Dtum
Login with Facebookk
1946 | Augusztus

Münnich főkapitány nyilatkozata a verekedő, lövöldöző rendőrökről

„A rendőrségen a legkérlelhetetlenebb tisztogatás indult”

Az elmúlt hónapokban a fővárosban egymást érték a rendőrök által okozott fenyegetések és botrányok. Az Erzsébet-körúti verekedés, melynek résztvevője egy nyomozó alhadnagy és két szabadnapos rendőr volt, majd pedig 27-én, Óbudán három részeg rendőr lövöldözése igen alkalmas arra, hogy a főváros közönségében megrendítse a rendőrségbe vetett bizalmat.


A Kis Ujság munkatársa felkereste Münnich Ferenc dr. főkapitányt, hogy nyilatkozzék a rendőrségi botrányok ügyében.
- Miben látja főkapitány úr a rendőrség fegyelmének példátlan lazulását?
- Néhány garázda, részeg rendőr botrányos viselkedéséből nem szabad megítélni a rendőrséget – hangzott a válasz. Minden egyes területben vannak oda nem való elemek, akik azután viselkedésükkel és botrányaikkal veszélyeztetik a testület jó hírnevét. A budapesti rendőrség létszáma 8000 fő és ennek a néhány embernek a viselkedéséből nem szabad általánosságban a rendőrlegénység figyelmetlenségére következtetni. A rendőrlegénység fegyelme a lehető legjobb, de legalábbis van olyan, mint az elmúlt évek rendőrségéé.

- Mit szándékszik tenni a főkapitány úr, hogy az elmúlt napok botrányos eseményei ne ismétlődjenek meg?
- Mint már azt a belügyminiszter úr is bejelentette, a rendőrségen a lekérlelhetetlenebb erővel megindult a tisztogatás. A legkisebb fegyelmezetlenségi esetet is felülvizsgáljuk, s mindenkit eltávolítunk a rendőrség kötelékéből, aki nem odavaló. Az Erzsébet-körúti lövöldözés ügyében rögtön megindítottuk a vizsgálatot, mely még nem ért véget. Annyit azonban már megállapítottunk, hogy nem a rendőrnyomozó fegyveréből származik az a golyó, amely Fisch Oszkárnét súlyosan megsebesítette. Az óbudai lövöldözés ügyében rögtön elrendelem a legszigorúbb vizsgálatot, sőt a három tettest annak ellenére, hogy még a vizsgálat nem ért véget, azonnal letartóztattam és behozattam a főkapitányságra. A részletes vizsgálat folyamatban van, ha befejeződik, részletesen tájékoztatjuk róla a sajtót. A legnagyobb szigorral fogunk őrködni, hogy ilyen esetek a jövőben ne forduljanak elő.
- A B-lista következtében fölös számban elbocsátott, megbízható, demokratikus rendőrtisztek hiánya nem árt-e a rendőrség fegyelmének?
- A B-lista elsősorban takarékossági intézkedés volt, mely az államháztartás terheit akarta csökkenteni. Ezért hát, aki csak nélkülözhető volt a rendőrségen, B-listára tettük. Kerültek B-listára olyan rendőrtisztek is, akik ugyan a demokrácia szempontjából kifogástalan előéletűek voltak s jó szakemberek, de szolgálati idejük már lejárt, vagy pedig csak egy-két évük volt hátra. Ezeknek helyére azután fiatal, agilis rendőrtisztviselők kerülnek, akik éppen olyan jól ellátják feladatukat, mint az eltávozó öregek. A rendőrlegénység fegyelmének egyáltalán nem ártott ezeknek elbocsátása, hiszen hiány seholsem következett be, mert rögtön gondoskodtunk megfelelő pótlásról.

Dr. Münnich főkapitány ezután ígéretet tett, hogy az eddigi felfogással ellentétben, a rendőrség kebelén belül történő nagyobb fegyelmi ügyekről tájékoztatja a sajtót, hogy a közönség is lássa, a rendőrség vezetősége mindent megtesz, hogy az oda nem való elemeket eltávolítsa s visszaállítsa régi tekintélyét.
Ifj. Lázár Miklós

Az óbudai verekedésről, amely a rendőrök és a Joint- alkalmazottak között folyt le, kedden délután, a főkapitányság sajtóosztálya hivatalos közlést adott ki. A közlés szerint egyszerű verekedés volt, amely a „kocsivezetők szinte mindennapos összezördülésének” méreteit nem haladta túl. A verekedésnek antiszemita jellege egyáltalán nem volt, tény azonban, hogy mindhárom rendőr ittas volt és egyikük ok nélkül lövöldözött a levegőbe. Hasonló nyilatkozatot adott ki dr. Görög Frigyes, a Joint magyarországi elnöke is.


Ezzel kapcsolatban leszögezzük, hogy az óbudai verekedésről a helyszínen szerzett információk alapján írtunk riportot, a verekedés szem- és fültanúit idézték, ezek munkatársunknak egyhangúlag olyan értelemben nyilatkoztak, hogy a részeg rendőrök verekedés közben antiszemita jelszavakat hangoztattak. Munkatársunk tehát a helyszínen szerzett tapasztalatok és a tanuk vallomása alapján teljesen híven közölte az Óbudán lejátszódott sajnálatos eseményeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Tormay Cecile Tormay Cecile
Fellépése körülbelül egybeesett a Nyugat nagy nemzedékének...
Egy különös mutatványról
Egy fiatal versíró, így hirdetik az újságok, odaül valamely...
Eskütt Lajos ügye Eskütt Lajos ügye
A kiviteli panama ügyében dr. Pless György vizsgálóbiró már régebben...
Mit tartalmaz az 1902-es kiegyezés? Mit tartalmaz az 1902-es kiegyezés?
Mindnyájan oly feszült érdeklődéssel vártuk a mult év utolsó napja...
Véresre vert pap
A *Nagyvárad* a következő botrányos esetet írja: Nagyküküllőmegye...
Polónyi lemondásának bejelentése a képviselőházban Polónyi lemondásának bejelentése a képviselőházban
A képviselőházban január 31-iki ülésén jelentette be Polónyi Géza...
Natália exkirályné Natália exkirályné
A mult hetekben szó esett Natáliáról, a szerbek régebbi özvegy...
Az új országház Az új országház
Az október 6-ikán uj ülésszakra összegyülő képviselőház – mint...
A 45. magyar-osztrák válogatott mérkőzés A 45. magyar-osztrák válogatott mérkőzés
Magyarország csapata győz 3:2 (3:0) arányban Szürke égbolt, sáros,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98