Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Hódít a demokrácia Kelet-Európában

Moszkva, március 22.
A Pradva egyik legutóbbi száma rendkívül érdekes cikket közöl külpolitikai szemleírója tollából, amelyben a legteljesebb elismeréssel adózik a magyar népnek, amely – mint írja – a legenergikusabban és következetesen jár el a háborús bűnözők ellen.


A Pravda külpolitikai munkatársa szemléjében a kelet-európai államok egyes országainak demokratikus berendezését taglalva, megállapítja, hogy a fasizmus szétzúzása után óriási népi erők szabadultak fel, amelyeket eddig féken tartott a nácizsarnokság.


- A népi erők gyarapodása – írja a Pravda – korunk legjellegzetesebb vonása. Nem csoda, ha ez a tény nagy izgalmat kelt a reakciósok táborában. Egyes reakciós publicisták ugyan úgy tesznek, mintha észre sem vennék, mi megy végbe a fasiszta ige alól felszabadított országban, mások rémhíreket koholnak Kelet-Európáról, azt suttogják, hogy a kelet-európai államokat áthatolhatatlan vasfüggöny választja el az egész világtól. Pedig az igazság az, hogy ezekben az államokban a nemzetgazdaság helyreállítását célzó építőmunka folyik s ezt mindenki láthatja, aki szándékosan nem húnyja le szemét.


A Pravda ezután rátér Lengyelország helyzetére. Hivatkozik egy angol parlamenti képviselőkből álló küldöttség látogatására, amely hazaérkezte után beszámolójában kijelentette: „a lengyelek igen komoly sikereket értek el a demokratizálódás terén és ez nagy hatást tett ránk.” Az angol parlamenti képviselők elismerik, hogy a földreform Lengyelországban általános helyeslésre talált.


- Sikeresen halad előre az újjáépítés – folytatja a Pravda Bulgáriában is. Hasonló kép tárul elénk Romániában. Március 6-án volt egy éve, hogy hatalomra került az ország demokratikus erőinek összefogását megvalósító kormány, mely a román népet a demokratikus fejlődés útjára vezette. A választások előkészületei megkezdődtek. Mindezek azt bizonyítják, hogy a demokrácia a lakosság zömében jó talajra talált. Mozgásba hozta a legelmaradottabb társadalmi rétegeket is, melyek azelőtt sohasem vettek részt a politikai életben.


- Mindezekben az országokban - értekezik tovább a Pravda -, amelyek elsősorban a szovjet népnek köszönhetik újjászületésüket, megkezdődött a munka. Az új birtokos parasztok, kisgazdák elsőízben szántanak-vetnek saját földjükön. A földreform meg fogja teremni gyümölcsét. Természetes, hogy a háborús idők pusztításai erősen akadályozzák a termelés gyors fellendülését. Ezekben az országokban a nemzetgazdaság helyreállítása és a demokrácia megszilárdítása szorosan összekapcsolódik a szovjet néphez fűződő jóviszony erősbödésével.


Foglalkozi ezután a cikk Albániával, majd rátér Magyarországra és hosszabban időzik a magyar politikai élet alakulásánál, majd így folytatja:
- Elismeréssel kell adóznunk a magyar népnek, amely energikusan és következetesen jár el a háborús bűnösökkel szemben. A magyarországi volt fasiszta kormányok miniszterelnökei, Bárdossy, Imrédy, Szálasi már elnyerték büntetésüket. Sztójay felelősségrevonása most folyik a nép ítélőszéke előtt. Ez azonban még nem jelenti azt - fejezi be cikkét a Pravda -, hogy ezekben az országokban és Európa más területein már végleg kiirtották a fasizmus maradványait. De tény, hogy a kiirtása folyamatban van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hévizen is furat melegforrás után a pénzügyminiszterium Hévizen is furat melegforrás után a pénzügyminiszterium
A Balatonkörnyéki fürdőhelyek közül egyedül Héviz tette ki a...
Több mint tizenötezren vettek részt a szocialisták vasárnapi népgyülésén Több mint tizenötezren vettek részt a szocialisták vasárnapi...
Vasárnapi délelőtt tíz óra tájban szokatlanul nagyszámu munkástömegek...
Őszinte beszélgetés a Beszkárt vezérigazgatójával Őszinte beszélgetés a Beszkárt vezérigazgatójával
Dr. Szemere János mérnököt, a Beszkárt vezérigazgatóját a...
Shakespeare Londonban Shakespeare Londonban
Mikor egy-egy történeti időszak izlésbeli, szellemi átalakulása...
Hungária – Vienna 1:4 (1:3) Hungária – Vienna 1:4 (1:3)
A bécsi csapat minden részében fölülmúlta a meglepően gyönge...
Agyműtét után meghalt Stockholmban Esterházy Ferenc
Délelőtt féltiz órakor Stockholmban, a világhírű Olivecrona...
Kétszázmilliós vízszabályozási munkálatok Kétszázmilliós vízszabályozási munkálatok
A képviselőház május 6-iki ülésén rendkívül fontos törvényjavaslatot...
Egyórás gyalogló verseny – Szablár Péter rekordja Egyórás gyalogló verseny – Szablár Péter rekordja
Az FTC vasárnap délelőtt az Üllői-úti pályán egyórás gyalogló...
Budaváry László Budaváry László
Neve valaha fogalom és fegyver volt. Róla nevezték el Budavárát,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98