után 514.010 pengő. A Napoleon arany árfolyama 1 millió 6.576 pengő után ma reggel 980.033 pengő volt. Hasonló arányban letette a Nemzeti Bank az angol aranyérmék és az amerikai aranyérmék átvételi árfolyamát.

Mint már jelentették,
péntektől kezdve kizárólag a Magyar Nemzeti Banknál lehet beváltani a külföldi pénznemeket és aranyérméket.

A pénzügyminiszter legújabb rendelete szerint,
amely szintén a pengőforgalom korlátozására irányul, utazási és kisebb határforgalomban a Nemzeti Bank engedélye nélkül sem behozni, sem kivinni százezer pengőnél több bankjegyet vagy pengőérmét nem szabad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Horthy Miklósné… Horthy Miklósné…
… a harmadik háborús év küszöbén újból kéréssel fordult a...
Pipával felrobbantott ház Pipával felrobbantott ház
Aradmegyében a Gurakoncz mellett levő Madrinest községben a napokban...
Önsanyargatók szektája Önsanyargatók szektája
A világtörténelem ezer meg ezer nagyszerü példáját irja le annak a...
Arutro Toscanini és William Mengelberg Budapesten Arutro Toscanini és William Mengelberg Budapesten
Két komoly világhirü karmester jön május havában Budapestre. Az...
Imrédy Magda és Pataky Dénes a műkorcsolyázó bajnokok Imrédy Magda és Pataky Dénes a műkorcsolyázó bajnokok
Rekordközönség előtt folyt le a városligeti műjégpályán vasárnap...
Villamos világítás a vidéken Villamos világítás a vidéken
A győri villamos-telep kibővítésével a város a Ganz és társa...
A páncélmellű ember A páncélmellű ember
New-Yorkban nagy feltünést keltett egy mérnök találmánya, mely egy...
Háborus szüret 1942 őszén Háborus szüret 1942 őszén
Az időjárás a szőlők fejlődésére rendkivül kedvező volt, évtizedek...
Tiltakozó nagygyülés a Devizaközpont megszüntetéséért Tiltakozó nagygyülés a Devizaközpont megszüntetéséért
Vasárnap délelőtt összegyültek a kereskedők, hogy tiltakozó országos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98