Dtum
Login with Facebookk
1946 | Október

Büdös magyar, gyere be a rendőrségre!

A Newyork Times tudósítójának kínos botránya Pöstyénfürdőn

Szlovákiában szeretik letagadni, hogy a magyar kisebbségekkel milyen rosszul bánnak. Hivatalos helyeken ez gyakran sikerül, sőt Párisban is alkalmuk volt a nagyhatalmakkal többször elhitetni, hogy amit mi, magyarok állítunk, az csak propaganda a szlovákok ellen és nem felel meg a valóságnak.

Most azután olyan eset történt, amit nem tud letagadni Szlovákia. Egy eset a sok közül, de ez az egy eset bejárja a világsajtót. Erről gondoskodni fog az, akivel az eset megtörtént.

Vasárnap délelőtt Pöstyénfürdő egyik sétányán magyarul beszélgetett egy férfi egy hölggyel. A magyar szóra figyelmes lett egy rendőrposzt és a korzózó emberek füle hallatára rákiabált:
- Büdös magyar, gyere be a rendőrségre, majd adok én neked magyarul beszélni!
A „büdös magyar” elővette amerikai útlevelét és ezzel bizonyította, hogy ő amerikai állampolgár. Ez azonban a rendőrnek nem volt elég, ráncigálni kezdte az illetőt, mire most már a Newyork Times sajtóigazolványát mutatta fel, amelyből kiderült, hogy a világlap kiküldött tudósítója. A rendőrnek ez sem volt elég. Akkor már fenyegető embergyűrű vette őket körül. A férfi most Arthur Shoenfeldnek, az Egyesült Államok budapesti követének levelét vette elő, ettől már a rendőr és a közönség is megszeppent és nagynehezen elengedték az újságírót, aki Havas Emillel, a magyar származású kitűnő amerikai újságíróval azonos.

Havas nyomban telefonált a belügyminiszternek, aki magához kérette az újságírót és legmélyebb sajnálkozását fejezte ki az ügy felett. Megígérte, hogy a jövőben hasonló atrocitások nem fognak előfordulni. Havas Emil azonban közölte, hogy az esetet tudósítás formájában megírja lapjának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98