Dtum
Login with Facebookk
1945 | December

Hivatalos záróközlemény a moszkvai értekezletről

Moszkva, december 28.
A moszkvai értekezletről péntek reggel adták ki a hivatalos záróközleményt, amely többek között bejelenti: megegyeztek abban, hogy az Egyesült Nemzetek szervezetének nagytanácsát egybe kell hívni, hogy felállítsák azt a bizottságot, amely megvitatja az atomerővel kapcsolatos problémákat. A bizottság javasolni fogja az atomfegyvernek, valamint mindazoknak a nagyhatású fegyvereknek a nemzeti fegyverkezésről való kiküszöbölését, amelyek alkalmasak tömeges pusztításra. A moszkvai értekezletről kiadott záróközlemény megállapítja, hogy a három külügyminiszter találkozóján a tanácskozások tájékoztató és puhatolódzó módon zajlottak le és az alábbi kérdésekben jutottak megegyezésre.

 

A békeszerződések kidolgozása
A Szovjetúnió, Nagybritannia és az Egyesült Államok kormánya megegyezésre jutottak egymással és felkérték Franciaország és Kína kormányát, csatlakozzék a békeszerződések előkészítésével kapcsolatos megállapodáshoz, amely szerint az Olaszországgal, Romániával, Bulgáriával, Magyarországgal és Finnországgal kötendő békeszerződéseknek a külügyminiszterek tanácsa által történő kidolgozásában csak azok vesznek részt, akik tagjai a tanácsnak, vagy akiket a kapitulációs feltételeket aláíró feleknek kell tekinteni, ha és amennyiben a tanács nem tesz újabb lépést az irányban, hogy más hatalmakat is meghívjon az őket közvetlenül érdeklő kérdések tárgyalására.


Eszerint a Romániával, Bulgáriával és Magyarországgal kötendő béke feltételeit a Szovjetúnió, az Egyesült Államok és Nagybritannia külügyminiszterei dolgozzák ki. A külügyminiszterek helyettesei azonnal megkezdik munkájukat Londonban és ha a békeszerződés tervezeteinek az előkészítése befejeződött, a külügyminiszterek tanácsa értekezletet hív egybe abból a célból, hogy ezeket a békeszerződéseket megvizsgálja. Ezen az értekezleten részt vesznek a külügyminiszterek tanácsának öt tagja, valamint mindazoknak az államoknak képviselői amelyek cselekvően vettek részt számottevő katonai erővel az európai ellenséges országok elleni háborúban.


Az értekezletet legkésőbb 1946. május elsejéig megtartják. Az értekezlet befejezése után az Olaszországgal, Romániával, Bulgáriával, Magyarországgal és Finnországgal kötött fegyverszüneti feltételeket aláírt államok kidolgozták a békeszerződések végleges szövegét, amelyet azoknak az államoknak a képviselői írnak alá, amelyek hadiállapotban vannak az illető ellenséges országgal. A békeszerződések nyomban hatályba lépnek, azoknak ratifikálása után.

Távolkeleti bizottság
Kína közbenjöttével megegyezés jött létre távolkeleti bizottság felállítása érdekében, amely a távolkeleti tanácsadó bizottság helyébe lép. Ebben a bizottságban résztvesznek a Szovjetúnió, Nagybritannia, az Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Hollandia, Kanada, Ausztrália, Újzéland, India és a Filippino Commonwealth képviselői. A távolkeleti bizottság működési körébe tartozik, annak a politikának, és azoknak az alapelveknek a megállapítása, amelyekkel egyetértésben végrehajtható azoknak a kötelezettségeknek a megvalósítása, amelyek Japánt a fegyverszüneti feltételek értelmében kötelezik.


A bizottság a szövetséges hatalmakat képviselő legfelsőbb parancsnok számára kiadott irányelveket, vagy az ő bármely intézkedéseit felülvizsgálhatja. A bizottság nem tesz javaslatokat területi kiigazítások tekintetében. Az Egyesült Államok kormánya a bizottság politikai döntésével egyetértésben dolgozza ki azokat az irányelveket, amelyet közöl a legfelsőbb parancsnokkal. A Távolkeleti Bizottság székhelye Washingtonban lesz, de adandó alkalmakkor más helyen is tanácskozhatik.


A Japánnal kapcsolatos ügyek intézkedésére szövetséges tanácsok állítanak fel tokiói székhellyel. Elnöke a legfelsőbb parancsnok, aki kibocsátja a Japánra vonatkozó megadási, megszállási és ellenőrzési feltételek végrehajtását célzó valamennyi rendeletet. Szükség esetén a legfelsőbb parancsnok döntéseket hozhat a japán kormányban beálló személyi változás kérdésében.

Korea független állam
Megegyeztek abban, hogy Koreát mint független államot helyreállítják, az ország demokratikus alapon való fejlődésének feltételeit megvalósítják és a hosszantartó koreai japán uralom szerencsétlen eredményeinek mielőbbi felszámolása érdekében ideiglenes demokratikus koreai kormányt állítanak fel, amely minden szükséges lépést meg fog tenni, hogy kifejlessze Korea iparát, szállítási rendszerét és mezőgazdaságát, valamint a koreai nép nemzeti kultúráját. A megfelelő előkészítő munkák érdekében bizottságot állítanak fel. A sürgős problémák megvitatása érdekében értekezletet hívnak egybe két héten belül, amelyen részt vesznek a délkoreai amerikai és az északkoreai szovjet parancsnokság képviselői.

Az atommegegyezés

Megállapodtak abban, hogy az Egyesült Nemzetek szervezetének közgyűlése a biztonsági tanácsot bízza meg azzal, hogy tanulmányozza a tudományos értesülések, békés célok érdekében történő kicserélésének kérdését, ellenőrizze az atomerőt és biztosítsa annak kizárólagos békés célokra való felhasználását, továbbá, hogy küszöbölje ki az atomfegyvert a nemzeti államok fegyvertárából és őrizze meg az Egyesült Nemzeteket a nemzetközi atomerőegyezmény megsértéséről. A biztonsági tanács ezirányú munkájában Kanada is részt vett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Molotov, szovjet külügyi népbiztos Byrnes Ernest Bevin, angol külügyminiszter
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98