Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1945 | Október

A Magyar Függetlenségi Front kiáltványa a magyar néphez

Budapest, október 24.
Hazánk helyzete rendkívül súlyos. A gyalázatban összeomlott reakciós rendszer szörnyű örökséget hagyott a fiatal magyar demokráciára. A felszabadulás óta eltelt néhány hónap alatt az elpusztult és a németek által mindenéből kifosztott ország még nem tudta begyógyítani sebeit. A nyári szárazság következtében még inkább megromlott az élelmezés. Hiányzik a dolgozók asztaláról a mindennapi kenyér. Nincs zsír, cipő, ruha, tüzelő. A drágaság nőttön nő. Nehéz tél előtt áll a magyar nemzet.


A Magyar Nemzeti Függetlenségi Frontban tömörült pártok tudják, hogy csakis az összes demokratikus erők szoros összefogása útján lehetünk úrrá a mai nehézségeken. Csakis akkor kerülhetjük el a fenyegető katasztrófát, ha ebben az országban minden becsületes magyar ember vállvetve küzd, hogy kenyeret, rendet, biztonságot adjunk a népnek.

 

Éppen ezért törekedtek a Magyar Nemzeti Függetlenségi Frontba tömörült pártok saját kezdeményezésükből arra, hogy a küszöbön álló nemzetgyűlési választásokon az összes demokratikus pártok kapcsolják listáikat és így elejét vegyék a demokratikus erők széthúzásának. Az általános listakapcsolásra a mostani demokratikus választójogi törvényünk módot adott, az erre irányuló kísérlet azonban meghiúsult amiatt, hogy nem sikerült e kérdésben valamennyi párttal egységes álláspontra jutni. Ennek következtében a november 4-iki választáson minden párt saját listával indul.


Ennek ellenére a Nemzeti Függetlenségi Front négy vezető pártja, az ország súlyos helyzetét tartva szem előtt, kijelenti, hogy függetlenül a választások kimenetelétől, a nemzeti egységre múlhatatlan szükség lesz a jövőben is. A nemzet előtt álló feladatokat egyetlen párt sem képes egymaga megoldani, hanem csakis együttesen az összes nagy demokratikus pártok, melyek a magyar nép túlnyomó többségét képviselik. Ezekből a pártokból alakuló koalíciós kormány az egyedüli biztosítéka az ország gazdasági talpraállításának és a magyar demokrácia további megerősödésének. Ezért az új kormány, amely lehetőleg mielőbb, de legkésőbb a választások után azonnal, átveszi az ország ügyeinek intézését, csakis a Magyar Függetlenségi Front négy nagy pártjának kormánya lehet.


Ennek a kormánynak a feladata lesz:
1. Biztosítani a dolgozó nép számára a kenyeret és a legfontosabb, az élethez nélkülözhetetlen élelmiszereket és iparcikkeket. Megszervezni és minden eszközzel biztosítani az élelmiszerek kötelező beszolgáltatását, állami készletek gyűjtését és ezek igazságos elosztását, az új gazdák földjének telekkönyvi biztosítását; az őszi szántás minden erővel való elvégzését, hogy a jövő évi kenyeret biztosíthassuk.


2. Kíméletlen eréllyel letörni a feketézőket, árdrágítókat, élelmiszercsempészeket, spekulánsokat, mindazokat, akik a nép szerencsétlenségét és nyomorát saját meggazdagodásukra használják ki.


3. Megfékezni a pénz további romlását, mindenekelőtt a gazdagokra kivetet fokozott adózás, az állami jövedelmek emelése, a kiadások csökkentése, a szükségleti cikkek nagyobbmérvű termelése és a fényűzési cikkek termelésének beszüntetése útján.


4. Államosítani a föld méhének kincseit, valamint az erőműtelepeket, hogy biztosítsuk iparunk számára a legfontosabb alapanyagokat és ezeknek leggazdaságosabb felhasználását a nemzet javára.


5. Vaskézzel végigvinni a harcot a reakció ellen. Csírájában elfojtani a reakció minden próbálkozását. Megtisztítani az egész államgépezetet azoktól a reakciósoktól, akik az igazolások ellenére otthonmaradtak és hanyagságból, vagy szántszándékkal akadályozzák a nép akaratának érvényesülését.


6. Megszilárdítani a rendet, fegyelmet, közbiztonságot az egész országban. Biztosítani a kormány rendeleteinek és utasításainak gyors és pontos végrehajtását, kíméletlen megtorlást alkalmazva azok ellen, akik a helyi és egyéni érdekeket fölébe helyezik az ország érdekeinek.


E programot, mely a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front követelményeit tartalmazza, minden becsületes, demokratikus hazafi magáénak vallhatja. És mert a program közös, felhívunk minden szavazót, minden választót, hogy tartózkodjék a pártviszályok kiélesítésétől, a megfélemlítéstől, a rendzavarástól és minden olyan cselekménytől, mely megbonthatná azt az egységet, melyre az országnak ma oly nagy szüksége van. A nemzet érdeke ma fegyelmezett magatartást, szenvedélyektől mentes tiszta, szabad választásokat követel.


Az ország helyzete súlyos, de tőlünk függ, hogy kivezessük a nemzetet a szakadékból, melybe a reakció és a fasizmus döntötte. Már ráléptünk a felemelkedés útjára. A megkezdett úton tovább kell haladnunk abban a irányban, hogy ha megőrizzük és szorosabbra fogjuk a demokratikus erők egységét és egyesült erővel megteszünk mindent, amit hazánk helyzete megkövetel, akkor az elkövetkező évben jobb napok virradnak sokat szenvedett nemzetünkre.

A Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt nevében:
Tildy Zoltán
Nagy Ferenc


A Magyar Kommunista Párt nevében:
Rákosi Mátyás
Rajk László

A Szociáldemokrata Párt nevében:
Szakasits Árpád
Kéthly Anna


A Nemzeti Parasztpárt nevében:
Veres Péter
Kovács Imre

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tildy Zoltán kormányfő Nagy Ferenc Rákosi Mátyás Rajk László Szakasits Árpád Kethly Anna Veres Péter Kovács Imre
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Port-Artur ostroma Port-Artur ostroma
A japán hadihajóknak márczius 10-én Port-Artur ellen intézett újabb...
Szigorú intézkedések az ékszercsempészek ellen Szigorú intézkedések az ékszercsempészek ellen
Mióta a korona zürichi árfolyama hanyatlott és ezzel kapcsolatban az...
A MUSz középiskolai uszóversenye A MUSz középiskolai uszóversenye
A Rudas-fürdőben ma délután zajlott le az első középiskolai verseny a...
Összeesküvés a czár ellen Összeesküvés a czár ellen
Egy angol ujság pétervári tudósítója állítólag föltétlenül megbízható...
Bálint Aladár: Új művészcsoport Bálint Aladár: Új művészcsoport
A Műcsarnok kiállító művészeinek legtekintélyesebb és tehetség,...
A szegedi szabadtéri játékok A szegedi szabadtéri játékok
Amikor a Nyugat egyik multévi számában beszámoltam Az ember...
A kisnemzetek politikája A kisnemzetek politikája
A Pester Lloyd vasárnapi száma „Erkölcsi osztályzat és...
Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán
Magyarország 1927. évi gyorskorcsolyázó bajnokságának döntő jellegű...
Odescalchi Miklós herceg leánya tragikus öngyilkosságának részletei Odescalchi Miklós herceg leánya tragikus öngyilkosságának...
Rövid, néhánysoros hír számolt be az elmúlt napokban arról a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98