Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

Érdekes esetek a Népbíróság ítéleteiből

Nyolc hónapos múltra tekinthet vissza a Népbíróság. Ezen idő alatt számos mű jelent meg. Most egy új könyv került a könyvpiacra: „Népbíráskodás jogszabályainak gyűjteménye” címen Róth Jenő dr. ügyvéd tollából.

Érdekes eseteket olvashatunk a könyvben. Megtudjuk, hogy népellenes bűntett az, ha valaki a Gettóba kísért embereket, még ha felsőbb parancsra is cselekedett. Az SS-be való belépés, ha csak napokig tartott is, büntetendő cselekmény, ha valaki azt a kijelentést tette, hogy a németek új találmányukkal egyszerre 28 repülőgépet szedtek le, azzal nem sértette a demokrácia érdekeit s a bíróság felmentő ítéletet hozott.

Azért, mert a vádlott Hitler győzelméért imádkozott, bűnösöknek találta a Népbíróság, mert ezzel a demokratikus Magyarország legfanatikusabb ellenségének uralmait kívánta. A vendéglős, aki a Donausendert bömböltette, bűnös. A nyilas, aki pártag volt, de a fegyveres szolgálatot megtagadta, nem követelt el bűncselekményt. A budapesti napilap vezércikkírója háborús uszító volt. Ellenben a vidéki újság publicistája, bár szolgálta a náci- hírverést, felmentő ítéletet kapott, mert a vidéki lap publicistása csekély.

Zsidóüzlet kiárusítása, népellenes bűncselekmény. Zsidók bekísérését célzó razzián való részvétel ugyancsak büntettet képez. A vádlott, aki „Kitartás! Éljen Szálasi!” köszöntéssel üdvözölte ügyfeleit, bűncselekményt követett el, mert a nyilasmozgalomnak segítséget nyújtott a hatalom megszerzéséhez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98