Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

Groza a román-magyar viszonyról és Erdély sorsáról

Bukarest, június 7.

A romániai választási hadjárat - mint a román hírszolgálat jelenti - Groza miniszterelnök Jassiban tartott beszédével kezdődött meg. Groza mindenekelőtt emlékeztette hallgatóit a Vörös Hadsereg és a szovjet kormány döntő szerepére Románia felszabadítása és újjáépítése körül, majd áttért a belpolitikai helyzet ismertetésére.

 

A földreform eredményeinek vázolása után Groza a nemzetiségi kérdéssel foglalkozott és utalt arra, hogy Észak-Erdély Romániához való csatolása szoros kapcsolatban áll a nemzetiségek jogainak biztosításával. Az új Románia - a miniszterelnök szerint - gátat vetett a gyilkosságoknak, amelyeket a történelmi pártok követtek el és annakidején Észak-Erdély elvesztését eredményezték.


Groza a továbbiakban ismertette táviratát, amelyet az Erdélyre vonatkozó párisi döntés előestéjén Sztálin miniszterelnökhöz intézett, kérve, hogy a vitás területet csatolják a demokratikus Romániához, a testi és szellemi munkások haladó szellemű országához. A táviratban Groza biztosította Sztálint, hogy valamennyi román állampolgár számára, faji és vallási megkülönböztetés nélkül teljes egyenjogúságot biztosít. A miniszterelnök utalt arra, hogy a szovjet kormányfő meghallgatta a román kérelmet és enek eredményeképpen a külügyminiszterek Párisban Észak-Erdélyt Romániának ítélték.


A miniszterelnök ezután beszámolt a román diákság körében észlelhető reakciós uszításról, amelynek eredményeképpen Kolozsvárott a legutóbbi időben sajnálatos összeütközés történt a magyar és román főiskolai hallgatók között. A román és a magyar munkások, valamint a földművesek megakadályozzák a gyűlölködés elfajulását, mert a zavarkeltés kizárólag a reakció érdeke.


A történelmi pártok magatartása
- Groza szerint - szovjetellenes, s a pártok vezetősége éles bírálattal illeti a szovjetbarát román politikusokat. Maniuék a szilárd szovjet-román barátság felborítására törekednek, de gyűlölete szítanak a magyarok ellen is, mert rossz szemmel nézik Románia baráti kapcsolatait az új Magyarországgal. (MTI)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98