Dtum
Login with Facebookk
1946 | Július

Rendkívüli tanácskozást tartott a püspöki kar

Budapest, július 22.
A Magyar Kurír jelenti: Mindszenty József Magyarország bíboros hercegprímása rendkívüli tanácskozásra hívta össze a fővárosban a püspöki kar tagjait. A tanácskozás szombaton kezdődött és vasárnap tovább folytatódott. A püspöki kar több elvi jelentőségű kérdésben hozott egyhangú döntést, amelyek közül az egyikre vonatkozólag felkérték a bíboros hercegprímást, hogy átiratban forduljon Nagy Ferenc miniszterelnökhöz.


A miniszterelnökhöz intézett levél szót emel a vallásos alapon álló egyesületeket ért és fenyegető önkényes eljárás miatt. Hivatkozik az átirat arra, hogy a kormány az egyesületi szabadsággal elkövetett visszaélések megtorlásáról szóló 1938. évi törvény végrehajtójául egyedül a belügyminisztert jelölte ki, aki ezen az alapon már eljárt és több katolikus egyesületet feloszlatott.

 

A levél hivatkozik ezután arra, hogy az új rendelet csak e végrehajtó miniszter személyét illetően tartalmaz módosítást, a többiekben tehát érvényes az 1938. évi törvény, amely szerint a szabályszerű alapszabályokkal működő egyesületek közül az tilos és az vonható feloszlatás alá, amely titkosan az alapszabályoktól eltérő működést folytat.


A legelemibb követelmény – folytatja az átirat -, hogy az alapszabályoktól eltérő titkos működés kérdése minden esetben alaposan kivizsgáltassék és erre kétségtelen bizonyítékok álljanak rendelkezésre. Ha az államhatalom valamely egyesülettel szemben ilyen úton és alapon lép fel, esetleg a szükséghez képest feloszlatja, azt mindenki megnyugvással köteles elfogadni. A mostani feloszlatások eseteiben nem tudni, vajjon ez az előzetes alapos vizsgálat megtörtént-e és vezetett-e a feloszlatás súlyos büntetését arányosan maga után vonó bizonyítékokhoz.


Az a körülmény, hogy bizonyos oldalakról előbb katolikus tanintézeteinket és nevelőintézeteinket vonták gyanú alá a nagy nyilvánosság előtt és a különféle vizsgálatok a vádakat nem, vagy alig igazolták, nagyon aggódóvá és nyugtalaná teszik az egész hazai katolikus közvéleményt. Ennek a nyugtalanságnak csak úgy lehet elejét venni, ha az intézkedés előtt az esetleg gyanú alá kerülő egyesület működését alapos és tárgyilagos vizsgálattal tisztázzák és a nagy nyilvánosságot is kellőképpen tájékoztatják.

 

Kénytelenek vagyunk ünnepélyesen tiltakozni az ellen, hogy egyesületeinkre, vagy azok egyik vagy másik tagjára ráfogott, de eddig be nem bizonyult gyanú alapján ilyen messzemenő intézkedések tétessenek – mondja az átirat, amelyet a magyar püspöki kar nevében Mindszenty József bíboros hercegprímás írt alá.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98