Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

Milyen lesz a hatósági ellátás az aratás után?

Felkerestük Bárányos Károly közellátásügyi minisztert, hogy megkérdezzük tőle: miképpen látja a terméskilátásokat és milyen lesz a közellátás az új termelési évadban?
Bárányos miniszter a következőket mondotta munkatársunknak:

– Az utóbbi két hét esőzése javított a termésen.
Erre igen nagy szükség volt, mert ha az öt és fél mázsás terméseredményt sem tudtuk volna elérni, a közellátásban hiány következett volna be, miután az új ellátási kampányban és a rendeletek kibocsátásánál öt és fél mázsás átlagonkénti eredménnyel számoltunk. Körülbelül öt és fél millió mázsa gabona beszolgáltatása mellett további kétmillió mázsát jelent az őrlési vám. Ez a mennyiség volna alapja a hatósági ellátásnak. A beszolgáltatás eredményét nagymértékben fogja emelni, hogy a földadót is gabonában kell fizetni, amit azután beszámítanak a termelő beszolgáltatási kvótájába. A beszolgáltatás sikerét elősegítené, ha az inflációt arra az időre, amikor a termés beszolgáltatása következik, már be tudjuk szüntetni és stabil pénzzel tudunk fizetni a termelőknek. A beszolgáltatásra kerülő gabonamennyiség az új kampányban a fejkvóta mérsékelt emelését teszi lehetővé.

– Húsellátás terén lényegesen rosszabbak a kilátások,
– mert mint ismeretes – jóvátételre nagyobb mennyiséget kell szállítani. Természetesen akarunk adni és fogunk is adni húst a bányászoknak, a nehézipari munkásságnak és számukra a húskvótát emelni is kell. A lakosság húsellátása azonban csak a téli sertésvágás idején fog megjavulni. Zsírellátás tekintetében nagy segítségünkre van az UNRRA, amely mindinkább emeli a szállításokat és remélhetőleg a nehéz hónapokat sikerül majd az UNRRA segítségével átvészelni. Olajból is csak novembertől kezdve remélhetünk többet. A folyó évi olajosmag termés lényegesen több lesz, mint az előző évben volt és megfelelő szervezet mellett remélhetőleg sikerül majd a közellátás céljaira a lehető legnagyobb mennyiséget biztosítani. Az őszi sertésvágásokkal együtt november-decembertől kezdve, ha szerényebb keretek között is, de a rendszeres zsír- és olajellátást igyekszünk mindenképpen biztosítani.

– Az új termelési évadban remélhetőleg sikerül cukrot is tartalékolni.
Egyelőre Csehszlovákiából jön be később nagyobb mennyiség és ez a közellátás útján kerül majd kiosztásra gyermekek, terhes és szoptatós anyák között. Ősszel, a kampány után, ha kisebb mértékben is, de rendszeresen fogunk tudni majd adni egy kevés cukrot.

Megkérdeztük végül a minisztert, hogy az inflációs nehézségek leküzdésére milyen intézkedéseket léptettek életbe a közellátás terén?

– A mai rendkívül súlyos pénzügyi helyzetben az ellátatlanok, a hadifoglyok hozzátartozói, a szegények sokszor bizony még a hatósági közellátási árat sem tudják megfizetni. Pedig a hatóságoknak, ha nem akarnak veszteni a pengőn, előre kell beszedniök vidéken a közellátás céljaira szükséges összegeket. Ha a közigazgatás, a megye, a város vagy község a maga tőkéjéből előre fizeti a pénzt, akkor viszont saját maga veszít nagy összeget napok alatt. Ezért, hogy elkerüljük ezt a lehetetlen helyzetet és megkíméljük a kisfogyasztókat és a vidéki hatóságokat az esetleges inflációs veszteségektől, intézkedés történt, hogy a kincstári cikk árát adópengő jegyekben is befizethessék a hatóságok, közületek és a bányák.

Ezek a súlyos inflációs mizériák azonban remélhetőleg mielőbb megszűnnek
és a stabil pénz lehetővé teszi a közellátás megjavítását, minthogy a beszolgáltatott termények egy részét az új pénzzel kell fizetni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A belügyminiszter nyilatkozata A belügyminiszter nyilatkozata
Senki sem tud semmi bizonyosat, de kétségtelen tény: sekélyes...
Bürckel körzetvezető Grácban őszinte beszámolót tartott Ausztria helyzetéről Bürckel körzetvezető Grácban őszinte beszámolót tartott Ausztria...
Bürckel körzetvezető, aki az elmúlt héten, felvilágosította a Bécsbe...
Wilson felhivása Amerika népeihez Wilson felhivása Amerika népeihez
Wilson elnök április 16-án a következő felhivást intézte az amerikai...
A fejedelmek úszó palotái A fejedelmek úszó palotái
Minden nagyobb tengeri hajó építése sok pénzbe kerül, akárhány...
Apróságok Apróságok
A budapesti nagybank ügyvezető igazgatója meglátogatta intézete...
Beduin szépség Beduin szépség
Arcán késvágásokból származott sebhelyek láthatók, de ezek a sebek az...
Köztársaság ünnepe Köztársaság ünnepe
A Nemzeti Tanács november 12-iki proklamácziójának értelmében...
Peidl Gyula programbeszéde Szegeden Peidl Gyula programbeszéde Szegeden
Peidl Gyula Szeged egyik országgyülési képviselője vasárnap délelőtt...
Nyíregyházát nem érdekelte az ébredők vasárnapi gyűlése Nyíregyházát nem érdekelte az ébredők vasárnapi gyűlése
Már napok óta nagy kék plakátok hirdetik Nyíregyháza utcáin, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98