Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Június

Milyen lesz a hatósági ellátás az aratás után?

Felkerestük Bárányos Károly közellátásügyi minisztert, hogy megkérdezzük tőle: miképpen látja a terméskilátásokat és milyen lesz a közellátás az új termelési évadban?
Bárányos miniszter a következőket mondotta munkatársunknak:

– Az utóbbi két hét esőzése javított a termésen.
Erre igen nagy szükség volt, mert ha az öt és fél mázsás terméseredményt sem tudtuk volna elérni, a közellátásban hiány következett volna be, miután az új ellátási kampányban és a rendeletek kibocsátásánál öt és fél mázsás átlagonkénti eredménnyel számoltunk. Körülbelül öt és fél millió mázsa gabona beszolgáltatása mellett további kétmillió mázsát jelent az őrlési vám. Ez a mennyiség volna alapja a hatósági ellátásnak. A beszolgáltatás eredményét nagymértékben fogja emelni, hogy a földadót is gabonában kell fizetni, amit azután beszámítanak a termelő beszolgáltatási kvótájába. A beszolgáltatás sikerét elősegítené, ha az inflációt arra az időre, amikor a termés beszolgáltatása következik, már be tudjuk szüntetni és stabil pénzzel tudunk fizetni a termelőknek. A beszolgáltatásra kerülő gabonamennyiség az új kampányban a fejkvóta mérsékelt emelését teszi lehetővé.

– Húsellátás terén lényegesen rosszabbak a kilátások,
– mert mint ismeretes – jóvátételre nagyobb mennyiséget kell szállítani. Természetesen akarunk adni és fogunk is adni húst a bányászoknak, a nehézipari munkásságnak és számukra a húskvótát emelni is kell. A lakosság húsellátása azonban csak a téli sertésvágás idején fog megjavulni. Zsírellátás tekintetében nagy segítségünkre van az UNRRA, amely mindinkább emeli a szállításokat és remélhetőleg a nehéz hónapokat sikerül majd az UNRRA segítségével átvészelni. Olajból is csak novembertől kezdve remélhetünk többet. A folyó évi olajosmag termés lényegesen több lesz, mint az előző évben volt és megfelelő szervezet mellett remélhetőleg sikerül majd a közellátás céljaira a lehető legnagyobb mennyiséget biztosítani. Az őszi sertésvágásokkal együtt november-decembertől kezdve, ha szerényebb keretek között is, de a rendszeres zsír- és olajellátást igyekszünk mindenképpen biztosítani.

– Az új termelési évadban remélhetőleg sikerül cukrot is tartalékolni.
Egyelőre Csehszlovákiából jön be később nagyobb mennyiség és ez a közellátás útján kerül majd kiosztásra gyermekek, terhes és szoptatós anyák között. Ősszel, a kampány után, ha kisebb mértékben is, de rendszeresen fogunk tudni majd adni egy kevés cukrot.

Megkérdeztük végül a minisztert, hogy az inflációs nehézségek leküzdésére milyen intézkedéseket léptettek életbe a közellátás terén?

– A mai rendkívül súlyos pénzügyi helyzetben az ellátatlanok, a hadifoglyok hozzátartozói, a szegények sokszor bizony még a hatósági közellátási árat sem tudják megfizetni. Pedig a hatóságoknak, ha nem akarnak veszteni a pengőn, előre kell beszedniök vidéken a közellátás céljaira szükséges összegeket. Ha a közigazgatás, a megye, a város vagy község a maga tőkéjéből előre fizeti a pénzt, akkor viszont saját maga veszít nagy összeget napok alatt. Ezért, hogy elkerüljük ezt a lehetetlen helyzetet és megkíméljük a kisfogyasztókat és a vidéki hatóságokat az esetleges inflációs veszteségektől, intézkedés történt, hogy a kincstári cikk árát adópengő jegyekben is befizethessék a hatóságok, közületek és a bányák.

Ezek a súlyos inflációs mizériák azonban remélhetőleg mielőbb megszűnnek
és a stabil pénz lehetővé teszi a közellátás megjavítását, minthogy a beszolgáltatott termények egy részét az új pénzzel kell fizetni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Knut Hamsun - Az utolsó fejezet
A nyugati kultúra szelleme olyanformán érzi magát egy idő óta, mint a...
Eckhardt Tibor beszéde a kormánnyal való együttműködés lehetőségéről Eckhardt Tibor beszéde a kormánnyal való együttműködés...
A független kisgazdapárt vasárnap délután Kisvárdán nagyszabású...
Nemzetközi jéghockeymérkőzés Nemzetközi jéghockeymérkőzés
BKE. – Don sher Eishockey Geseilsehalf 8:1 (5:1). Összjátékra...
Nagy közönség, három Zsengellér-gól Újpesten Nagy közönség, három Zsengellér-gól Újpesten
Újpest – Szeged 3:0 (2:0) Megyeri-úti pálya - 6500 néző -...
Merénylet Roosevelt elnök ellen Merénylet Roosevelt elnök ellen
Az Egyesült Államok elnöke Roosevelt ellen merényletet kíséreltek...
Egyedül a felhők felett  - Antoine de Saint-Exupéry könyve Egyedül a felhők felett - Antoine de Saint-Exupéry könyve
Az irodalmi körök figyelmébe André Gide tekintélye ajánlotta, aki...
A vakbélről, alaklmazkodás A vakbélről, alaklmazkodás
Így különösen nagy vakbele van a lónak elefántnak, orrszarvúnak,...
Angol parlamenti élet Angol parlamenti élet
A baldachinnal födött magas elnöki széken ül a „speaker”...
A sínen száguldó ágyúgolyó A sínen száguldó ágyúgolyó
Wiesinger svájci professzor új mótoros gyorsvasutat szerkesztett,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98