Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a bombavetők fogvatartását

Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a bombavetők fogvatartását
A vérbíróság elnökét a toloncházba vitték - A bűnvádi eljárást megszűntették

Az Erzsébetvárosi Kör elleni pokolgépes merénylet aktáit vasárnap délelőtt referálta el Dolefschiák Mihály ügyész Sztrache Gusztáv dr.-nak, az ügyészség elnökének. A rendőri nyomozás adatai szerint a Club kávéházi gyilkosság után az atrocitások sorozatában némi szünet állott be, az Ébredő Magyarok Egyesülete kebelében működő nemzetvédelmi osztály egy fő és több alosztályra szakadt.

 

A főosztálynak Héjjas István, Prónay Pál és dr. Dániel Sándor voltak a vezetői, egy másik osztálynak, pedig Huszár János székesfővárosi irodatiszt és Báthory Miklós, a későbbi vérbíróság későbbi elnöke voltak a parancsnokai. Ez az osztály vezette az adminisztrációt és négytagú vérbíróságot állított fel, melynek kötelessége volt a „fegyelmezetlenségeket” büntetni. Mindaddig, amíg Márffy József a IX. kerületi osztály élére nem került, nem történtek különösebb rendellenességek. Ezek csak akkor kezdődtek, Márffy suitjével elfoglalta a parancsnoki állását, amikor is egyre-másra követtek el merényleteket, amelyeket betetéztek az 1922. év április 3-án az Erzsébetvárosi Körben végrehajtott pokolgépes merénylet, amelynek kilenc halottja és igen sok sebesültje volt.

A merénylet részletes ismertetése után Dolefschiák ügyész indítványa többek között ezt tartalmazta:

Az ügyészség Radó József, Marosi Károly, Márffy József, Chriaszti István ellen kilenc rendbeli befejezett gyilkosság bűntette, Herczeg József pórtás ellen pedig ugyanazon bűncselekmény miatt bűnsegédi bűntettesség címén a btk. pk.§-a alapján az előzetes letartóztatás fenntartását indítványozta, míg a két fiatalkorú tanuló ügyét a fiatalkorúak bíróságához áttenni rendeli. Báthory Miklós Máv felügyelőt, a vérbíróság elnökét, mert nincs rá adat, hogy a merényletről előre tudott volna, vagy abban részt vett volna, az ügyészség saját hatáskörében szabadlábra helyezte, illetve közigazgatási eljárás végett átkísérte a toloncházba.

Az indítvány megokolása érdekes részleteket tartalmaz a gyilkos banda léprekerült tetteseiről és ezeknek a nyomozás során tett vallomásairól. Teljes beismerést tulajdonképpen csak Radó József és Marosi Károly tettek, akiknek vallomása hajszálnyilag megegyezik a nyomozás konkrét adataival. Chriaszti István részleges beismerő vallomása, - amelyben a többi gyanúsított bűnösségét ismerteti, szintén súlyos bizonyítéknak vehető.

Az indokolás szerint az ügyészség a nyomozati iratok ama részét, melyek az ügy elbírálásához nem feltétlenül szükségesek, egyelőre visszatartja még. Az előzetes letartóztatás elrendelését azért tartja szükségesnek az ügyészség, mert kétségtelen bizonyítást nyert, hogy Márffy József kezdeményezésére helyezték el a gyanúsítottak azt az óraműves pokolgépet, amely kilenc ember halálát idézte elő, valójában azzal a céllal, hogy ellenzéki képviselőket gyilkoljanak meg. A premiditáció kitűnik abból a tényből, hogy az április 3-án expiodált pokolgépet – már előzetes helyszíni szemle után április 2-án helyezték el a fűtőtestben.

Külön hozott megszüntető végzést majd az ügyészség Báthory Miklós és még hetven gyanúsított ellen, akiket a nyomozás kezdetén névtelen levelekkel alaptalanul jelentettek fel, s akiket annak idején gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrségen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ady Endre - A Mikszáth parasztja Ady Endre - A Mikszáth parasztja
A múltkoriban szegény Tömörkény István nekrológjával sikerült...
Meghalt az amerikai rádiózás atyja Meghalt az amerikai rádiózás atyja
A feltalálók és felfedezők körében nem ritka az a jelenség, hogy...
1903. márczius 15. 1903. márczius 15.
Az olympiai versenyeken egyazon babérral övezték, ugyanugy ünnepelték...
A bécsi főiskolai verseny A bécsi főiskolai verseny
A Residenz Fechtclub által magyar és osztrák főiskolai hallgatók...
A gyermek mathematikai képességének psychologiája A gyermek mathematikai képességének psychologiája
A gyermek mathematikai képességének psychologiája czínem érdekes...
Chamberlin amerikai pilóta New-Yorkból Németországba repült Chamberlin amerikai pilóta New-Yorkból Németországba repült
Lindbergh kapitány rekordja után az óceáni útra készülődő amerikai...
Géporvos Géporvos
Sok elkeseredett vitának és pereskedésnek fogja elejét venni az az...
Papp Béla öcscse itthon Papp Béla öcscse itthon
Az amerikai testvér meglátogatta szerencsétlen szüleit. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98