Dtum
Login with Facebookk
1943 | Május

Rövidek

A Mannerheimmal kapcsolatos hiresztelések cáfolata
Helsini, május 2.
(Német Távirati Iroda.) Hivatalosan közlik: Az egyik svéd napilap szombati számában közölte azokat a Londonból származó kommentárokat, amelyeket Mannerheim tábornagynak már hivatalosan jelentett rövid svájci üdülési tartózkodásához fűztek. Ezek a magyarázatok teljesen alaptalanok. Határozottan megcáfolják azt az állitást, hogy a tábornagy lemondott a főparancsnokságról. Tisztára a képzelet szüleménye az a többi találgatás is, amely a tábornagynak a svájci tartózkodásával kapcsolatban megjelent.

A görög belügyminisztérium leleplezi a kommunista bandák kegyetlenkedéseit
Athén, május 9.
(Interinf.) A görög belügyminisztérium hivatalos jegyzéket tett közzé és ebben többszáz olyan személy nevét sorolja fel, akiket a kommunistabandák a távoli hegyvidékeken kegyetlen módon mészároltak le. Az első, a pénteki lapokban közzétett jegyzék, száznál több görög legyilkolását tartalmazza, akiknek legyilkolását sikerült megállapitani, illetve, akiknek teljesen nyomaveszett és igy biztosan feltételezhető, hogy a kommunista hordáknak estek áldozatul. A következő jegyzék, amely a szombati lapokban látott napvilágot azoknak az orvosoknak, papoknak és községi előljáróknak nevét tartalmazza, akiket a kommunista gyilkosok kisebb városokból és falvakból tüntettek el illetve gyilkoltak meg.

A dán király rádióbeszéde
Koppenhága, május 16.
(NST) X. Keresztély király közel féléves betegeskedés után szombaton ismét átvette a kormányzati ügyek legfelsőbb vezetését. Szombaton este rádióbeszédet intézett Dánia népéhez:
A dán nép számára döntő fontosságu, hogy a rendet és a nyugalmat ezekben a komoly
időkben fenntartsa. A dán nép megértette ennek szükségét, bár vannak Dániában egyes, akik felelőtlenül tulteszik magukat a hazára való tekintetet kötelességén. Felelőtlen cselekedetek a legsulyosabb következményekkel járhatnak ugy az egyének, mint a dán nép összességére nézve.


Felfüggesztették a kivételes állapotot Hollandiában

Amszterdam, május 16.
(NST) Szombatom este hat órakor felfüggesztették a nemrégiben elrendelt kivételes állapotot Hollandia területén. A kiadott hivatalos közlemény szerint az elmult héten sehol sem került sor zavargásokra s az egész országban rend és nyugalom volt. A záróra terén is könnyitést léptettek életbe s az eddigi esti kilencórás zárórát éjjel tizenegy órára tolták ki.

Biztositékokat kiván a szovjettől egy amerikai szenátor
Washington, május 30.
(NST) Wheeler szenátor (Montana) a legközelebbi amerikai támadás szinterének kiválasztásval foglalkozva a Szovjet-Uniótól biztositékokat követelt arra vonatkozólag, hogy a Szovjet a csendes-óceáni háboruban valóban az Egyesült Államok oldalán áll és a „háboru utáni imperialisztikus célokról” lemond.


Wheeler szenátor szerint az Egyesül Államok, ha a fenti kérdésben megfelelő biztositékokat nem kapnának Sztálintól, jobban tennék, ha elsősorban Japán ellen támadnának.


Wheeler szenátor azután utalt a szovjetkormány különböző alkalmakkor közölt szándékaira, hogy birtokba kivánja venni Lengyelország tekintélyes részét, Észtországot, Lettországot, Litvániát, továbbá a Balkán bizonyos részeit és ellenőrizni kivánja a Boszporuszt.

Tizenötezer uj zsidó telepes Palesztinában
Jeruzsálem, május 30.
(Stefani) Mint Jeruzsálemből jelentik Mac Lichael jeruzsálemi angol főbiztos az elmult negyedesztendőben 15.000 zsidónak adott engedélyt Palesztinában való letelepedésre.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban

1. hét
A szovjet front magyar parancsnoka itthon. – Finnországban nagy figyelmet kelt az Egyesült Államok magatartása. – Egy Atlanti-óceán partján lévő német támaszpont és Norvégia felett 22 angol és amerikai repülőgépet lőttek le. – Az ujabb angolszász támadásoknak is keményen ellenállnak a tengelycsapatok Tuniszban.

2. hét
Tunisz és Bizerta eleste után is hősiesen ellenállnak a tengelycsapatok, sulyos utcai harcok után visszavonták Tuniszból a tengelycsapatokat. – Légitámadás Pantelleria ellen, 38 gépet lelőttek az olaszok. – A keleti arcvonal több szakaszán ismét kiméletlenül vetik be támadásra a szovjet csapatokat.

3. hét
A kubáni hidfőnél ujabb sikereket értek el a németek. – A tengely légierői május 13-ig harcoltak Tunéziában. Az olasz konzul Tuniszban maradt. – Tegnap éjjel a német légi haderő Sunderlandot bombázta. – Rendszertelen angol légitámadások Németországban. – Kicserélt olasz hadifoglyok érkeztek Bariba. – Közel száz tengeralattjárót süllyesztett el az olasz flotta. – Spellman newyorki érsek Törökországból Kinába megy.

4. hét
Mit kiván Roosevelt Sztalintól? – Római vélemény a fokozódó angolszász légitámadásokról. – Viszonylagos csend a keleti fronton. – Róma szerint tuniszi csata a világháboru többi eseményei mellett csak alárendelt jelentőségű. – Nagy légitevékenység a Földköri-tenger fölött.

5. hét
Nem lehet szó olasz-angolszász különbékéről. – A német haditengerészet ujabb sikerei. –Német repülők fokozott tevékenysége a keleti fronton. – Az olasz király meglátogatta a bombázott Livornót. – Kizárják a fasiszta pártból azt, aki nem viseli a pártjelvényt. –
Churchill Gibraltárba repült. – Éles kifakadások Berlinben az angolszász légiterror miatt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mannerheim X. Keresztély Wheeler szenátor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98