Dtum
Login with Facebookk
1946 | Április

A felszabadulási sportversenyeken az UTE nyerte a váltófutást, Nagy Béla a kerékpárversenyt

Az ország teljes felszabadulásának évfordulóját kitűnően sikerült, látványos utcai versenyzőkel ünnepelte meg csütörtökön délután a magyar sport. Először az atlétikai váltóverseny került sorra. Már 3 óra tájban együtt találjuk a versenyzőket a szövetség előtt. Alig egy-két versenyző hiányzik még, az érdeklődés igen nagy, a Vasas például három csapattal indul.

Negyed 5 felé megérkeznek a teherautók is. A szovjet városparancsnokság, a BSzKRT, a BRE és a MÁVAUT bocsátott autót az atléták rendelkezésére. A mezbeöltözött versenyzők és a váltóbírák felkapaszkodnak, és azzal már indulnak is a kocsik.

A rajt a Szabadság-téri Hősök emlékművénél van. Neu János, az NSB főtitkára adta ki az utolsó utasításokat. Azután mi is autóba szállunk és robogunk a Hősök terére. A rendőrség hatalmas kordont vont az emlékmű köré, a befutó közvetlenül az emlékmű előtt van.

Visszafelé bejárjuk az útvonalat. Az Andrássy-út lobogódíszbe öltözött, sűrű sorokban gyülekeznek az emberek, ablakok, erkélyek is tele vannak kíváncsiakkal. Az út két oldalán rendőrök és szovjet katonák tartják fenn a rendet. A forgalmat már teljesen lezárták minden percnyi pontossággal, zökkenő nélkül történik.

Útközben megállunk az egyes váltóhelyeken. A versenyzők már mind helyükön vannak, a váltóbírák sorban jelentik, hogy minden rendben van.

Pontosan háromnegyed 5 órakor érkeztünk vissza a Szabadság-térre. Tizenhét futó áll fel az induláshoz. Motorkerékpáros küldönc indul előre, azután eldördül a lövés. Az első rajt rossz, a másodikra gyors iramban indul a mezőny.

A „nagyágyúk” kezdenek, Garay, Híres, Rátonyi, Kiss József és Gyergyói áll az élre. A Bajcsy-Zsilinszky úton Garay fordul elsőnek mögötte Rátonyi és Híres. Az első váltás után nem változik a helyzet. A második váltás az Andrássy-út sarkánál van. Maklári vezet Ujvári és Kárpáti előtt.

Az UTE egyre jobban feljön, szoros, izgalmas verseny. A következő váltásnál az ÓBSE kerül az élre Száki révén, a dicsőség azonban nem tart soká, Kalotai a Vasasnak szerzi meg a vezetést, mögötte Kondorosi és Somlós gyilkos küzdelmet vív. Az Oktogonhoz érünk.

Sűrű embersorok között folyik a verseny, zúg a „Hajrá Vasas”.Almádi a Vasas következő embere Jeszenszky azonban a nyomában van, az ÓBSE viszont kezd lassan visszaesni. A nyolcadik váltás hozta a leggyilkosabb küzdelmet Balázsi és Almádi között, melyből az UTE-futó kerül ki győztesen, míg az ÓBSE-t közben a BRE beéri.

Almádi elsőnek váltja a félkarú Szántót s már látszik, hogy az UTE jobban állította össze a csapatát. Hagymási nem tudja behozni az előnyt, Csányi 8 m előnnyel veszi át a botot és hatalmas hajrát vágva ki, nagy taps közepette mintegy 20 m-rel fut be elsőnek. Az ÓBSE Szilvás és Csépánfalvy jó futásával megmenti a harmadik helyet.

