Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Rajnisst ma reggel kivégezték Szálasira, Vajnára, Gerára, Beregffyre délután kerül sor!

Megátkozták társai a nemzetvesztőt

A demokratikus magyar nép ma igazságot szolgáltatott: a Markó-utcai fogház udvarán kivégezték a legfőbb háborús uszítót, Rajniss Ferencet, akinek legnagyobb része volt abban, hogy a magyar rónák városai, községei romhalmazzá váltak, hogy idehaza vérbeborult minden, hogy vérzivatar száguldott végig az országon, hogy a nemzet a gyalázat szakadékába jutott.

A korareggeli órákban nagy tömegek gyültek össze a Markó-utcai törvényszéki palota bejáróinál. A rendőri készültségek alig tudtak rendet teremteni. Ezrek és ezrek hangos szóval követeltek bebocsátást. Amikor megnyiltak a kapuk, percek alatt megtelt a C-alakú udvar. Száznegyven ablakmélyedésből tekintettek alá a kivégzőhelyre, ahol egy hatalmas cölöp állott, mögötte homokzsákok tornyosultak. A cölöp előtt mintegy 10 centiméter magasságban homokkal szórták be a keramitkockákat.

Tegnap este – miután Rajniss előtt kihirdették a legfelsőbb döntést – a legfőbb háborús uszítót, a magyar nép lelkének megrontóját, siralomházba vitték. A Markó-utcai fogház földszintjének huszonnyolcadik celláját alakították át. Az esti órákban négy rokona látogatta meg. Később papot kért. Rajniss álmatlanul töltötte az éjszakát, fel és alá járkált cellájában. Nyolc óra előtt fogházőrök érkeztek a siralomházba és felszólították Rajnisst, hogy készüljön az utolsó útjára.

Ezalatt a kivégzési helyen a tömeg egyre tüntetett a háborús főbűnösök ellen. Kórusban hallatszottak kiáltozások:
- Hozzák a gyilkost! Végezzenek vele!
Végül hosszas késlekedés után 8 óra 35 perckor megérkezett négy fogházőr: a kivégzőosztag. Ekkor már elfoglalták helyüket Uray Pál dr. tanácsvezetővel az élen a népbíróság tagjai.
Nyolc óra negyven perckor a sűrű embersövényen keresztül megnyilik a folyosó: hozzák Rajnisst. Hajadonfőtt van. Haja zihált. Tegnap óta éveket öregedett. Arca beesett. Minden ízében remeg.
A közönség, mint egy ember, kiáltozásba fog:
- Gyilkos! Gazember! Magyar Futár, Magyar Futár!
Uray tanácsvezető már olvassa is a Népbíróság, a NOT ítéletét. Néhány pillanatig tart az egész. Harsányan hallatszik Kádár Pál dr. népügyész hangja:
- Kivégző osztag parancsnoka teljesítse kötelességét!
A fogházőrök megkötözik Rajnisst, akinek keze bilincsben van, oda viszik a cölöp elé, a cölöphöz kötik, majd szemét bekötik. A közönség, amely ezrekre rúg, újból tomboló tüntetésbe kezd:
- Éljen a demokrácia! Éljen a népbíróság!
Négy fegyveres fogházőr áll ezután Rajniss elé, intésre eldördülnek a puskák és a Magyar Futár volt főszerkesztője elveszi jól megérdemelt büntetését.

Szálasiék a siralomházban

A kora délelőtti órákban vezették fel Szálasi Ferencet, Gera Józsefet, Vajna Gábort és Beregffy-Berger Károlyt, hogy közöljék velük a kegyelem elutasítását. Jankó Péter tanácselnök szobájában fogházőrök vitték a halálraítélteket. Elsőnek Szálasi Ferencet hozták a fogházőrök. Szálasi Ferencre nem lehetett ráismerni. Arca halottsápadt.
Még ijedtebb és sápadtabb Vajna Gábor, minden magyar idők legnagyobb hóhéra, Beregffy szinte már nem ember. Szemét lehúnyva alig emeli a lábát és úgy halad fogházőrei között, Gera, az egykori kérlelhetetlen „főtestvér” sem deli legény többé. Lehajtott fővel állnak meg a népbíróság előtt. A formalitásokkal gyorsan végez az elnök, közli, hogy kegyelmi kérelmük nem talált meghallgatásra, azután utasítást ad, hogy vezessék vissza Szálasit és a többi halálraítéltet celláikba.

Ez az út azonban nem a cellához vezet, hanem a siralomházba. A második emelet 13-as számú celláját alakították át siralomházzá Szálasi Ferenc részére. Közvetlen mellette kaptak elhelyezést Gera, Beregffy és Vajna Gábor. Mielőtt átlépték volna a siralomház küszöbét, hangos szóval siránkozott Beregffy, hogy pusztulásának Szálasi az oka. Még élesebben fakadt ki, Gera, aki égre emelt kezekkel megátkozta Szálasit:
- Legyen átkozott az a gazember, aki engem tönkre tett.
Beregffy hangos sírásra fakadt, a sírást átvette Gera is.
A déli órákban lezárják a Markó-utcai törvényszéki palota körüli utcákat, az épületben csupán idézettek léphetnek be és azok akik a kivégzésre jegyet kaptak.

Újságunk munkatársának értesülése szerint elsőnek Gera kivégzésére kerül sor. Amint elnyeri földi büntetését, követi őt Beregffy. A volt „fölkoncoló” vezérezredes után Vajna Gábor kerül sorra, végül Szálasi Ferencen hajtják végre az ítéletet. A kivégzés – mint értesülünk – mintegy nyolcvan percig tart.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rajniss Ferenc.jpg - Leelőztem a nápbíróságokat! Én már tavaly októberben fölakasztottam a Szálasi-kormányt - mondja a fotelben ülő úr Szálasi Ferenc Dr. Gera József.jpg Vajna Gábor.jpg Szálasitól jobbra, szemüvegben ül Beregffy
Cikk-ajánló
Anglia új kívánságai Amerikában Anglia új kívánságai Amerikában
A diplomáciai eseményeken kívül vélemény szerint a világpolitika...
Az 1943. évi májusi tűzgömb 5. Az 1943. évi májusi tűzgömb 5.
Kassáról Wirth Gyula és Martonyik Pál igen gondos megfigyelései...
Jogászok nagygyülése Trianon ellen Jogászok nagygyülése Trianon ellen
Vasárnap délelőtt impozáns nagygyülést tartott a budapesti Ügyvédi...
Léghajó vagy repülőgép?  2. Léghajó vagy repülőgép? 2.
Az amerikaiak, főként újabban nagy erőfeszítést tesznek, hogy a többi...
Babits tanár úr Babits tanár úr
Nehéz a szeretetnek elfogulatlanul ítélni s nehéz a kritika...
A számoló-művésznő titka A számoló-művésznő titka
Nemrégiben Londonban óriási feltünést keltett egy számolóművésznő, a...
Száraz riport -  Móricz Zsigmond jubileumáról Száraz riport - Móricz Zsigmond jubileumáról
(Akik szemérmetlen mohóságukkal is meg tudták találni az...
A Nemzeti Sport Club úszóviadala A Nemzeti Sport Club úszóviadala
Zsúfolt nézőtér előtt folyt le vasárnap délután a Nemzeti Sport Club...
Szálasi további fogvatartását rendelte el az ügyészség Szálasi további fogvatartását rendelte el az ügyészség
Vasárnap egész délelőtt Tamássy ügyész dolgozószobájában folyt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98