Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Hódít a demokrácia Kelet-Európában

Moszkva, március 22.
A Pradva egyik legutóbbi száma rendkívül érdekes cikket közöl külpolitikai szemleírója tollából, amelyben a legteljesebb elismeréssel adózik a magyar népnek, amely – mint írja – a legenergikusabban és következetesen jár el a háborús bűnözők ellen.


A Pravda külpolitikai munkatársa szemléjében a kelet-európai államok egyes országainak demokratikus berendezését taglalva, megállapítja, hogy a fasizmus szétzúzása után óriási népi erők szabadultak fel, amelyeket eddig féken tartott a nácizsarnokság.


- A népi erők gyarapodása – írja a Pravda – korunk legjellegzetesebb vonása. Nem csoda, ha ez a tény nagy izgalmat kelt a reakciósok táborában. Egyes reakciós publicisták ugyan úgy tesznek, mintha észre sem vennék, mi megy végbe a fasiszta ige alól felszabadított országban, mások rémhíreket koholnak Kelet-Európáról, azt suttogják, hogy a kelet-európai államokat áthatolhatatlan vasfüggöny választja el az egész világtól. Pedig az igazság az, hogy ezekben az államokban a nemzetgazdaság helyreállítását célzó építőmunka folyik s ezt mindenki láthatja, aki szándékosan nem húnyja le szemét.


A Pravda ezután rátér Lengyelország helyzetére. Hivatkozik egy angol parlamenti képviselőkből álló küldöttség látogatására, amely hazaérkezte után beszámolójában kijelentette: „a lengyelek igen komoly sikereket értek el a demokratizálódás terén és ez nagy hatást tett ránk.” Az angol parlamenti képviselők elismerik, hogy a földreform Lengyelországban általános helyeslésre talált.


- Sikeresen halad előre az újjáépítés – folytatja a Pravda Bulgáriában is. Hasonló kép tárul elénk Romániában. Március 6-án volt egy éve, hogy hatalomra került az ország demokratikus erőinek összefogását megvalósító kormány, mely a román népet a demokratikus fejlődés útjára vezette. A választások előkészületei megkezdődtek. Mindezek azt bizonyítják, hogy a demokrácia a lakosság zömében jó talajra talált. Mozgásba hozta a legelmaradottabb társadalmi rétegeket is, melyek azelőtt sohasem vettek részt a politikai életben.


- Mindezekben az országokban - értekezik tovább a Pravda -, amelyek elsősorban a szovjet népnek köszönhetik újjászületésüket, megkezdődött a munka. Az új birtokos parasztok, kisgazdák elsőízben szántanak-vetnek saját földjükön. A földreform meg fogja teremni gyümölcsét. Természetes, hogy a háborús idők pusztításai erősen akadályozzák a termelés gyors fellendülését. Ezekben az országokban a nemzetgazdaság helyreállítása és a demokrácia megszilárdítása szorosan összekapcsolódik a szovjet néphez fűződő jóviszony erősbödésével.


Foglalkozi ezután a cikk Albániával, majd rátér Magyarországra és hosszabban időzik a magyar politikai élet alakulásánál, majd így folytatja:
- Elismeréssel kell adóznunk a magyar népnek, amely energikusan és következetesen jár el a háborús bűnösökkel szemben. A magyarországi volt fasiszta kormányok miniszterelnökei, Bárdossy, Imrédy, Szálasi már elnyerték büntetésüket. Sztójay felelősségrevonása most folyik a nép ítélőszéke előtt. Ez azonban még nem jelenti azt - fejezi be cikkét a Pravda -, hogy ezekben az országokban és Európa más területein már végleg kiirtották a fasizmus maradványait. De tény, hogy a kiirtása folyamatban van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország 1923. évi atlétika bajnoksága Magyarország 1923. évi atlétika bajnoksága
Sok zavaró momentum előzte meg az idei bajnokságokat, olyannyira,...
Mennyi lesz az augusztus negyedévi házbér? Mennyi lesz az augusztus negyedévi házbér?
A magyar korona fokozatos javulása folytán a kormány a javuló...
Az 1916-17. évi uj mezőgazdasági szeszfőzdék és a kontingens Az 1916-17. évi uj mezőgazdasági szeszfőzdék és a kontingens
Az 1916/17. évi termelési időszakban üzembe helyezni szándékolt uj...
A nemzetközi munkásszervezetek állásfoglalása uj világháboru ellen A nemzetközi munkásszervezetek állásfoglalása uj világháboru...
A Vorvaeris tudósítást közöl a szállító-, bánya- és fémmunkások...
Színház Színház
A Csongor és Tünde színpadi előadásának fő nehézsége, amelyet eddig...
Magyarország – Olaszország 2:1 (1:1) Magyarország – Olaszország 2:1 (1:1)
Vasárnap már a kora esti órákban ezer és ezer sportrajongó sietett a...
Valutáris együttműködésre van szükség! Valutáris együttműködésre van szükség!
Hantos elemér, a dunai gazdasági és valutáris kérdések szakértője, a...
A Törekvés KMK versenye A Törekvés KMK versenye
3000 főnyi közönség előtt folyt le az idei pályaverseny, a Törekvés...
Budapest – Bécs 2:1 (1:0) Budapest – Bécs 2:1 (1:0)
Hiába jöttek reménykedve Budapestre bécsi szomszédaink, hogy végre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98