Végeredmény: 1. UTE (Híres, Beták, Kárpáti, Verőczi, Garay, Somlós, Jeszenszky, Almási, Szánthó, Csányi) 7:33.2., 2. Vasas (Garay, Krizsánszky, Makláry, Hagymási, Barta, Kalotai, Almási, Balázsi, Karácsonyi, Biró) 3. ÓBSE (Rátonyi, Mindszenthy, Ujvári, Száki, Ritter, Kenderesi, Löcsey, Szabó M. Szilvás, Csépánfalvy) 4. BRE, 5. Testvériség, 6. FTC. 7. Törekvés. 8. Postás. 9. CsMTK. 10. Vasas b), 11. Toldi 12. MTE, 13. Előre, 14. ESC, 15. Vasas c), 16. MÁVAUT.

Az utolsó emberek sorban megkoszorúzzák az emlékművet.

3 órakor hatalmas motorzúgás jelzi a motorok érkezését. Kettes és hármas sorokban, elől a bukósisakosok ünnepélyes lassúsággal fordulnak be a térre és felsorakoznak az emlékmű jobboldalán. Néhány perc és indulnak a kerékpárosok is. A teljes élgárda közel 50 versenyző száll nyeregbe. Az út rövid, a boly csaknem végig együtt halad, szoros izgalmas verseny, az utolsó 50 m-en dől el a jól helyezkedő Nagy Béla javára.

A befutó: 1. Nagy Béla, 2. Knob, 3. Biró, 4. Kiss Dezső, 5. Zsellér, 6. Nótás, 7. Gyurkovics, 8. Papp, 9. Morvay, 10. Ecker.
(A végleges sorrendet majd fényképfelvétel alapján állapítják meg a versenyzőket kísérő kocsi ugyanis kissé akadályozta a célbírók munkáját.)

A kerékpárosok baloldalt sorakoznak, fel középre pedig oszlopban az atléták vonulnak. Most néhány beszéd és a díjkiosztás fejezi be az ünnepséget.

Keresztury Dezső kultuszminiszter az első szónok. Hangoztatja a nap jelentőségeit. Zamercev vezérőrnagy, szovjet városparancsnok, üdvözli a szabad Magyarország sportolóit és annak a reményének ad kifejezést, hogy az ország felszabadításáért nem hiába ömlött a szovjet katonák vére.

A két nép között igaz barátság elmélyülését ez a verseny is előbbre viszi. Átadja a MASz-nak a szovjet városparancsnokság emlékalbumát. Katona Jenő alpolgármester a főváros üdvözletét tolmácsolja, majd Jámbor Alajos, a LOS tagja, osztja ki a motoros és kerékpáros szövetségnek a főváros tiszteletdíját, a versenyek helyezetteinek pedig az emlékvereteket.

Az egyik atléta vezényszavára háromszoros éljent kiáltanak az atléták a Vörös hadseregre és Sztálin generalisszimuszra, majd pattogó induló hangjai mellett ér véget az ünnepség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nóra leányai Nóra leányai
Székely Júlia bemutatkozó színdarabja, a Nóra leányai rokonszenves...
Hegedűs Lóránt drámája a Nemzeti Szinházban Hegedűs Lóránt drámája a Nemzeti Szinházban
Akik a magyar történelem elsőrendű nagy embereihez nyúltak eddig a...
Röntgen-fénykép Röntgen-fénykép
A tudomány egyik legnagyobb szenzácziója volt az ugynevezett...
Villanyos furógép Villanyos furógép
A bányamüvelés nem is olyan régen még teljesen kézi munka volt. Gépek...
Pató Pálék letargiája Pató Pálék letargiája
Pató Pálék pipafüstös letargiába süllyedt közömbösségét is felráznák...
Belehalhat-e az ember a nevetésbe? 2 Belehalhat-e az ember a nevetésbe? 2
Nincs ember, aki talpának simogatását, csiklandozását a...
Marad a magas kalap Marad a magas kalap
Idén a tenger mellett nyaraltam és így alkalmam nyílt láthatni...
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
A kitagadottak - Somogyváry Gyula három egyfelvonásosa a magyar...
James Joyce James Joyce
Joyce halálával egy korszak záródott le végérvényesen: az izmusok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98