Dtum
Login with Facebookk
1946 | Szeptember

Nem lesznek többé címek Magyarországon

Budapest, szeptember 22.
A legutóbbi minisztertanács elfogadta s az igazságügyi miniszter a legközelebbi hetekben a törvényhozás elé terjeszti a rangok és címek megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. A javaslat értelmében a jövőben tilos lesz használni a főnemesi és nemesi címeket, nem lesz több herceg, őrgróf, gróf, báró, sőt primer, lófő, megszűnik a titkos tanácsosi s a kormányfőtanácsosi és egyéb címek használata, tiszteletbeli hivatali címeket sem lehet többé adományozni és viselni, kivéve természetesen a diplomáciában, valamint a tudományos és művészi életben használatos címeket.

 

Tilos a vitézi cím használata,  nem szabad többé nemesi előneveket, nemesi címeket és jelvényeket használni, nem szabad többé a „de genere” jelzést a név elé tenni, s nagyméltóságú, méltóságos, nagyságos, tekintetes és nemzetes címzések használata is tilos, kivéve a nemzetközi érintkezésben szokásos s az egyházi címeket, tehát a főtisztelendő és nagytiszteletű, sőt eminenciás címzés továbbra is megengedett.

 

A javaslat indoklása szerint két alapvető elvet kíván érvényre juttatni: az emberek származás szerinti megkülönböztetésének és a pusztán kitüntetésnek tekintendő címek megszüntetését. Természetesen a külföldi államfő által adományozott címek használata is tilos az ország területén belül magyar állampolgárnak. Megszűnik az örökös főispáni cím, megszűnnek a tiszteletbeli megyei hivatali címek.

 

A javaslat utolsó bekezdése megállapítja, hogy a cím- és rangkórság megszüntetése csak a demokratikus szellemben megújhodott társadalomtól várható, ezért a javaslat ellen vétőket nem is sújtja a kihágási törvényben foglalt rendelkezéseken túl újabb büntetéssel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98