Dtum
Login with Facebookk
1945 | December

A lengyel kormány köszönete a lengyel menekültek megsegítéséért

Budapest, december 15.
A lengyel külügyminiszter a következő levelet intézte a Gyöngyösi külügyminiszterhez:
„A lengyel menekültek hazajuttatásának befejezésével a Lengyel Köztársasági Kormány nevében őszinte köszönetünket fejezem ki úgy a hatékony segítségért és támogatásért, amelyet a magyar hatóságok a lengyel állampolgároknak és a lengyel intézmények tisztviselőinek a hazaszállítással kapcsolatban nyújtottak, mint pedig azért a rendkívül megbecsült szives vendéglátásért, amit honfitársaim élveztek.”

Ezzel a levéllel lezárult egy fejezet a magyar ellenállás történetében. Mert ez is ellenállás volt, ezt ne felejtsük el és hangsúlyozzuk majd megfelelően, ha a nagy számonkérés, a béketárgyalás elkövetkezik. Emlékszünk még jól, hogy özönlöttek át a határon a szerencsétlen lengyelek ezrei és mit jelentett számukra az ígéret földje: Magyarország. Az őket bújtató szervezetek és egyének helyzete a német elnyomás fokozódásával súlyosbodott és a márciusi tragédia bekövetkeztekor életveszélyessé vált.

 

És mégis tovább folyt az életmentés; sokan elpusztultak, sokat elhurcoltak, de sokan továbbra is, az ország felszabadulásáig, itt rejtőzködhettek vagy magyar segítséggel a szövetségekhez jutottak. Most, hogy hazatértek, büszkén hivatkozhatunk arra, ami történt. Kevés dicsekedni valónk van az elmúlt évekkel kapcsolatban, de ez azok közé tartozik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Teleki Pál, aki második miniszerelnöksége idején megnyitotta az utat a németek elől menekülő lengyelek tömegei előtt Esterházy János gróf posztumusz kitüntetét kapott Varsóban a lengyel menekültekért kifejtett világháborús tevékenységéért
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98