Dtum
Login with Facebookk
1946 | Július

Rövidek

Palesztina még nem csendes
London, július 2.
A londoni rádió palesztinai jelentése szerint most befejeződött a házkutatások sorozata, amelyeket a gyanúsított zsidók házaiban folytattak le elrejtett fegyverek felkutatására. A Jewish Agency székházát már napokkal ezelőtt megszállták angol katonai egységek és most külön bizottságot neveztek ki a kár felbecsülésére. Tel-Aviv utcáin több száz főnyi zsidó asszonysereg vonult végig, hangosan követelve férjeik szabadonbocsátását. Eddig ötven letartóztatott zsidót engedtek szabadon, azonban rövidesen további szabadlábrahelyezések várhatók.

Gottwald csehszlovák kormányfő nyilatkozata
Prága, július 10.
Gottwald csehszlovák kormányelnök a napokban egy nyilatkozatában kijelentette, hogy a szomszédállamokkal való béke érdekében mielőbb rendezni kívánja a nemzetiségi kérdést. Szükséges e kérdés rendezése a demokratikus Magyarországgal való jóviszony fenntartása érdekében is - mondotta Gottwald. Ebben az ügyben most újabb lépés történt csehszlovák részről, amennyiben dr. Hajdu, a csehszlovák kormány Párisba delegált külön megbízottja a francia sajtónak adott nyilatkozatában bejelentette: fel fogja szólítani békekonferenciát, hogy a magyar-csehszlovák lakosságcseréről szóló döntést, illetőleg megállapodást iktassák a Magyarországgak kötendő békeszerződésbe.

Churchill Franciaország szerepéről

Metz, július 16.
Churchill volt angol miniszterelnök vasárnap Metzbe érkezett és a tiszteletére adott vacsorán beszédet mondott az angol és francia nép közötti hagyományos barátságról. A legutóbbi háború elválaszthatatlanul egybeforrasztotta az angol és a francia népet - mondotta. - Nem szabad tűrni, hogy ezek a szálak bármikor is megszakadjanak. Felhívom a franciákat, ügyeljenek a fejleményekre, mert Európa csak úgy éledhet újjá, ha Franciaország erős lesz.

Churchill hétfőn délután Párizsba érkezett és tiszteletére a francia külügyminiszériumban Bidault miniszterelnök adott vacsorát.

Politikai feszültség Törökországban
Moszkva, július 19.
A moszkvai rádió jelentése szerint a török határról érkező hírek szerint Törökországban rohamosan növekszik a politikai feszültség. Izmet Inönü török köztársasági elnök fontos külpolitikai beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta, hogy a háború után a helyzet igen kritikussá vált Törökország számára. Valószínű, hogy a nemzetközi politikában rövidesen szőnyegre kerül a tengerszorosok és Isztambul biztonságának kérdése is. Ezek a problémák az egész török nép biztonságát és létét érdeklik. Éppen ezért Törökország egyelőre nem gondolhat arra, hogy csökkentse hadseregének létszámát annál kevésbbé, mert az ország ma olyan kérdések előtt áll, amelyek épolyan nagy fontosságot ölthetnek, mint azok, amelyek 1918-ban felmerültek.

A belügyminiszter feloszlatta a Cserkész Szövetséget

Budapest, július 20.
Rajk László belügyminiszter 1946. július 19-én feloszlatott 240 egyesületet, közöttük a Magyar Cserkészszövetséget is.

 

Ma reggel Párisba utazott a magyar békeküldöttség első csoportja
Budapest, július 25.
A Magyar Távirati Iroda jelenti:
A magyar békeküldöttség gazdasági fődelegátusa, a gazdasági, valamint a politikai szakértők, továbbá az információs szolgálat tagjai szerdán reggel 9 órakor a Keleti-pályaudvarról különvonaton elutaztak Párisba. Gyöngyösi János külügyminiszter a magyar békeküldöttség többi tagjaival a békeértekezletre szóló hivatalos meghívó kézhez vétele után szintén Párizsba utazik, hogy átvegye a magyar békedelegáció vezetését.

Ho Chi Minh Párizsban

Párizs, július 26.

Ho Chi Minh, a hátsó-indiai Viet Nam köztársasági elnöke látogatást tesz Bidault francia miniszterelnöknél. A vendég előtt francia díszszázad vonult el a miniszterelnökség kapujánál.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ben Gurion, aki a Zsidó Ügynökség vezetője volt 1935-től 48-ig Klement Gottwald szobra Churchill Izmet Inönü, Törökország elnöke A búrkalapos cserkész reakciója, menjünk a föld alá Ho Chi Minh Franciaországban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Elég volt az aranyesőből! Elég volt az aranyesőből!
Mezőssy Béla földmivelésügyi miniszter a napokban azt a kijelentést...
Hadbavonult olasz művészek kiálltása
A Műcsarnok összes termeit megtöltötte a kitűnően rendezett olasz...
Az idei termés véget vet a spekulációnak Az idei termés véget vet a spekulációnak
Az 1909. év folyamán igazán eljutottunk ahhoz a veszedelmes ponthoz,...
100-2900 százalékkal emelték a katonatisztek házassági kaucióját 100-2900 százalékkal emelték a katonatisztek házassági...
Gömbös Gyula honvédelmi miniszter már régóta foglalkozik azzal a...
Oxford-Cambridge evezősverseny Oxford-Cambridge evezősverseny
A 68-ik egyetemi evezősversenyt április 1-én tartották meg. Mint...
A sajtóhadiszállás parancsnoka A sajtóhadiszállás parancsnoka
A sajtóhadiszállás a haditudósítók tanyája; ott tartózkodnak és onnan...
Magyarország útépítő politikája megalapozza az ország teljes gazdasági egységét Magyarország útépítő politikája megalapozza az ország teljes...
Évtizedek mulasztásait hozta helyre a kereskedelem- és közlekedésügyi...
Csillogó ezüstdrótok trezorja, a  gramofónlemezek Csillogó ezüstdrótok trezorja, a gramofónlemezek
Multkorában már írtunk arról, hogy a gramofónlemezek felvétele milyen...
Oldalkocsi automobillá alakítva Oldalkocsi automobillá alakítva
A modern közlekedséi eszközök között a motorkerékpár igen jelentős...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98