Dtum
Login with Facebookk
1937 | Március

A beszélő szív

Nagyszabású kísérletet fejezett be két tanár a washingtoni egyetemen és a kísérletek után felcsapott mindkettő - filmzeneírónak és rendezőnek. Ezzel azonban korántsem fordított hátat a két tudós a tudománynak. A filmtéma és főszereplő az elkészült filmben a - szív.

Öregé és fiatalé, szorgalmas működésben és ki-kihagyó zakatolásban egyaránt. Kikutatták minden titkát, ellesték játékos mozdulatait és tragikus bénaságát. Lefényképezték a szerelmes szívet és megörökítették a fájdalomban gyötrődő szívet. Végigkísérték a születéstől a halálig tartó hosszú úton. Valósággal szívtörténelmet csináltak, amely egymásután pergő fejezeteiben súlyos vádiratot jelent a modern élet ellen. Cigaretta, szesz, kicsapongás, túlzott sport, izgalmak, hajszolt munka roncsolja a nézők szeme előtt a test legszorgalmasabb es legmegbízhatóbb gépezetét, amely szakadatlan munkájában túltesz minden embergyártotta gépen.

Az egészséges szív szerepében egy szép orvos tanhallgatónő szíve szerepel. Félelem nélkül bocsátotta rendelkezésre a két tudósnak ifjú szívét. Nem félt attól, hogy leleplezik. A „szívbaj” csak a film bemutatója után következett. Olyan sikere volt a szív tulajdonosnőjének, hogy alig győzte visszautasítani u házassági ajánlatokat. Az amerikai férfiak szíve a film tanítása ellenére sem riadt vissza a nehézségektől, pedig pár perccel előbb még a szerelmi csalódás hatásán szörnyülködhetek. A tudományos és laikus világ számára egyaránt hasznos film a legravaszabb technikai trükkök segítségével készült. Számos új gépet kellett kitalálni ahhoz, hogy a hangosfilm sikerüljön.

A Röntgen-filmfelvevő valóságos csodaszámba ment és a technikusuk nem győzték bámulni a szellemes szerkezetet, érdekes része a gépnek az a kicsinyítő optika, amely lehetővé tette, hogy a Röntgen-sugárral átvilágított képe azonnal a keskeny filmszalagra kerüljön. A film kísérőzenéjét maga a szív szolgáltatja. Többszázszoros erősítés után alakították át a hangot fényingadozássá, amit azután a hangosfilm technikája szerint rögzítettek a filmszalagra. Annak bizonyítására, hogy az orvostudomány mennyire fejlődött a technikai segédeszközök révén, a filmet távolbalátón át is közvetítették.

Kiderült, hogy a rádióhullámok segítségével mintegy száz kilométerre lehetett továbbítani a felvételeket. Huzalos távolbalátón még ennek többszörösére is. Egy szívbeteget az új szerkezet útján a betegségről előzőleg nem tudó professzor vizsgált meg és többszáz kilométer távolságból adott kifogástalan orvosi véleményt és utasítást a kezelésre. Ezzel tehát bebizonyosodott, hogy adott esetben sürgős segítség alkalmával nem kell bevárni a specialistát, az a távolból is kitűnően rendelhet.

A beszelő szív kitűnően sikerült filmjén felbuzdulva most olyan egyszerűsített szerkezeten dolgoznak, amelyet a nagy óceánjárók orvosi rendelőjében is üzembe helyezhetnek. A terv az, hogy a hajón szívbetegségről panaszkodó utas szívéről felvételt készítsenek és a filmet rádión továbbítsák a szárazföldre egy neves szívspecialista elé. Fantasztikus ötlet, de nem megvalósíthatatlan. Mindezt pedig a két amerikai tanár kísérletének köszönheti majd a világ. Az új film és sztárja tehát nagy sikerrel mutatkozott be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Héber költők Héber költők
Berlinben hatalmas vállalatok ontják a héber könyvek tízezreit. Kelet...
Egy nevezetes jubileum Egy nevezetes jubileum
Ez év augusztus havában csöndben, észrevétlenül átsiklottunk egy...
Pétain tábornagy Belfortból Németországba ment Pétain tábornagy Belfortból Németországba ment
Pétain tábornagy francia államfő Belfortból Németországba ment, hogy...
Énekes kikapott Budapest ökölvívó bajnokságaiban Énekes kikapott Budapest ökölvívó bajnokságaiban
Légsúly: bajnok Kibinyi (NSC), 2. Szántó (FTC), 3. László (BTK). ...
Megindult a ferencvárosi henger Megindult a ferencvárosi henger
Ferencváros - Soroksár 8:2 (3:0) Kellemes meglepetéssel szolgált a...
Fenyő László - Harminc Fenyő László - Harminc
Ömölj szeszes szél, tevékeny férfikor! Nyugágyon fekszem, kezeim...
Valahol Magyarországon egyik nagy városunk pékmestere érdekes beadvánnyal fordult a város vezetőségéhez Valahol Magyarországon egyik nagy városunk pékmestere érdekes...
A beadvány elmondja, hogy a városi parkokban van néhány ,,zsemle evő...
Magyar könyvhét Magyar könyvhét
magyar irodalom érdekében az írók egyesülete magyar könyvhetet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98